Objavljeno u Nacionalu br. 544, 2006-04-17

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Irski pogrebnici protive se zakonima Europske unije

Prema zakonima EU Irci bi trebali promijeniti svoje stare običaje pokapanja

 Udruženje irskih pogrebnika, zajedno s nekim irskim političarima, najavilo je prosvjede i interpelaciju Europskoj komisiji u Bruxellesu zbog novih europskih zakona kojima će biti zabranjen tradicionalni način kako se u Irskoj organiziraju pogrebi. Riječ je o problemu zbog kojeg reagira i irska vladajuća stranka Fianna Fail.

U Irskoj je običaj da se pogreb obavlja uz otvoreni lijes, kako bi se obitelj, prijatelji, poštovatelji preminulog mogli od njega oprostiti prije samog ukapanja, pa se lijes zatvara neposredno prije nego što ga polože u grob. Zbog toga je tijelo preminulog potrebno balzamirati, što irski pogrebnici već stoljećima rade uz pomoć odavno poznatih kemikalija. No sada je Europska komisija zabranila opću upotrebu nekih od tih kemikalija, u prvom redu formaldehida, koji je ključna kemikalija u obradi tijela preminulog prije pogreba. Stavros Dimas, član Europske komisije za očuvanje okoliša, pokrenuo je inicijativu da se zabrani ta kemikalija stoga što ona uništava žive organizme, te je posebno opasna po biljke. Na temelju njegove odluke donesen je zakon koji na snagu stupa u rujnu, a ako Irska bude prisiljena da se taj zakon primjenjuje i na njenom teritoriju, Irci će morati promijeniti način kako pokapaju mrtve.

No udruženje irskih pogrebnika pokrenulo je inicijativu da Irska zbog očuvanja svojih tradicija i običaja bude izuzeta iz zakona. Oni su se obratili i vladi, te upozorili da bi to moglo imati i neke šire posljedice. “Mogućnost da se vidi preminuli dio je irske kulture, a opće je prihvaćeno mišljenje da je takva praksa važan faktor u procesu suživljavanja obitelji sa svojim gubitkom, svladavanja boli, za što psiholozi imaju obilje dokaza.”

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika