15.05.2006. / 09:09

Autor: Hrvoje Perinić

SAD - IRAN

SAD ne želi izravne pregovore s Iranom

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, uz potporu SAD-a, Rusije i Kine, pripremile su paket poticaja i kazni za Iran, ovisno o tome hoće li surađivati ili pružati otpor pozivu Zapada da prekine s obogaćivanjem urana

Bijela kuća je u nedjelju odbacila poziv za izravne razgovore s Iranom te izrazila stav da su Ujedinjeni narodi najkompetentniji za taj posao. "Smatramo da je dosadašnje okvirno načelo puno bolje, postoje brojne države koje su uključene u to pitanje oko Irana, podupiremo takve razgovore", izjavio je CNN-u savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak je pozvao SAD da pokrenu izravne razgovore s Teheranom, na što je Hadley kazao da bi UN trebao organizirati forum za razgovore.

"Forum se sada pretvorio u razgovore u Vijeću sigurnosti UN-a gdje je cijela međunarodna zajednica, koje je dio i SAD, i koja može poručiti Iranu što od njega očekuje. Smatramo da je forum pravo mjesto za razgovore o tom pitanju", rekao je Hadley. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad, koji je prošloga tjedna američkom predsjedniku Geogru W. Bushu poslao pismo na 18 stranica, je tijekom vikenda izjavio da je spreman na razgovore sa svakom državom, osim Izraelom, ako izostanu bilo kakve prijetnje silom. Bush je odbacio to pismo, tvrdeći da u njemu Iran ne navodi kada će napustiti svoj nuklearni program za koji Zapad smatra paravanom za razvijanje nuklearnog naoružanja, a Iran je uzvratio da je riječ o mirnodopskom izvoru energije.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, uz potporu SAD-a, Rusije i Kine, pripremile su paket poticaja i kazni za Iran, ovisno o tome hoće li surađivati ili pružati otpor pozivu Zapada da prekine s obogaćivanjem urana. "Razmatramo vrste sankcija koje bi se mogle uvesti u slučaju krivog izbora. Razmatramo i koristi koje bi Iran mogao imati ako se odluči na pravi izbor", rekao je Hadley. "Postoji niz prilika za Iran ako pravilno odabere, ako ispoštuje volju međunarodne zajednice i pruži jamstva da će odustati od obogaćivanja urana i da neće stvarati nuklearnu bombu", dodao je.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika