19.04.2006. / 16:40

Autor: Hrvoje Perinić, Antun Bertić

HRVATSKA - SLOVENIJA

Slovenski MUP prosvjeduje zbog Jorasa

Izmjeravanje koje je pokušao Joras izvršiti vjerojatno je vezano uz tužbu protiv njegovog susjeda Urbana Cerara iz Buja radi naknade štete, jer voda s Cerarova parkirališta navodno natapa Jorasovo zemljište

Postupak hrvatske policije slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo je kao 'još jedan u nizu jednostranih poteza, kojima Republika Hrvatska pokušava prejudicirati rješenje graničnog spora sa Slovenijom', navodi slovenski portal 24ur. Ministarstvo je hrvatskom veleposlaniku u Ljubljani uručilo prosvjednu notu. Slovenska pučka stranka (SLS), čiji je Joras član, zahtijeva odlučnu reakciju države i nadležnih organa. SLS je o tome izvjestila i slovenske zastupnike u Europskom parlamentu, tražeći  zaštitu slovenskih državljana i imovine, te internacionalizaciju spora.  Kontroverzni mještanin graničnog naselja Mlini u općini Buje, Joško Joras opet je uzrokovao incident na graničnom prijelazu Plovanija zbog čega je morala intervenirati hrvatska policija. Kako Nacional saznaje od očevidaca, Joras je na hrvatskoj strani sa geodetima počeo vršiti izmjeravanje terena. On je, naime, ilegalnim putem, koji godinama koristi, pokušao prijeći iz Hrvatske u Sloveniju, ali u tome nije uspio, već se, shvativši da će ga naša policija zaustaviti, bacio na pod a zatim i rukom zamahnuo prema jednom policajcu.
Glasnogovornik MUP Zlatko Mehun je u izjavi za Nacional potvrdio da je Joras uhićen te da je prilikom uhićenja bio u pratnji dvije osobe, jednog geodeta i sudskog vještaka suda u Kopru. Mehun je potvrdio da se Joras opirao uhićenju, ali nije mogao potvrditi da li je ovaj stvarno zamahnuo rukom na policajca.

Izmjeravanje koje je Joras pokušao izvršiti vjerojatno je vezano uz tužbu protiv njegovog susjeda Urbana Cerara iz Buja radi naknade štete, jer voda s Cerarova parkirališta navodno natapa Jorasovo zemljište. Premda je vrlo upitna i smislenost takve tužbe, hrvatske pravne stručnjake iznenadila je činjenica da se spor dvojice hrvatskih građana koji se bavi mogućom štetom na hrvatskom teritoriju vodi na - slovenskom sudu. Općinski sud u Kopru prihvatio je Jorasovu tužbu kao da je riječ o problemu koji se zbiva na slovenskom teritoriju, što domaći pravni stručnjaci doživljavaju kao nezakonito postupanje kojem je jedini cilj vrlo očit - provokacija sa slovenske strane.

Vezane vijesti

Joras bespravno nadogradio kuću

Kuća Joška Jorasa pored graničnog prijelaza Plovanija bespravno je dograđena, navode mediji što je potvrđeno iz Ministarstva zaštite okoliša,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika