07.04.2006. / 17:49

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

Prosvjed radnika TDR-a

Radnici zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj (TDR) započeli su u petak prosvjed pred ulazom u tvornicu nakon što ih je u podne na oglasnoj ploči dočekala obavijest direktora o prestanku proizvodnje i zatvaranju pogona nakon što navečer s radom završi druga smjena. U obavijesti direktora Davora Tomaškovića stoji da se oko 170 radnika sutra upućuje na korištenje godišnjeg odmora, a zatim na korištenje otkaznog roka uz primanje naknade. Dio radnika upućuje se na rad u Kanfanar gdje se tvornica seli.

 "Ostat ćemo u tvornici do daljnjega jer ne prihvaćamo zatvaranje pogona i gubitak radnih mjesta. Zagrebački pogon uz Vladinu pomoć ima uvjete za nastavak rada, a brendovi bivše Tvornice duhana Zagreb pokrivaju 20 posto ukupnog tržišta TDR-a", izjavila je sindikalna povjerenica Novog sindikata Slavica Lovrić.

Najavila je da će se prosvjednicima po završetku druge smjene pridružiti još pedesetak radnika. Lovrić je istaknula da je sindikat prijavio inspekciji rada nezakoniti postupak direktora koji usred smjene obavještava radnike da su od sutra na godišnjem odmoru, iako u važećem Kolektivnom ugovoru stoji da se radnika mora pismeno obavijestiti o početku korištenja godišnjeg odmora najmanje 30 dana prije njegova korištenja. Upozorila je da je TDR u osvajanju monopola na duhanskom tržištu dosad ugasio oko 1.000 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Sindikalci traže da se državne institucije, prije svega Državno odvjetništvo i Vlada, uključe u procesuiranje nezakonite privatizacije bivše Tvornice duhana Zagreb, koja je postala zagrebačkim pogonom TDR-a. Većina od 240 radnika zagrebačkog pogona prihvatila je sporazumne raskide ugovora o radu, kako bi dobili otpremnine, no Hrvatska udruga sindikata i Novi sindikat još zastupaju pedesetak radnika koji se ne mire s gubitkom posla. TDR gašenje proizvodnje cigareta u Zagrebu i preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru vrijednu više od 100 milijuna eura opravdava osiguravanjem konkurentnosti na tržištu. No, sindikalci drže da se proizvodnja u zagrebačkom pogonu, gdje se godišnje ostvari između 30 i 50 milijuna kuna dobiti, može nastaviti i predlažu da TDR svoj vlasnički udio od preko 90 posto uz obeštećenje prenese na Vladu.

Vezane vijesti

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

Ovih dana TDR je uputio pismo Ministarstvu financija Republike Srbije na inicijativu koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sjednica Vlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika