07.04.2006. / 19:10

Autor: Hrvoje Perinić

PRIVATIZACIJA

Vlada priprema novi Zakon o privatizaciji

Ubuduće za privatizaciju neće biti krivi političari već računala. Uvodi se precizno bodovanje kriterija koje će potom obrađivati kompjutorski program. Matematika i softver odabrat će najboljeg ponuđača, tvrdi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo

Državna revizija nedavno je potvrdila da je 80 posto privatizacije u 90-ima provedeno suprotno zakonima te je Vlada stoga odlučila donijeti novi Zakon o privatizaciji, potvrdio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Dosad su radnici, poput onih u Dalekovodu ili Krašu, mogli biti i većinski vlasnici tvrtki. Tako, primjerice, 870 radnika Dalekovoda u vlasništvu ima više od 85 posto tvrtke. Iako stari Zakon o privatizaciji nije definirao radničko dioničarstvo, nije ga ni ograničavao. Unatoč tajkunima i u skladu sa zakonskim propisima, radnici su, doduše u rijetkim tvrtkama, uspijevali postati većinski vlasnici. Novim se prijedlogom zakona radničko dioničarstvo uvodi kao nova mogućnost u privatizaciji, no ipak se ograničava vlasnički udio, kazao je Polančec.

Također je ustvrdio kako će time unatoč tomu radnicima biti osigurane dodatne pogodnosti. "Predviđamo mogućnost da radnici sudjeluju u kupnji dionica poduzeća, organizirano zajedno s menadžmentom, do 25 posto. Radnici, dakle, neće imati upravljački paket u rukama, ali će imati znatan kontrolni paket i mogućnost da upravljaju vlastiom sudbinom", istaknuo je. Država ima manje ili veće udjele u još 967 tvrtki. Samo je manji dio u većinskom državnom vlasništvu - njih 129. Mnogo je više onih u kojima država ima manje od polovine vlasništva. Pripadne li radnicima 25 posto, teško je očekivati investitora za ostatak tvrtke. "Nemojmo miješati modele radničkog dioničarstva s ponudama za kompletan paket. To je nešto što ostavljam zasada kao moju slatku malu tajnu do trenutka kada zakon bude napisan", kazao je na to Polančec.

Ubuduće za privatizaciju neće biti krivi političari već računala. Uvodi se precizno bodovanje kriterija koje će potom obrađivati kompjutorski program. Matematika i softver odabrat će najboljeg ponuđača. "Diskrecijske odluke, utjecaji i lobiranja na taj će način biti smanjeni na minimum", tvrdi Polančec. "Mi kupujemo gotovo program. Danas u svijetu postoje matematički programi, informatički programi koji služe velikim korporacijama za lakše donošenje poslovnih odluka. Mi smo se dogovorili s autorom takvog programa koji se koristi i u svijetu. Prilagodit ćemo ga potrebama privatizacijskog procesa", istaknuo je potpredsjednik Vlade. Cijena koju netko nudi, broj radnika koje je spreman preuzeti i dodatno zaposliti, kakva jamstva daje, kakav mu je poslovni plan, prihvaća li kolektivni ugovor - sve se ocjenjuje. Kako će se vrednovati dvije posve različite ponude, ona radnika za 25 posto udjela i investitora koji želi većinski paket, zakonodavac će tek otkriti.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika