24.03.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

LOS ANGELES

OSKARI: CHICAGO, KIDMAN, BRODY


Ovogodišnja dodjela najveće filmske nagrade “Oscar” završila je trijumfom filma “Chicago”, koji je proglašen za najbolji film, te je dobio i najviše nagrada, njih šest, ali je u najzanimljivijoj ovogodišnjoj kategoriji glavna glumica tog filma, velika favoritkinja Renee Zellweger, doživjela poraz od svoje glavne konkurentice Nicole Kidman. Nicole Kidman je ove godine po drugi puta za redom nominirana za “Oscara”, ovaj puta za ulogu spisateljice Virginije Woolf u filmu “The Hours”. Kada je proglašena dobitnicom rasplakala se od uzbuđenja i jedva održala zahvalni govor. Rekla je da je sve u životu činila kako bi svoju majku, koja je bila prisutna u gledalištu, učinila ponosnom, te je govor završila izražavajući želju za mirom.
Za mir se na kraju svojeg govora založio i mladi Adrian Brody, koji je na opće iznenađenje dobio “Oscara” za najbolju mušku ulogu u filmu “The Pianist”, pobjedivši Michaela Cainea, Daniela Day-Lewisa, Jacka Nicholsona i Nicolasa Cagea. Za mir se založio i Chris Cooper koji je dobio nagradu za mušku sporednu ulogu za film “Adaptation”. Nagradu za žensku sporednu ulogu dobila je za film “Chicago” Catherine Zeta Jones, koja je na priredbi – iako je već u devetom mjesecu trudnoće – zajedno sa svojom kolegicom iz filma, također nominiranom Queen Latifah – vrlo dinamično otpjevala pjesmu iz filma. Velika gubitnica ovogodišnje dodjele nagrada bila je Julianne Moore, koja je bila nominirana u dvije kategorije, za glavnu ulogu u filmu “Far From Heaven” i za sporednu ulogu u filmu “The Hours”, ali nije dobila nijednu nagradu.
Veliko uzbuđenje u dvorani nastalo je i prilikom proglašenja dobitnika “Oscara” za režiju. Nagrada je dodijeljena poljskom režiseru Romanu Polanskom za film “The Pianist”, ali on nije bio u dvorani, jer ne smije ući u Sjedinjene Države, obzirom na to da je optužen za silovanje maloljetnice 1977. godine, pa bi – da je došao u SAD – bio uhićen i strpan u zatvor. Kada je proglašeno njegovo ime u dvorani su se čuli pojedinačni uzvici negodovanja, ali je veliki broj prisutnih ustao, te stojeći pljeskom pozdravio njegovu nagradu.
Cijela priredba bila je održana pod dojmom rata u Iraku, pa su se mnogi od dobitnika osvrnuli na ratnu situaciju, a Adrian Brody je iskoristio priliku da zaželi sretan povratak iz rata jednom svojem prijatelju, koji je u sastavu američke vojske u Iraku. Michael Moore, jedan od dobitnika “Oscara” za dokumentarni film “Bowling for Columbine”, održao je čak i govor protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha, pa su iz gledališta negodovali, a organizatori su mu govor prekinuli glazbom. Priredbu je vodio komičar Steve Martin, ali je bilo očito da je pazio da mu šale budu u skladu s atmosferom u kojoj se američka javnost nalazi zbog rata u Iraku nalazi. Ove godine bio je jako prorijeđen onaj spektakularni pomodarski dio prije same priredbe, kada glumice predstavljaju svoje haljine na ulazu u dvoranu, a pazilo se i da glavna priredba bude smjerna. Bilo je to i stoga što su mediji kritizirali glumce jer su se noć ranije zabavljali i veselo smijali na večeri priređenoj za uzvanike na svečanoj dodjeli “Oscara”. Nicole Kidman, koja se kolebala da li da zbog rata prisustvuje svečanosti, izjavila je da se ipak odlučila prisustvovati, jer je uvjerenja da je “umjetnost važna, a i važno je da čovjek vjeruje u ono što radi”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika