02.05.2006. / 09:41

Autor: Ana Kirin

SiCG

Istekao rok za izručenje Mladića Haagu

U ponoć 30. travnja istekao je rok do kojeg je srbijanski premijer Vojislav Koštunica Haškom sudu obećao izručiti najtraženijeg optuženika, odbjeglog generala Ratka Mladića. Prije mjesec dana, povjerenik Europske unije za proširenje, Olli Rehn je, poslije razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, izjavio kako ga je Koštunica uvjerio da će otkriti, uhititi i izručiti Ratka Mladića Haagu do kraja travnja.

U petak je Rehn upozorio da će, ukoliko Mladić do rečenog datuma ne bude u Haagu, pregovori s Beogradom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biti obustavljeni. Novi krug pregovora trebao bi početi 11. svibnja, a sljedećih će dana uslijediti konzultacije. Carla Del Ponte bi, kako je najavljeno, 3. svibnja trebala izvijestiti Rehna o suradnji Srbije s Haškim sudom.Dosad je u Srbiji uhićeno nekoliko osoba koje su osumnjičene za pomaganje Mladiću u bijegu, a predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, Rasim Ljajić, izjavio je kako Vlada ima informacije da je 130 ljudi pomagalo u skrivanju bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske. "Europska Unija nažalost neće cijeniti naše napore i trud koji smo uložili, oni će cijeniti konačni rezultat, a on se zove - Ratko Mladić u Haagu.

Prema tome, za pretpostaviti je da će izvještaj Ollija Rehna biti negativan, kao i prethodni kojeg će podnijeti Carla del Ponte. Ali, mi moramo nastaviti s akcijama koko bi proširili krug saznanja i o mreži pomagača Ratka Mladića, kao i o njegovom kretanju u prethodnom periodu, sve očekujući da bi nas ta nova saznanja mogla voditi do mjesta na kojem se Mladić skriva", rekao je Ljajić. Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek rekao je da će, prema njegovim informacijama, Mladić biti izručen vjerojatno 10. svibnja.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika