07.04.2006. / 18:10

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

U četiri godine samo 11 slučajeva mita u bolnicama

Doktor KBC-a Zagreb protiv kojega je nedavno pokrenuta predistraga zbog sumnje u primanje mita 11. je liječnik koji je u posljednje četiri godine prijavljen zbog tog kaznenog djela, doznaje se u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, javlja Hina. Od 11 prijavljenih liječnika istražni zahtjev je podnesen protiv njih sedam, a do danas su donesene dvije presude, od kojih jedna pravomoćna, kažu u USKOK-u. Posljednji liječnik protiv kojega je pokrenuta predistraga je specijalist za bolesti uha, grla i nosa iz KBC-a Zagreb na Šalati. Pozivajući se na Zakon o USKOK-u, po kojemu svaki podatak u predistražnom postupku predstavlja službenu tajnu, u tom Uredu nisu željeli otkriti o kojem liječniku je riječ i za što ga se sumnjiči. Iz medija se doznaje da je taj liječnik od triju obitelji tražio oko 4.000 kuna za ugradnju slušnih koščica, iako troškove tog zahvata u cijelosti pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

USKOK je krajem ožujka zatražio istragu i protiv Mislava Gjurića (48), također liječnika sa Šalate. Njega se sumnjiči da je početkom ožujka od oca 26-godišnje pacijentice primio 4.500 kuna mita za operaciju uha i ugradnju proteze, što također pokriva HZZO. Istražno ročište na kojem će Gjurić biti ispitan zakazano je za 3. svibnja, doznaje se od glasnogovornika i suca zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića. Predmet je dodijeljen istražnom sucu Zoranu Luburiću koji bi nakon saslušanja osumnjičenog trebao odlučiti o USKOK-ovom istražnom zahtjevu. Za primanje mita zakonom je predviđeno do pet godina zatvora.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika