05.05.2006. / 10:47

Autor: Ana Kirin

Sve knjige na jednom mjestu

Op. a - prvi mjesečnik za knjigu

"U Hrvatskoj godišnje izađe tri tisuće novih naslova, no devet od deset izdanih knjiga ne dobije medijsku pažnju, a svaka druga prođe potpuno nezapaženo. Zbog toga ionako tanka čitateljska populacija biva sve tanja iz dana u dan", kaže Valerij Jurešić, pokretač i glavni urednik prvog hrvatskog mjesečnika o knjizi i nakladništvu koji se krajem travnja pojavio na kioscima.


Časopis Op.a namijenjen je čitateljima knjiga, nakladnicima i knjižarima, a sastavni je dio KIS-a, knjižnog informacijskog sustava, jedinstvenog na području kontinentalne Europe. Bitan dio KIS-a je i portal www.knjiga.hr na kojem se mogu naći podaci o svim knjigama i novostima na hrvatskom tržištu, te tjedna top lista najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj. "Misija nam je poticanje razvoja tržišta knjige u Hrvatskoj i poboljšavanje komunikacije među različitim segmentima tog tržišta", rekao je Jurešić, nekad glavni urednik novina Homo Volans, producent pop-magazina Nomad i pokretač književnog festivala Pontes. U časopisu Op.a okupio je brojne mlade i već priznate pisce i novinare koji će u svakom broju predstaviti stotinjak novih naslova te komentirati stanje i trendove na hrvatskom i svjetskom tržištu knjiga.

Od sedam kolumni izdvaja se ona Igora Rajkija, zamjenika glavnog urednika, koji je svoj "E-mail piscu" u prvom broju uputio Houellebecqu, otkrivajući mu o Hrvatskoj i Hrvatima detalje koje sam sigurno nije primijetio tijekom svog nedavnog posjeta. Svaki mjesec jedan će cijenjeni hrvatski autor napisati kolumnu o svijetu knjige, a ovog puta gost kolumnist bio je Alojz Majetić. Op.a će tijekom godine, na temelju čitateljske recepcije, kritičke refleksije, stručnih osvrta i utjecaja koji je pojedina knjiga imala, nagradu "10 godina" dodijeliti najboljoj hrvatskoj knjizi proze iz 1996., s desetljećem odmaka. Dio časopisa je i katalog novih izdanja koji donosi osnovne podatke o prosječno 200 naslova koliko ih mjesečno izlazi u Hrvatskoj. "Snaga literature je u raznolikosti jer ne postoji ni jedna druga civilizacijska forma koja omogućuje postojanje toliko različitih ideja i svjetotvornih utjecaja. Kada tog bogatsva nestane, nestaje i atraktivnost knjige pa tržište knjiga posustaje", smatra Jurešić, a njegov pokušaj da tome doskoći ovim knjižnim mjesečnikom, ocijenit će opet tržište.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika