07.05.2006. / 11:05

Autor: Hrvoje Perinić

DUBROVNIK

Cheney: SAD podupire ulazak Hrvatske u NATO

Sjedinjene Države snažno podupiru ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije te cijene njezin angažman u Afganistanu, poručio je u Dubrovniku američki potpredsjednik Dick Cheney, prilikom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj. Posjet Dubrovniku i sastanak s premijerom Ivom Sanaderom ocijenio je "vrlo važnim za razvoj odnosa Sjedinjenih Država s Hrvatskom". Premijer Sanader naglasio je kako posjet potpredsjednika Cheneya u Vladi smatraju izrazom "prijateljstva i potpore Hrvatskoj" kao i "velikim korakom naprijed u bilateralnim odnosima". "Radujemo se bliskoj suradnji sa Sjedinjenim Državama u budućnosti. Hrvatska se priprema za punopravno članstvo u EU-u i NATO-u i zna da može računati na podršku SAD-a", rekao je Sanader.

Izrazio je snažno uvjerenje u transatlantsko partnerstvo SAD-a i Europe i nužnost njegova produbljivanja u budućnosti. Glavne teme razgovora koje su u Dubrovniku vodili predsjednik Stjepan Mesić i američki potpredsjednik Dick Cheney bile su ukupni odnosi Hrvatske i SAD-a te stanje u regiji. Mesić i Cheney razgovarali su i o reformama koje Hrvatska provodi na putu u EU i NATO te o hrvatskom doprinosu borbi protiv terorizma u svijetu. Mesić je nakon sastanka rekao da je Cheneya upoznao s željama Hrvatske da "zemlje jugoistočne Europe što prije dobiju priliku za uključivanje u EU" te da će Hrvatska kao lider u regiji pridonijeti tomu i prva ispuniti kriterije i standarde za uključivanje u EU i NATO. Na sastanku se, prema njegovim riječima, nije govorilo o spornom članku 98., odnosno o sporazumu o neizručivanju američkih vojnika ICC-u. Hrvatska strana upoznala je visokoga gosta iz SAD-a s naporima koji se poduzima u sklopu borbe protiv globalnog terorizma, posebno o sudjelovanju Hrvatske u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu, napominjući kako "Hrvatska pridonosi maksimalno koliko može".

Cheney je, prema Mesićevim riječima, pozdravio angažman Hrvatske u ISAF-u i najavljeno povećanje hrvatskog kontigenta u toj misiji s 50 na 150 vojnika sredinom 2006. Mesić je rekao da se razgovaralo i o prilikama u drugim regijama, posebno o krizama na Bliskom istoku, za koje je rečeno da "generiraju globalni terorizam" kao najteži problem suvremenog svijeta. Na upit o terminu kada Hrvatska treba dobiti pozivnicu za NATO, Mesić je kazao kako se "nije razgovaralo o datumima", ali je s hrvatske strane naznačeno da je 2008. godina naš strateški cilj. Govoreći o slaboj podršci hrvatske javnosti za ulazak zemlje u NATO, predsjednik je ocijenio kako je to "prolazna situacija i da će se u javnosti dobiti podrška i za EU i za NATO". Dodao je kako su sve zemlje koji su ranije ušle u te asocijacije profitirale. "NATO nije samo vojni savez, to je organizacija koja štiti i promovira određene civilizacijske vrijednosti. Hrvatska pripada europskom civilizacijskom krugu i jasno da nam je mjesto u NATO-u", kazao je Mesić. Cheney se nakon sastanka uputio u šetnju Stradunom i u obilazak dubrovačkoga Starog grada, gdje se sastao s gradonačelnicom Dubravkom Šujicom, koja mu je u Franjevačkoj knjižnici darovala statuu sv. Vlaha i dokumente iz 18. stoljeća s preporukom za uspostavu diplomatskih odnosa s SAD-om. Cheney će sutra sudjelovati na sastanku s predsjednicima vlada zemalja Američko-jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i Albanije - Ivom Sanaderom, Vladom Bučkovskim i Sali Bersihom, koji je glavni povod njegova posjeta Dubrovniku. Na tom sastanku tri aspirantice za NATO očekuju američku podršku za ubrzanje priprema za članstvo u razdoblju do dobivanje pozivnice, najavljene za 2008. godinu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika