07.04.2006. / 15:07

Autor: Hrvoje Perinić

SMJENA ŽUPANA

Zatraženo glasovanje o povjerenju Jakovčiću

Oporbene strane u skupštini Istarske županije HSU, HDZ, HSLS, HNS, IDF i Zeleni zatražile su raspravu i glasovanje o povjerenju županu Ivanu Jakovčiću. Rasprava se mora održati kako bi se u skupštini raspravilo o moralnoj odgovornosti osoba koje obnašaju vlast kaže oporba, a ne da bi se Jakovčića smijenilo. Oporba traži Jakovčićevu odgovornost jer je protuzakonito kupio nekretnine u selu Sveti Juraj, te u njemu bespravno gradio među ostalim na državnom poljoprivrednom zemljištu.

Jakovčić je, tvrde oporbenjaci, u slučaju kupnje tavanskoga prostora u Poreču odgodio plaćanje nekretnine gradu i time se protupropisno koristio položajem župana. "Jakovčić si je uzeo za pravo da zloupotrebi zakon, a kao prvi čovjek županije, a i bivši ministar mora štiti zakonitosti ove države i ne može govoriti da je radio to u dobroj namjeri, jer to je manje više tako prozaično da ne bih ni komentirao," rekao je predsjednik IDF-a Luciano Delbinaco. Raspravu o Jakovčićevoj odgovornosti traži i HSU, IDS-ov koalicijski partner u tri grada i jednoj općini. "Ovdje je pitanje utvrđivanja pojedinačne odgovornosti za obnašanje javne funkcije gospodina Jakovčića," ističe Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a Istre. Do petka prijedlog za pokretanje rasprave u županijskoj skupštini potpisalo je 11 od 16 oporbenih vijećnika. Za pokretanje rasprave potrebno je 14 potpisa. Uskoro se očekuju potpisi još četiriju vijećnika HDZ-a koji trenutačno nisu u Istri. Za neizglasavanje povjerenja županu Jakovčiću bit će presudno pet SDP-ovih glasova, tvrde oporbenjaci. SDP je inače IDS-ov koalicijski partner na županijskoj razini. Od čelništva istarskog SDP-a doznajemo da će s kolacijskim partnerom o tome politički razgovarati nakon sutrašnjeg izbornog sabora IDS-a.

Vezane vijesti

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika