25.03.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

KINA OBAVIJESTILA SAD O LOKACIJI SVOJE AMBASADE

KINA OBAVIJESTILA SAD O LOKACIJI SVOJE AMBASADE
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova diplomatskim kanalima obavijestilo je američku stranu o točnoj adresi i točnoj lokaciji kineske ambasade u Bagdadu, kako se ne bi ponovio incident do kojeg je došlo tijekom bombardiranja ciljeva u Beogradu tijekom rata za Kosovo 1999. godine. Tada je 7. svibnja 1999. godine jedan američki nevidljivi bombarder B-2 pogodio pametnom bombom kinesku ambasadu u ondašnjoj SR Jugoslaviji, te su tom prilikom poginula trojica kineskih novinara, a 20 zaposlenika kineske ambasade tada su ranjeni. Zbog toga su tada naglo pogoršani američko-kineski odnosi, a pred američkom ambasadom u Pekingu došlo je do velikih demonstracija, jer su mnogi Kinezi uvjereni da je napad izvršen namjerno, iako su predstavnici američke vlade tvrdili da je riječ bila o običnoj greški izazvanoj zastarjelim podacima o lokaciji nekih jugoslavenskih vladinih institucija. Kineska ambasada u Beogradu nalazila se u bivšoj zgradu jednog jugoslavenskog ministarstva.
Da se to ne bi ponovilo sada je Amerikancima predana točna adresa i lokacija kineske ambasade u Baghdadu da oni ne bi mogli poslije reći da nisu znali gdje se ambasada nalazi. Uz to, Kinezi su evakuirali svoju ambasadu, za razliku od one u Beogradu 1999. godine. Prostor oko američke ambasade u Pekingu je blokiran, kako se ispred nje ne bi mogli skupiti demonstranti.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika