28.03.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

MARINCI PROTJERALI NOVINARA

MARINCI PROTJERALI NOVINARA
Philip Smucker, iskusni američki ratni reporter, koji je iz Iraka kao freelancer izvještavao za londonski “Daily Telegraf”, bostonski “Christian Science Monitor”, i za američku TV-mrežu CNN, prvi je američki novinar, koji je protjeran s bojišta, jer se nije držao uputa vojnih vlasti. On nije bio službeno pridružen niti jednoj američkoj postrojbi, ali je krenuo u Irak zajedno sa Trećim bataljunom petog puka marinaca, te ih je pratio pet dana u njihovim operacijama u južnom Iraku. On je slao izvještaje svojim listovima, i oni nisu bili sporni, no, napravio je – tvrde vojne vlasti – prekršaj kada se izravno javljao u program CNN-a i govorio o aktivnostima postrojbe pri kojoj se nalazio. Zapovjednik te postrojbe pratio je njegov intervju, te zaključio da je Philip Smucker ugrozio sigurnost postrojbe, jer je u tom intervjuu otkrio njenu točnu lokaciju, njene daljnje ciljeve, te neke podatke o njenoj snazi.
Zapovjednik je zaključio da je taj novinar opasan po sigurnost njegovih ljudi, te je na licu mjesta naredio njegovo protjerivanje ne samo iz jedinice, nego iz Iraka. Philip Smucker se u pratnji stražara marinaca morao vratiti u Kuvajt, a fotografu, koji je bio s njim, dopušteno je da ostane s marinskom postrojbom.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika