10.04.2006. / 13:15

 

STOČARSTVO

Gotovo polovica pregledanih klaonica zatvoreno

U Ministarstvu pripremaju izradu jedinstvenog registra klaonica zbog čega su inspektori na terenu, a u Ličko-senjskoj županiji pokrenut je nadzor koji će se nastaviti.

Zbog neispunjavanja osnovnih uvjeta rada veterinarski inspektori su zatvorili 19 od 41 pregledane klaonice u 4 županije, a 15 ih je dobilo uvjetno odobrenje prema kojem smiju klati svu stoku osima krava. Prema riječima glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladena Pavića Hrvatska ima oko 220 klaonica od kojih se gotovo polovica nalazi u tri dalmatinske županije. U Ministarstvu pripremaju izradu jedinstvenog registra klaonica zbog čega su inspektori na terenu, a u Ličko-senjskoj županiji pokrenut je nadzor koji će se nastaviti. "Pozitivna posljedica slučaja sumnje na kravlje ludilo jest ta što je tržište pozitivno reagiralo na uvođenje više reda. U Ministarstvo se javljaju klaoničari koji traže savjete kako bi sami otklonili manje nedostatke u klaoničkim objektima. Stoga u idućem razdoblju očekujemo manji broj zatvorenih klaonica", napominje Pavić.
Tijekom nadzora klaoničkih objekata ustanovljeno je 40 životinja u prometu bez evidencijskih markica. Iz udruženja Croatiastočar ističu da je sivo tržište mesa posebno izraženo u Dalmaciji te opetovano upozoravaju kako se na domaćem sivom tržištu mesa okrene više od milijardu kuna godišnje. To je problem koji Ministarstvo samo nije u stanju riješiti jer policija od različitih prekupaca i nakupaca sa sajmova traži samo otkupni list koji samo dokazuje da stoka nije ukradena. Nitko ne pita za putni list i zdravstveno stanje stoke, kojih po 10 vrsta zna biti u istom kamionu, ističu u Croatiastočaru. Kao potencijalno rješenje predlažu zabranu prijevoza stoke iz jedne županije u drugu, zaštitnu mjeru koju je Ministarstvo svojevremeno uvelo zbog epidemije trihineloze kod svinja. Nakon uvođenja obveznog obilježavanja domaćih životinja markicama te pregledavanje goveđih trupova na liniji klanja, najavljeno je i skoro uvođenje evidencije mesa u maloprodaji. Time bi uzgajivači stoke ušli u sustav PDV-a na obostranu korist - uzgajivači bi ostvarili povrat novca za troškove proizvodnje, a mesoprerađivači bi dobili jeftiniju sirovinu. Prije ulaska u EU Hrvatska bi trebala dobiti i nekoliko komunalnih klaonica, kojih primjerice u Austriji ima 5, a u Sloveniji 4. "Gotovo nijedna klaonica u Dalmaciji nema valjano riješen sustav otpadnih voda i sve bih ih trebalo zatvoriti", zaključuju u Croatiastočaru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika