15.05.2006. / 09:13

Autor: Ana Kirin

OBLJETNICA

Spomendan na bleiburške žrtve

Na Bleiburškom je polju u nedjelju obilježen spomen-dan na tisuće hrvatskih žrtava, vojnika i civila, ubijenih prije 61 godinu na tom mjestu i Križnom putu iz ideoloških razloga. Potpredsjednica Hrvatskoga sabora, pod čijim se pokroviteljstvom obilježava spomendan, Đurđa Adlešić poručila je tom prilikom da moramo reći tko su bili počinitelji, a tko nalogodavci tog zločina, te ga osuditi i kazniti.

Misu zadušnicu za žrtve na Bleiburškom polju i Križnom putu služio je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak, koji je u propovijedi podsjetio na nedavnu Rezoluciju Vijeća Europe kojom se osuđuju komunistički zločini. No, ta rezolucija nije imala dovoljno odjeka u Hrvatskoj, ocijenio je Mrzljak te upitao zašto u Hrvatskoj nema snage i političke volje da se to razdoblje prepusti povijesti kako bismo neopterećeni mogli ići dalje. Glavni imam iz Gunje Idriz efendija Bešić rekao je u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj da je Bleiburg najveća grobnica muslimana u Europi, što se često prešućuje. Kod spomenika bleiburškim žrtvama svijeću su zapalili i vijence položili i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, pomoćnik savjetnika predsjednika Republike Vladimir Lončarević, hrvatski veleposlanik u Republici Austriji Zoran Jašić, u ime počasnoga bleiburškog voda Mirko Karačić, izaslanstvo hrvatskog naroda u BiH te mnogobrojne udruge. Na obilježavanju spomendana bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta okupilo se, prema policijskoj procjeni, oko 7000 ljudi. Prije Bleiburga potpredsjednik Vlade Damir Polančec i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Đurđa Adlešić na mariborskome groblju Dobravi odali su počast i položili vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća.


Vezane vijesti

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Jedna od najpoznatijih građevina na svijetu Golden Gate Bridge ovoga vikenda slavi 75. rođendan, a vrhunac proslave bit će sutra kad će spektakularni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika