03.05.2006. / 16:10

Autor: Hrvoje Perinić

HAAG

Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu Naletiliću i Martinoviću

Iako je uvažen prigovor Tutine obrane, visina kazne izrečene u prvostupanjskom dijelu postupka ostala je ista

Žalbeno vijeće Haaškog suda potvrdilo je u srijedu kaznu Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću, znanom i kao Štela na 20 odnosno 18 godina zatvora, zbog ratnih zločina na širem području Mostara. Vijeće je obrazložilo odluku konstatirajući da su kazne unutar raspona koje bi odmjerilo jedno razumno vijeće. Iako je Žalbeno vijeće uvažilo u manjoj mjeri žalbu obrane koja je tvrdila da su počinjene greške u primjeni prava, kao i neke žalbene osnove obrane koje su se odnosile na osudu za zlostavljanja i progon u zatvorima u Ljubuškom i Heliodromu, ocijenjeno je da ti zaključci žalbenog vijeća ne utječu na visinu kazne izrečene u prvostupanjskom dijelu postupka.

Žalbena osnova obrane, koja je tvrdila da nije dokazan međunarodni oružani sukob, odnosno tvrdila da nije dokazana umiješanost Hrvatske u rat, odbačena je. Žalbena osnova obrane, koja je tvrdila da nije dokazan međunarodni oružani sukob, odnosno tvrdila da nije dokazana umiješanost Hrvatske u rat, odbačena je. Naletilić, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane, i Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

Naletilić (59) je osuđen za više slučajeva mučenja, nanošenja teških patnji i ozljeda, prisilnog rada, vojno neopravdanog razaranja, pljačku javne i privatne imovine te zbog protupravnog premještanja bošnjačkih civila. Zločini su, prema presudi, počinjeni u Mostaru, Heliodromu, Širokom Brijegu te u selima Sovićima i Doljanima. Martinović (42) je osuđen za zločine počinjene uglavnom na bojišnici u samome Mostaru, uključujući ubojstvo, nehumano postupanje, prisilni rad i premještanje civila. Obrana je na žalbenoj raspravi u listopadu prošle godine tražila da se Naletiliću kazna smanji s 20 na ne više od osam godina, a za Martinovića oslobađajuću presudu dok su tužitelji tražili potvrđivanje prvostupanjske presude u slučaju Naletilića te neznatno povećanje u slučaju Martinovića. Naletilić i Martinović uhićeni su godine 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Haag 9. kolovoza 1999., a Naletilić 21. ožujka 2000. godine. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunava se u odsluženje kazne.

Jedini Naletilićev intervju koji je dao za prvi broj Nacionala možete pročitati ovdje http://www.nacional.hr/articles/view/19133/26/

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika