13.05.2006. / 13:41

Autor: Ante Pavić

IRAN

Iran: EU nam mora dopustiti pravo na uran

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Mataki izjavio je na Baliju da ponuda koju će Europljani predati Iranu apsolutno mora sadržavati priznanje prava te zemlje na obogaćivanje urana. "Nijedna poticajna mjera neće Iranu predstavljati ništa ako ne priznaje naše pravo u području nuklearne tehnologije i načine da se to ostvari", izjavio je Motaki gdje je u pratnji predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji sudjeluje na summitu zemalja članica D8. Motaki je od EU zatražio da "ne napravi istu grešku kao u kolovozu 2005. godine", kad je također Iranu predstavila paket poticajnih mjera u kojima se od Teherana tražilo da odustane od obogaćivanja urana.

Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton ponovo je odbacio zahtjev glavnog tajnika UN-a Kofija Annana za izravnim razgovorima SAD-a s Iranom o njegovom atomskom programu. «To nije bilateralno pitanje između Washintgtona i Teherana, nego između Irana i svijeta», rekao je Bolton u New Yorku. SAD zahtijeva oštrije mjere svjetske zajednice prema Iranu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika