Objavljeno u Nacionalu br. 545, 2006-04-24

Autor: Nacionalov anketni tim

NOVA JETRA DRAŽENA VRDOLJAKA

Spašen nakon pet godina agonije

Dražen Vrdoljak (55), ima cirozu od 2001., a preživjet će zahvaljujući jetri Davora Blaževića

Koliko je Vrdoljakova jetra bila uništena, nitko u Merkuru nije nam htio reći jer je Vrdoljak (prvi s lijeva) zabranio pristup novinarimaKoliko je Vrdoljakova jetra bila uništena, nitko u Merkuru nije nam htio reći jer je Vrdoljak (prvi s lijeva) zabranio pristup novinarimaPotkraj ovog tjedna Dražen Vrdoljak (55), jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih kritičara, izići će iz bolnice nakon što mu je u subotu transplantirana jetra. Za Vrdoljaka će to biti kraj petogodišnje agonije jer mu je 2001. dijagnosticirana ciroza jetre, a 2003. i 2005. zbog toga je imao velikih zdravstvenih tegoba. U studenome 2005. u bolnici Merkur, gdje se obavljaju transplantacije jetre, sve je bilo spremno da Vrdoljak dobije novu jetru, ali se tih dana razbolio i dobio temperaturu a u tim uvjetima transplantacija je zabranjena.

Ta je jetra otišla drugom bolesniku, a Vrdoljak je morao čekati nekoliko mjeseci do slijedeće prilike. Dočekao ju je kad je u Importanne Centru prošlog četvrtka Davor Blažević ubio svoju bivšu djevojku Mariju Nekić a zatim počinio samoubojstvo te preminuo u petak navečer. Majka Davora Blaževića odlučila je donirati organe svog sina pa su iskorišteni bubreg i jetra. Transplantaciju je obavio dr. Andrija Škopljanac u Merkuru. “Žalosni slijed okolnosti doveo je do toga da je objavljeno ime darovatelja organa, iako se to u pravilu ne zna. Zbunjena sam, ali osjećam da je nužno da nepoznatim ljudima izrazim sućut a majci zahvalim na odluci da daruje organe svog sina”, kažee 49-godišnja Marica Vidušić Vrdoljak, supruga Dražena Vrdoljaka, glumica u Zagrebačkom kazalištu mladih. Dražen i Marica Vrdoljak imaju 11-godišnju kćer Ninu, koja je dobila ime po Draženovoj mami. Marica Vrdoljak potvrdila je da je njezin muž pet godina imao cirozu jetre, ali da zahvaljujući lijekovima nije bio prikovan za krevet nego je normalno obavljao svoj posao i čekao na transplantaciju. Zato i nije čudno što je posljednji put viđen u javnosti 5. travnja, na koncertu Briana Ferryja u HNK na zabavi Diners Cluba. Ciroza jetre je proces razaranja normalnog tkiva jetre, što ostavlja ožiljkasto tkivo koje više ne obavlja svoju raniju funkciju. Okružuju ga područja zdravog jetrenog tkiva. Iako na spomen riječi “ciroza” svi odmah pomisle na alkoholičare, alkohol (mada najčešći) nije jedini uzrok ciroze jetre.

Uzroci mogu biti alkohol, lijekovi, trovanja, virusni hepatitis, autoimuna bolest jetre (autoimuni kronični hepatitis) i ostala oštećenja jetre. Ciroza ne počinje naglo, to je bolest koja se razvija polako se pogoršavajući. Simptomi su loš apetit, gubitak težine, iskašljavanje i povraćanje krvi. Ako se ne reagira, ciroza napreduje i pojavljuju se ascites (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini), zatajenje bubrega i jetrena encefalopatija. “A što mislite, što je uzrok ciroze kod Vrdoljaka?”, rekli su nam njegovi bliski prijatelji kad smo ih pitali za uzrok njegove ciroze. Dakako, u njegovu je slučaju u pitanju alkohol, a bolest je kod Vrdoljaka uzela toliko maha da su nam isti prijatelji rekli “pa jasno vam je zašto je tako dugo Vrdoljak bio u vrhu liste za čekanje nove jetre”. Vrdoljak, u svakom slučaju, nije bio od onih koje ste mogli susresti mrtve-pijane na javnim mjestima i oni koji ga poznaju kažu da je njegova jetra stradavala malo-pomalo, u nizu desetljeća. Prema onome što se moglo doznati, nakon što je Davor Blažević umro prošlog petka u 19 sati, a njegova majka dala dopuštenje za presađivanje organa, Vrdoljak je u subotu ujutro nazvan na mobitel i obaviješten kako hitno mora doći u bolnicu Merkur jer je jetra spremna za transplantaciju.

Liječnici su nam rekli da je operacija bila rutinska te da je bubreg Davora Blaževića uspješno transplantiran bolesniku kojeg talijanski liječnici u Padovi nisu htjeli operirati jer nisu vjerovali u uspješnost operacije. Kako je moguće da je Vrdoljak koliko-toliko normalno živio s oštećenom jetrom? Liječnici s kojima smo razgovarali usporedili su ljudsku jetru s dobrim automobilom. Kad je automobil nov, savršeno radi. A kad se neispravno upotrebljava, počinje se kvariti, ali se uz popravke i dalje može voziti. Tako je, čini se, Vrdoljaku alkohol pokvario jetru koja se uz popravke, odnosno lijekove, može održavati. Međutim, kad automobil upada iz kvara u kvar i sve teže obavlja svoje funkcije, treba ga zamijeniti. A jetra je biokemijska tvornica brojnih tvari neophodnih organizmu ili razgradnih produkata organizma. Ona, poput skladišta, deponira krv, vodu i vitamine, filtrira krv od stranih tijela i bakterija, sintetizira i razgrađuje bjelančevine i tako dalje. Vrdoljak je dodjelu Porina, hrvatske glazbene nagrade, odgledao u bolničkoj sobi u bolnici Merkur, iako je samo godinu dana prije bio izvršni direktor Porina a 1994. njegov pokretač i prvi tajnik Upravnog odbora Porina. Višestruki je osvajač Porina, a najveći je onaj iz 2004. za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji. Vrdoljak je rođen u Splitu, kao glazbeni kritičar radio je u brojnim novinama i na televiziji.

Preveo je 1978. Ilustriranu rock enciklopediju a 1980. Ilustriranu jazz enciklopediju, suautor je knjige “Ništa mudro” (uz Darka Glavana) o Bijelom dugmetu, sudjelovao je u organizaciji raznih koncerata i programa klubova kao što su bili Kulušić i Lapidarij. U 90-ima je zapustio pisanje glazbenih kritika i posvetio se drugim poslovima vezanim uz glazbu, kao što je organizacija Porina i sudjelovanje u diskografskim izdanjima. Postao je i otac u drugom braku s Maricom Vidušić, dok iz prvog braka, s arhitekticom Sankom s kojom je bio od studentskih dana, nema djece. Već je objavljeno da će se Vrdoljak razvesti po izlasku iz bolnice jer je već tri godine u vezi s Brankom Andrassy. Budući da su se u posljednje dvije godine njih dvoje pojavljivali na brojnim društvenim događajima te nisu bježali od fotografa, to nije bila osobita tajna. Zanimljivije je vidjeti hoće li promjena jetre natjerati Vrdoljaka da promijeni stil života ili će značiti i alkoholiziranje ispočetka. Mnogi njegovi prijatelji sumnjičavo su vrtjeli glavom, ne vjerujući da će promjena jetre promijeniti navike Dražena Vrdoljaka, ali se nadaju da će ih on sam opovrgnuti.

Bijeg od novinara

Koliko je Vrdoljakova jetra bila uništena, nitko u Merkuru nije nam htio reći jer je Vrdoljak zabranio pristup novinarima, a liječnici bez njegova odobrenja ne smiju o tome govoriti s novinarima. U bolnicu Merkur proteklih su dana dolazili brojni novinari i televizijske ekipe, ali je Vrdoljak energično odbacio svaku ideju o razgovoru za medije te je liječnike obavijestio kako će, kad iziđe iz bolnice, dati izjavu za javnost.

>email to:Dean Sinovcic

Vezane vijesti

Parafiran sporazum o liberalizaciji avioprometa

Parafiran sporazum o liberalizaciji avioprometa

Hrvatska i SAD parafirale su sporazum o zračnom prometu po modelu “Open Skies”. Sporazum osigurava otvorenost zračnog prostora država za slobodnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika