04.05.2006. / 13:43

Autor: Hrvoje Perinić

EKSKLUZIVNO

Dokument koji potvrđuje zlostavljanje u vojarni

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar potvrdio je u razgovoru za Nacional da je zlostavljani djelatnik uputio molbu za neobjavljivanjem dokumenata, jer se tada bojao gubitka mogućnosti izlaska iz OSRH uz uvećanu otpremninu

Nakon što je Ministarstvo obrane pokrenulo istragu zbog pisma petero djelatnika HV-a o navodnom maltretiranju od strane brigadira Josipa Husara, potpisnici optužujućeg pisma demantirali su svoje autorstvo i doveli cijelu istragu na rub propasti. No, istovremeno se pojavio i novi svjedok stravičnih maltretiranja brigadira Husara u vojarni Croatia. Njegove tvrdnje potkrepljuje i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kojem je svjedok ustupio dijagnozu liječnika Psihijatrijske bolnice u Vrapču koja potvrđuje teške psihičke tegobe uzrokovane sustavnim maltretiranjem na poslu, a čije dijelove Nacional ekskluzivno objavljuje. Iz dijagnoze je također vidljivo da je nadređeni brigadir Husar prijetio pacijentu ugrozom života. Liječnička dokumentacija je nastala puno prije nego što je slučaj došao u javnost, a nakon što ju je žrtva ustupila Sindikatu on nije ranije reagirao zbog molbe samog djelatnika. Tajnik Sindikata Siniša Kuhar potvrdio je u razgovoru za Nacional da je zlostavljani djelatnik uputio molbu jer se tada bojao da će izgubiti mogućnost izlaska iz OSRH uz uvećanu otpremninu. Odlazak na takav način bio je uvjetovan potpisom o dobrovoljnom napuštanju OSRH, tvrde u Sindikatu. "Ta osoba se i danas ne osjeća sigurnom, za Husara kaže da je lud i da ima cijeli ormar pun oružja i boji se za svoju sigurnost" izjavio je Kuhar za Nacional.

Kuhar je također potvrdio da Ministarstvo obrane dobro surađuje sa Sindikatom po pitanju rješavanja slučaja ovih teških optužbi na račun brigadira Husara i isto tako izražava žaljenje što je cijela optužba praktički ostala visiti na tom jednom svjedoku. Svoju uvjerenost o zastrašujućim zbivanjim u vojarni Croatia potvrdili su i u službenoj izjavi koju prenosimo u cijelosti:

"Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH obratio se prošle godine namještenik iz neposredne blizine brigadira Husara s dijagnosticiranim psihičkim tegobama kao izravnom posljedicom psihičkog maltretiranja od strane Husara. Međutim, iako se radilo o školskom primjeru mobbinga, odnosno konflikta na radnom mjestu koji se sastojao od sustavnih i stalnih napada Husara kao poslodavca koji su trajali duže vrijeme i po žrtvu, u ovom slučaju namještenika, imali pogubne psihofizičke posljedice i rezultirali su njegovim isključenjem iz svijeta rada, namještenik je tražio da Sindikat ništa ne poduzme jer se bojao da bi mogao izgubiti mogućnost izlaska iz OSRH uz uvećanu otpremninu. Pa čak i danas se ne osjeća dovoljno sigurnim javno progovoriti o svemu, a iz otkrivenih činjenica o brigadiru Husaru strah ovog namještenika zbog ugroze vlastitog života i zdravlja poprima sasvim novu i zastrašujuću dimenziju. Zbog toga Sindikat traži od odgovornih da žurno istraže sve optužbe na račun brigadira Husara, a posebice da ga imobiliziraju u možebitnim pokušajima utjecaja na službenike i namještenike da povuku svoje iskaze."

U potpisu stoji Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Vezane vijesti

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika