08.04.2006. / 10:33

Autor: Miljenka Čogelja

HAAG

Ivici Rajiću 15 godina zatvora

Braniteljica Doris Košta rekla je kako je "Rajić izdao zapovijed za napad na Stupni Do, ali nije htio posljedice koje mu se stavljaju na teret", objasnivši da je došlo do "prekomjerne uporabe sile"

Na raspravi o odmjeravanju kazne Ivici Rajiću, bivšem zapovjedniku HVO-a u Kiseljaku,održanoj u petak, tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je kaznu od 15 godina zatvora. Ivica Rajić priznao je krivnju za ratne zločine počinjene napadom HVO-a na bošnjačko selo Stupni Do, 23. listopada 1993. godine, ali je krivnju za sukob Hrvata i Bošnjaka u potpunosti prebacio na Tihomira Blaškića. Tužitelj Kenneth Scott zatražio je za Rajića, maksimalnu kaznu prema Ženevskim konvencijama, ističući kao otegotne okolnosti težinu kaznenog djela odnosno "strašnu prirodu zločina u Stupnom Dolu", optuženikovu zlouporabu vlasti te ranjivost žrtava, jer je među najmanje 37 ubijenih bilo 14 žena i petoro djece, te optuženikovo osmogodišnje skrivanje i ometanje vršenja pravde. Kao olakotnu okolnost tužitelj je naveo Rajićevo priznanje krivnje. Kenneth Scott izjavio je i da se Rajić od podizanja optužnice 1995. do uhićenja 2003. skrivao uglavnom u Hrvatskoj uz aktivnu pomoć hrvatskih državnih službi te uz lažne dokumente na ime Jakov Kovač.

 Sam Rajić u svom obraćanju sudu naglasio da on "nije zapovijedio zločin, niti se on dogodio pod njegovim nadzorom". Izrazio je žaljenje zbog svih žrtava u Stupnom Dolu i Varešu koje su pale, kako je rekao, "u besmislenom ratu dva prijateljska naroda". Na pitanja sudaca zašto se na priznanje krivnje odlučio tek nakon što je 2005. njegov predmet predložen za ustupanje BiH, Rajić se upustio u opširno objašnjavanje. Kazao je kako je zbog priznanja krivnje i suradnje s Tužiteljstvom u pritvoru ICTY-a bio izložen prijetnjama i fizičkim napadima, te da su prijetnjama izloženi i članovi njegove obitelji i braniteljica Doris Košta, te je od sudskog vijeće zatražio njihovu zaštitu.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika