12.05.2006. / 13:32

Autor: Vedrana Baričević

SAD

Izaslanstvo Unije nezadovoljno posjetom SAD-u

Izaslanstvo Europske unije koje istražuje navodne tajne CIA-ine zatvore u Europi završilo je u petak svoj četverodnevni posjet SAD-u. Šef izaslanstva Carlo Coelho naglasio je da izaslanstvo nije u potpunosti zadovoljno posjetom. Europsko izaslanstvo željelo je istražiti pozadinu CIA-inih antiterorističkih akcija u Europi, no susret s predsjednikom i članom američkog parlamentarnog odbora zaduženog za nadzor američkih sigurnosnih službi otkazan je bez objašnjenja. Coelho je naglasio da je za borbu protiv terorizma ključna bliska suradnja između Europske unije i Sjedinjenih Država.

Washington Post prvi je naveo da su se u logorima u nekim istočnoeuropskim zemljama koristile metode ispitivanja koje su zabranjene međunarodnim konvencijama o zabrani mučenja. U međuvremenu su Mađarska, Poljska, Rumunjska i Bugarska, koje su dovedene u vezi postojanja tih logora, opovrgavale postojanje tih logora.

Sjedinjene Države držale su uhićene gerilce Al-Qa'ide u CIA-inim zatvorima po istočnoj Europi sve do studenoga 2006. godine, kada su te ustanove zatvorene zbog medijske buke koja se digla oko njihova postojanja. Američka administracija nikada se službeno nije očitovala o ovim optužbama.

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika