10.04.2006. / 11:25

Autor: Miljenka Čogelja

FRANCUSKA

Chirac popustio prosvjednicima

Cilj zakona navodno je bio liberalizacija tržišta rada za mlade iz siromašnih imigrantskih predgrađa u kojima su prošle godine izbili veliki nemiri. Međutim, zakonu se oštro suprotstavili studenti iz srednje i više klase, koje nemogućnost otkaza smatraju pravom koje se ne smije oduzeti.

Nakon što su najave kontroverznog zakona o zapošljavanju u Francuskoj na ulice izvukle na milijune prosvjednika, mahom studenata koje bi novi zakon najteže pogodio, francuski predsjednik Jacques Chirac priznao je poraz ustvrdivši da sporni zakon ipak neće biti donešen.Podsjetimo, zakon je predviđao da poslodavci smiju sve uposlenike mlađe od 26 godina otpustiti bez ikakvog objašnjenja. Cilj zakona navodno je bio liberalizacija tržišta rada za mlade iz siromašnih imigrantskih predgrađa u kojima su prošle godine izbili veliki nemiri. Međutim, zakonu se oštro suprotstavili studenti iz srednje i više klase, koje nemogućnost otkaza smatraju pravom koje se ne smije oduzeti. Na njihovu stranu se stavila većina francuske javnosti koja ima sve manje sluha za globalizaciju i neoliberalnu ekonomsku politiku na kojoj inzistira desnica i Europska Unija. Kako javlja BBC, Chirac je u ponedjeljak ujutro nakon sastanka s premijerom Dominique de Villepinom i ministrima svoje vlade, najavio kako će sporni zakon biti zamijenjen drugim mjerama koji bi trebali riješiti problem zapošljavanja mladih. De Villepin je nakon sastanka izjavio kako žali što su predložene mjere, kojima je namjera bila stvore nove prilike tisućama mladih ljudi, krivo shvaćene. Osim toga, dodao je: «Moj je cilj sada raditi za bolju budućnost ove države i nadam se da će i svi Francuzi raditi zajedno s tom ciljem». Iako je premijer inzistirao na tome da je zakon donesen da bi riješio problem nezaposlenosti, vođe sindikata dale su vladi rok da povuče sporni zakon do uskršnjeg ponedjeljka ili će se ponovo suočiti s općim štrajkom.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika