31.03.2003. / 00:00

Autor: Paula Bobanović

PEKING

VLASTI DOPUSTILE MALE ANTIRATNE DEMONSTRACIJE

Kineske vlasti dopustile su grupi od dvadesetak studenata da održe kratke, mirne antiratne demonstracije ispred američke ambasade u Pekingu, a taj događaj izazvao je veliku pozornost inozemnih diplomata i medija, jer je riječ o značajnom koraku kineskih vlasti. Naime, kineske vlasti ne dopuštaju nikakva javna okupljanja, koja nisu odobrena od strane vlasti, te policija smjesta rasturi svake demonstracije, neovisno o njihovu povodu. Posljednji prosvjed u Kini bio je 1999. godine, kada je veliki broj ljudi na poticaj vlasti demonstrirao pred američkim ambasadom u Pekingu zbog napada američkih aviona na kinesku ambasadu u Beogradu tokom intervencije NATO-a zbog Kosova. Ovaj puta pred američkom ambasadom okupilo se dvadesetak studenata, koji su nosili nekoliko antiratnih parola na engleskom i kineskom jeziku.
To je bio izraz nezadovoljstva ratom ne samo tih studenata, nego i kineskih vlasti, koje su ovo okupljanje odobrile, pa je stoga – unatoč malom broju sudionika manifestacije – riječ o značajnom događaju. Kineske vlasti odobrile su i antiratnu manifestaciju stranih studenata na jednoj drugoj lokaciji u Pekingu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika