05.05.2006. / 14:36

Autor: Vedrana Baričević

SAD

Milijardu dolara za memorijal na mjestu "blizanaca"

Guverner George Pataki je na početku gradnje kazao da se visinom novog tornja prkosi strahu od terorističkih napada i da će se «vinuti u nove visine i povratiti newyorški neboderski niz"

U New Yorku je prošlog četvrtka na mjestu srušenog Svjetskog trgovačkog centra započela gradnja novog nebodera i pratećeg kompleksa. Prve procjene troškova izgradnje dosežu čak milijardu dolara, točnije oko 972 milijuna dolara. Time taj memorijalni centar postaje najskuplji memorijal ikad izgrađen u SAD-u. John P. Cahill, šef osoblja guvernera savezne države New York, izrazio je nakon prvih procjena uvjerenost u uspjeh dovršetka projekta: «Ostajemo odani stvaranju novog i snažnog memorijala koji će biti na ponos našoj naciji. On je financijski ostvariv ako ostanemo konzistentni».
«Toranj Slobode» bit će visok 540 metara, što simbolizira godinu stjecanja neovisnosti Sjedinjenih američkih država. S početkom gradnje guverner George Pataki izjavio je da se visinom novog tornja prkosi strahu od terorističkih napada te da će se «vinuti u nove visine i povratiti newyorški neboderski niz". Na mjestu uništenih tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra biti će izgrađena još tri nebodera s poslovnim prostorom i jedan stambeni koji će okruživati spomenik žrtvama 11. rujna koji će činiti muzej i kulturni centar. Sama zgrada Tornja slobode od 82 kata uzdizat će se do 415 metara, koliko su bili visoki i tornjevi blizanci, a do njegove konačne visine dizati će se šiljak na kojem će biti svjetlo. To bi trebalo podsjećati na baklju koju drži Kip slobode na ulazu u newyoršku luku. Gradnja tornja bi trebala biti završena do 2011. godine. Izvorni projekt arhitekta Daniela Libeskinda mijenjan je kako bi konstrukcija mogla izdržati eksploziju kamiona bombe. Sadašnji nacrt predviđa 61 metar visoku bazu zgrade obloženu čeličnim i titanijskim pločama. One mogu izdržati eksploziju kamiona bombe, sličnog onome koji su islamski teroristi upotrijebili za napad na tornjeve blizance 1993. godine kojim ih nisu uspjeli srušiti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika