27.03.2003. / 00:00

Autor: Paula Bobanović

WASHINGTON

ELLBERG UHIĆEN ZBOG PROSVJEDA

Daniel Ellsberg, jedan od najpoznatijih antiratnih aktivista iz vremena Vijetnamskog rata uhićen je u Washingtonu nedaleko Bijele kuće tijkom demonstracija protiv Iračkog rata. On je bio u velikoj grupi antiratnih demonstranata, koji su blokirali cestu nedaleko Bijele kuće, pa ih je policija uhitila i odvezla u policijsku stanicu. Privedeno je 65 osoba, osim Ellsberga i dva biskupa, te dvije dobitnice Nobelove nagrade za mir, Mairead Corrigan Maguire, koja predvodi pokret za mir u Sjevernoj Irskoj, te Jody Williams, koja se zalaže za zabranu mina. Ellsberg je smjesta pušten, a novinarima je izjavio da se uključio u prosvjed kako bi potakao i ljude iz vlasti da se suprotstave ratu u Iraku.
Ellsberg se proslavio 1969. godine kada je kao državni zaposlenik novinarima doturio tajne dokumente o stvarnoj pozadini rata u Vijetnamu, čije je objavljivanje izazvalo senzaciju. On je zbog tih “Pentagonskih papira”, kako su ti dokumenti dobili ime, završio u zatvoru, vlada je pokušala zabraniti njihovo objavljivanje, ali je Vrhovni sud SAD stao na stranu novina, koje su ih objavile. Ellsberg se smatra ključnom osobom, koja je svojom hrabrošću omogućila američkoj javnosti da sazna istinu o Vijetnamskom ratu, te tako jako pridonio njegovom kraju. On sada poziva mlade ljude u vlasti, koji imaju saznanja ili dokumente o iračkom ratu, da sijede njegov primjer.

Vezane vijesti

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je kako je međunarodna zajednica intervencijom mogla spriječiti rat u Bosni i Hercegovini i njegove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika