11.04.2006. / 10:17

 

RATNI ZLOČINI

Hrvat žrtva slovenskog ratnog zločina

U novom broju Nacionala pročitajte razgovor s majkom bosanskog Hrvata Antonija Šimunovića koji je ubijen u Holmecu i razgovor sa snimateljem ORF-a koji je zabilježio cijeli događaj. Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije odlučio je da neće istraživati niti procesuirati događaje koji su se 1991. godine zbili u slovenskom mjestu Holmec, iako postoji opravdana sumnja da je počinjen ratni zločin. Slovenski helsinški odbora je 2004. obavijestio Haaški sud o tome da austrijska televizija ORF posjeduje snimke spornog događaja. Prema tim snimkama vojnici slovenske teritorijalne obrane ubili su trojicu nenaoružanih pripadnika JNA koji su se podignutih ruku s bijelom zastavom već predali.

U tom mjestu na granici Slovenije i Austrije ubijeni su Antonio Šimunović iz Jablanice, Goran Maletić iz Novog Sada, te Zoran Ješić iz okolice Pančeva. Za beogradski list Blic odluku haaškog suda obrazložio je politički savjetnik Carle del Ponte i novi glasnogovornik tužiteljstva Anton Nikiforov koji tvrdi da sud nikada nije dobio snimku ORF-a. Nikiforov navodi da su o tom događaju primili obavijest od slovenskog helsinškog odbora, ali su odustali od istrage zbog isteka mandata suda za pokretanje novih procesa. Dodao je i da bi taj slučaj trebali procesuirati nacionalni sudovi. Nikiforov kaže da haaški sud istražuje samo ozbiljne slučajeve kršenja međunarodnog humanitarnog prava u toku produženog oružanog sukoba, a prema njegovim riječima u Slovenije sukob nije bio «produžen».

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika