12.05.2006. / 09:34

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - SLOVENIJA

MVPEI: Plovanija je hrvatska

Reakcija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na slovensko svojatanje teritorija na kojem se nalazi kuća Joška Jorasa

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je u četvrtak na priopćenje slovenskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem se tvrdi da je kuća Joška Jorasa na slovenskom teritoriju, i naglasilo da su dvije države još 1994. godine zajednički utvrdile da granični prijelaz Plovanija ima međunarodni karakter. Slijedom toga, stoji u priopćenju, nedvojbeno da se radi o teritoriju RH. "To je slovenska strana izrijekom potvrdila i notom od 2002. godine", naglašava se u priopćenju te podsjeća da Republika Slovenija nije prosvjedovala kada je u srpnju 1991. godine Republika Hrvatska uspostavila granični prijelaz Plovanija. Slovenija je počela s prosvjedima tek kasnije "iz razloga koji se, budući da nisu pravno utemeljeni, mogu tumačiti kao politički motivirani" tvrde iz MVPEI-a.

"Kuća Joška Jorasa nalazi se na teritoriju koji je u vrijeme osamostaljenja bio u Sloveniji, a tako je i sada", ustvrdio je u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i naveo da je hrvatski granični prijelaz Plovanija zapravo privremena granična točka jer granica na tom mjesto nije određena.
MVPEI je u svom odgovoru na tu Rupelovu tvrdnju također priopćio da je temeljna pretpostavka za rješavanje preostalih otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije istinit, objektivan i korektan prikaz dosadašnjeg tijeka pregovora o razgraničenju državne granice na moru i povratu duga Ljubljanske banke. Ministarstvo je naglasilo i da posljednje slovenske izjave samo potvrđuju ispravnost prijedloga RH upućenog slovenskoj strani 4. listopada 2005. godine, da se nakon više od 14 godina vođenja pregovora o pitanju razgraničenja, koji nisu doveli do obostrano prihvatljivog rješenja, to pitanje zajednički podnese na rješavanje međunarodnom pravosudnom tijelu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika