02.05.2006. / 09:01

Autor: Hrvoje Perinić

BANKROT

Blokiran račun Požeško-slavonske županije

Riječ je o potraživanjima odgotovo 2 milijuna 700 tisuća kuna Privredne i Croatia banke, a u roku od tjedan dana slijede i 24 milijuna kredita Hypo banke te još 4 milijuna Privredne

Privredna i Croatia banka blokirale su proračun Požeško-slavonske županije zbog potraživanja za nenaplaćene mjenice koje je izdala Županija Kamen Ingradu za vrijeme bivše koalicijske vlasti HDZ-a i HSP-a. Riječ je o gotovo 2 milijuna 700 tisuća kuna Privredne i Croatia banke, a u roku od tjedan dana slijede i 24 milijuna kredita Hypo banke te još 4 milijuna Privredne. "Lavinu" potraživanja izazvao je prošlotjedni prijedlog za pokretanje stečaja Županijske uprave za ceste, čiji se dugovi procjenjuju na 132 milijuna kuna.

Povjerenik Vlade u Požeško-slavonskoj županiji Željko Žilić izjavio je kako zbog blokade žiroračuna nije realno očekivati da će plaće zaposlenih u županiji biti isplaćene, dodajući kako u ovom trenutku nisu upitne ustanove koje država decentraliziranim novcem financira preko županijskog proračuna poput onih u školstvu, zdravstvu i socijalne skrbi. "Ako blokada žiroračuna potraje, bit će uistinu velikih problema. Zato se što prije mora pokrenuti sanacija županije kako ona ne bi došla u još veće dubioze", upozorio je Žilić, koji je istaknuo da županija očekuje Vladinu pomoć jer nema druge adrese na koju se može obratiti.

Zdravko Ronko, budući SDP-ov župan, izjavio je kako je pogubno to što zbog blokade žiroračuna županija kao jedinica lokalne uprave ne funkcionira, a ima obveze prema svojim stanovnicima, gospodarstvu i ostalim ustanovama. Istaknuo je, među ostalim, da je SDP i prije upozoravao na teško stanje u županiji, ali nije bilo nikakvih pomaka. "Vjerujem da će sada morati reagirati Sabor izmjenom Zakona o jedinicama lokalne uprave i samouprave i Zakona o proračunu, u koje će se morati ugraditi odredba o stečaju nad jedinicama lokalne samouprave kada se u nekoj od njih zbog nepoštivanja zakona i nereagiranja Vlade dogodi ovakva situacija u kojoj se jedino može proglasiti bankrot", rekao je Ronko, dodajući da će odmah nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine "uistinu proglasiti bankrot županije".

Vezane vijesti

Kerum se pomirio s HDZ-om: Nastavlja se koalicija na županijskoj razini

Kerum se pomirio s HDZ-om: Nastavlja se koalicija na županijskoj razini

Splitsko-dalmatinski HDZ danas je na sjednici županijske skupštine odustao od prvotna zahtjeva za smjenom predsjednika skupštine Petroslava Sapunara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika