Objavljeno u Nacionalu br. 547, 2006-05-08

Autor: Berislav Jelinić

SOBA USPOMENA NA MARKOVU TRGU

700 darova premijera Sanadera

Ekskluzivno za Nacional premijer je dozvolio razgledavanje i fotografiranje svih darova koje je dobio tijekom svog mandata, arhiviranih u sobi na prvom katu vladine zgrade

Premijer Sanader je dobio oko 700 darova koje je premijer Sanader dobio u dosadašnjem dijelu svog mandataPremijer Sanader je dobio oko 700 darova koje je premijer Sanader dobio u dosadašnjem dijelu svog mandata "Onda, momci, kako ćemo žonglirati? Nogom ili glavom? Ili ćemo je zavrtjeti oko prsta?", upitao je premijer Ivo Sanader ekipu Nacionala ulazeći u Plavi salon u zgradi Vlade. Nakon što je na sjednici Vlade, među ostalim, s ministrima raspravljao o davanju suglasnosti Hrvatskom športsko ribolovnom savezu za održavanje Svjetskog klupskog ribolovnog prvenstva u Osijeku, suglasnosti Hrvatskom boćarskom savezu za održavanje Europskog prvenstva u boćanju za seniore, te Hrvatskom softball savezu za održavanje Europskog prvenstva seniorki u softballu, premijer Ivo Sanader u Plavom salonu uzeo je nogometnu loptu, ekskluzivno za Nacional nekoliko puta spretno njome žonglirao glavom, a zatim je okrenuo oko prsta. Promotivna nogometna lopta Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj kojom je žonglirao za Nacional jedan je od oko 700 darova koje je premijer Sanader dobio u dosadašnjem dijelu svog mandata. Sanader je prošlog petka dopustio Nacionalu da pregleda sve njegove darove i fotografira najzanimljivije.

Lopta koju mu je darovao Franz Beckenbauer, kojom je Sanader žonglirao, proizvedena je u Pakistanu. Prema onome što na njoj piše, u njenoj izradi nisu sudjelovala djeca, koju ondje neke multinacionalne kompanije očito zapošljavaju. U siječnju ove godine tu loptu Sanaderu je poklonio Beckenbauer, predsjednik organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će za nešto više od mjesec dana početi u Njemačkoj. Sanader je ovako objasnio zašto je tu loptu izdvojio i baš se s njom odlučio fotografirati: "Bliži se Svjetsko prvenstvo i normalno je da raste nogometna groznica. Svaki poklon koji sam primio podsjeća me na neke ljude i dužnosnike, ili prilike u kojima sam se tijekom mandata našao. Oni će mi, posebice u budućnosti, biti zanimljiv podsjetnik na vrijeme kad sam bio u naponu snage i kojeg ću se možda jednom i sa sjetom sjećati. Međutim, ovaj Beckenbauerov poklon trenutačno mi pozornost usmjerava prema bliskoj nogometnoj budućnosti u koju gledam s optimizmom. Vjerujem da svi imamo velika očekivanja. Moja vlada tijekom ovog mandata svojim radom želi Hrvatskoj također priskrbiti optimističan pogled u budućnost. Utoliko mi se ova lopta učinila najprikladnijim poklonom koji sam izdvojio za ovu priliku." Možda je Sanadera nogometna lopta koju je odabrao za poziranje ipak asocirala i na neka prošla vremena, kad se i sam znao baviti sportom. Na to upućuje i fotografija koju je Sanader primio od nepoznatog darovatelja. Snimljena je u studenome 1990. u Splitu, a na njoj se nalazi nogometna ekipa HDZ-a. Sanader na toj fotografiji čuči prvi slijeva, 16 godina je mlađi i čini se da je bio u prilično dobroj kondiciji. Darovi koje je Sanader tijekom svog mandata primio smješteni su u sobici na prvom katu zgrade Vlade na Markovu trgu, uz kancelariju Dijane Piškor, domaćice Banskih dvora, koja vodi brigu i o arhiviranju premijerovih darova. U sobi su visoke police na koje su sortirani po brojevima i složeni. Svaki se poklon prije pohranjivanja na police fotografira, a fotografija se lijepi u album. Albume tim fotografijama puni Dijana Piškor. Nastoji ih sve sortirati tako da se mogu jednostavno pronaći. "U istoj prostoriji nalaze se i darovi još nekih dužnosnika, ali njih je puno manje. Čuvamo i porculansku vazu koju je premijerova supruga dobila u kineskoj diplomatskoj akademiji. U sefu čuvamo neke vrijedne poklone, poput zlatnog sata koji je premijer dobio od francuskog predsjednika Chiraca. Većina poklona je na policama, dok su neke slike na zidovima salona u Vladi", kaže Dijana Piškor.

U Hrvatskoj su se darovi koje su premijeri dobivali počeli pohranjivati i čuvati od mandata Zlatka Mateše. Nije poznato što su sve dobili premijeri koji su tu dužnost obnašali prije njega, niti gdje se nalaze. U Hrvatskoj dužnosnici moraju prijaviti svaki poklon vredniji od 500 kuna, a pokloni koje Sanader prima na svojim putovanjima, ili kada nekoga prima u službeni posjet, uglavnom prelaze tu vrijednost pa su pohranjeni u zgradi Vlade. Kako se u sobi za poklone nalazi oko 700 predmeta, ispada da Sanader otprilike svaki drugi dan svog mandata primi nekakav dar. Među njima je najviše knjiga, nekoliko desetaka slika, ostatak čine simbolični i decentni predmeti, ali ima i vrlo zanimljivih stvari. Među poklonima se nalazi i limena lopatica za čišćenje smeća. Nije poznato tko ju je i kada Sanaderu poklonio, te što mu je njome htio poručiti. Unatoč tomu, i ta se lopatica čuva. Do nje je na polici prilično ružna drvena riba, također nepoznatog podrijetla, koja pokazuje da unatoč vjerojatno dobrim namjerama primjeren dar nije uvijek lako izabrati.

Zato i nije čudno da se za sve poklone, poput purana od pečene zemlje zamotanog u celofan, baš i ne evidentira precizno tko ih je i kojom prilikom premijeru darovao. Za neke poklone u albumima s njihovim slikama stoji samo zemlja podrijetla i godina kad je poklon dospio do Sanadera. Takav je slučaj, primjerice, s litrom šumadijske šljivovice "Žuta osa", ili s litrom rakije stomaklije iz Sarajeva. Neke darove Sanader drži u svom kabinetu, poput srebrnog broda od stakla koji mu je darovala unija Albanaca, ili nekih staklenih figurica. Darovima se u Vladi rijetko obraća pozornost. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček tvrdi da je to ponajprije zbog intenzivnog radnog ritma. "Razmjenjujemo ih tijekom posjeta, a uglavnom ih premijer pogleda ili nakratko nakon posjeta, ili eventualno pri povratku s putovanja. Nisam siguran je li uopće pronašao vremena ući u sobu s poklonima. Moram priznati da iz istih razloga i ja rijetko pronalazim vremena obratiti pažnju na sobu s poklonima.

Međutim, siguran sam da će dobar dio njih u budućnosti premijera podsjećati na neka njegova putovanja i susrete sa zanimljivim ljudima i dužnosnicima tijekom njegova premijerskog mandata. Budu li nekad izloženi javnosti, svima ostalima bit će to zanimljiv podsjetnik na vrijeme u kojem smo živjeli", rekao je za Nacional glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Među zanimljivijim poklonima koje je Sanader primio nalazi se srebrna zdjela za voće koju mu je tijekom posjeta Washingtonu, potkraj ožujka 2004., darovao američki predsjednik George W. Bush. Zdjela na jednoj strani ima ugraviranu prigodnu poruku, a na drugoj strani američki predsjednički grb. Tada je i guverner Kalifornije, poznati glumac Arnold Schwarzenegger, Sanaderu darovao staklenog medvjeda. Francuski predsjednik Jacques Chirac Sanaderu je darovao zlatni sat s narukvicom od krokodilske kože, kojem je na poleđini ugravirano "francuski predsjednik". Sat je vredniji od većine drugih darova koje je Sanader primio, premda se ne može uspoređivati s ekskluzivnim skupocjenim satovima. Donedavni talijanski premijer Silvio Berlusconi Sanaderu je 29. listopada 2004., u povodu potpisivanja ustava EU, darovao vjerojatno najteži poklon koji je primio. Riječ je o specifičnoj slici s motivom Rima zapakiranoj u posebnoj kutiji, teškoj najmanje 20-ak kilograma. Berlusconi mu tu sliku sigurno nije osobno uručio. Od Vatikana je Sanader 2003. primio zbirku srebrnjaka u povodu 25. godišnjice pontifikata pokojnog pape Ivana Pavla II.

Ivana Matijević, lutkarica iz Siska, Sanaderu je darovala lutku Ivana Pavla II. Ivan Pavao II Sanaderu je tijekom njihova susreta darovao i posebnu krunicu. Decentne srebrne tanjure Sanader je dobio i od Faisala Akefa El Fayeza, premijera Kraljevine Jordana. Izraelski čelnik Ariel Sharon darovao mu je tanjur s motivom golubice mira. Poklon za uspomenu na prvu sjednicu Vlade u Splitu, 3. veljače 2004., Sanaderu je darovao tadašnji župan Kruno Peronja. U mali drveni kovčežić stavio je zlatnu iglu za kravatu i zlatne manžete za košulju. Nepoznati Srbi koji su Sanaderu iz Šumadije poslali šljivovicu "Žuta osa" i "Staru slokovu rakiju", nisu jedini koji su Sanaderu poklonili alkoholna pića. Na polici sobe s poklonima nalazi se i drvena kutija s dvadesetak malih bočica raznih alkoholnih pića. U arhivi piše tek da je to dar ambasadora Moldavije. Sanader je primio i više raznih sportskih poklona. Među njima se nalaze boksačke gaćice Stjepana Božića, u kojima je on potkraj prošle godine u Zadru prvi put obranio titulu svjetskog boksačkog prvaka u verziji WBF. Davor Šuker, nekoć poznati nogometaš i najbolji strijelac hrvatske nogometne reprezentacije, 18. travnja 2005. Sanaderu je darovao dres hrvatske nogometne reprezentacije u kojem je nastupao. Zanimljivo je da je istom prilikom Šuker premijeru darovao promotivni DVD i prospekt Casina Miro u Dubrovniku, s besplatnom ulaznicom. Nije poznato je li to Šuker poklonio iz usluge nekom svom prijatelju, ili je možda i sam skriveni suvlasnik tog Casina. Šukerov dres nije jedini nogometni dres koji je Sanader dobio. Bijeli dres s brojem 9, iznad kojeg je otisnuto prezime Sanader, darovao mu je NK Široki iz Širokog Brijega. Ivan Ljubičić, najbolji hrvatski tenisač, darovao je Sanaderu dres u kojem je osvojio Davis Cup.

Ina i Mol darovali su Sanaderu zlatnu partner karticu. Na policama za poklone nalazi se i šokački šešir, razni medaljoni, zlatnici i srebrnjaci, figurice, reljefi te umjetničke slike. Slične stvari premijer Sanader daruje svojim gostima ili domaćinima koje posjećuje. Što će Sanader pokloniti, promišljaju u Uredu za protokol. Uglavnom se daruju replike djela poznatih slikara i kipara, zlatnici i srebrnjaci s prigodnim motivima, a često i kravate. Pomno se vodi računa da darovi budu primjereni i decentni.

ČIJI SU DAROVI

Od Ferrarija do stola za kavu U demokratskim zemljama darovi koje primaju njihovi državnici nisu njihovo privatno vlasništvo nego se na razne načine čuvaju i arhiviraju. Primjerice, u SAD-u predsjednici imaju pravo raspolagati dokumentacijom iz svoga mandata, kao i predmetima koje su tijekom mandata primili kao poklone, ali pod uvjetima koje regulira Ustav. Američki Ustav propisuje da za svaki poklon koji prima, američki predsjednik mora imati dopuštenje Kongresa. Američki predsjednici mogu otkupiti od države poklone koje su primili, ali se prije toga procjenjuje njihova tržišna vrijednost. Međutim, oni u pravilu osnivaju vlastite biblioteke, u koje se onda pohranjuju i ti pokloni te ih javnost može razgledati.

Protokoli država vode računa da darovi budu primjereni te da se ne mogu tumačiti kao podmićivanje. Bivši američki predsjednik Bill Clinton našao se početkom 2001. na udaru medija, jer se otkrilo da je zadržao za privatnu upotrebu set stolica sa stolom za kavu vrijedan 7 300 dolara koji mu je poklonila supruga tada izbjeglog financijaša Marka Richa. Richa je na zadnji dan svoga mandata Clinton pomilovao, pa se on nakon dugogodišnjeg izgnanstva zbog problema s američkim zakonima, mogao vratiti u SAD. Pokazalo se da je bračni par Clinton od raznih darovatelja primio namještaj za svoju kuću vrijedan 190 tisuća dolara. Međutim, privatne osobe ili kompanije državnicima mogu poklanjati zapravo sve što požele, ako im se to čini prikladnim. Tako je, primjerice, poznati talijanski proizvođač automobila Ferrari darovao neke svoje automobile državnicima, ali i papi Ivanu Pavlu II. Zato se među darovima koje državnici primaju mogu pronaći i vrlo bizarni, ali i iznimno vrijedni predmeti.

>email to:Berislav Jelenic

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika