Objavljeno u Nacionalu br. 548, 2006-05-15

Autor: Plamenko Cvitić

NOĆNA MORA ŠEFA SABORA

Tajna masakra za koji je Šeks morao znati

Nacionalovi reporteri posjetili su selo Sarvaš kraj Osijeka u kojem se 1991. dogodio misteriozni zločin nad srpskim civilima koji do danas nije razjašnjen a za koji Branimir Glavaš indirektno optužuje Vladimira Šeksa

Branimir Glavaš indirektno optužuje Vladimira ŠeksaBranimir Glavaš indirektno optužuje Vladimira Šeksa "Poznato je tko je odgovoran za ubojstvo rezervista JNA u dvorištu policije, pokolj sedmorice srpskih civila i dva hrvatska policajca 1. kolovoza 1991. godine u Sarvašu. Linija odgovornosti za ta ubojstva ne vodi prema meni nego prema mom nadređenom, i zato je istraga tada bila zabranjena kao i sada”, izjavio je Branimir Glavaš u srijedu, 10. svibnja, u Hrvatskom saboru. Bila je to najozbiljnija optužba na račun Vladimira Šeksa, predsjednika Hrvatskog sabora i Glavaševog bivšeg prijatelja. A događaj za koji je, prema Glavaševu navodu, najodgovorniji upravo Šeks, je masakr srpskih civila u slavonskom selu Sarvaš 1. kolovoza 1991. godine, koji su počinili pripadnici slavonske kažnjeničke bojne, misteriozne vojne skupine sastavljene od kriminalaca koji su uoči rata dugotrajne zatvorske kazne zamijenili odlaskom u borbu. Od pokolja u Sarvašu proteklo je 15 godina, no nikad nije provedena ozbiljnija istraga kojom bi se utvrdili počinitelji zločina i odgovornost njihovih nadređenih.

Nacionalova novinarska ekipa prošlog se vikenda zaputila u Sarvaš kako bi saznala što se tamo događalo 1. kolovoza 1991. godine. Selo Sarvaš smješteno je desetak kilometara istočno od Osijeka, u pravcu Erduta. Mnogi su današnji mještani Sarvaša ondje proživjeli cijeli rat, a u selo su se vratili i izbjegli Srbi. Na upite o događajima u kolovozu 1991. mještani Sarvaša odmahuju rukom i ne žele pričati o tome. Neki od njih ipak su pristali na razgovor, ali samo pod uvjetom da ostanu anonimni. Do 1991. u Sarvašu je živjelo 1500 Hrvata, 1000 Srba i petstotinjak Mađara. Sredinom ljeta 1991. u Sarvašu su bili smješteni najistočniji hrvatski kontrolni punktovi, jer se na puškometu dva kilometra dalje nalazilo selo Bijelo Brdo koje su držali Srbi i pripadnici JNA. Sredinom srpnja 1991. u Osijeku je među građanima zavladala panika zbog opkoljenja Vukovara ali i približavanja pobunjenih Srba Osijeku. Pobunjenici su 31. kolovoza 1991. bili blizu zauzimanja Aljmaša i Dalja, stotine Hrvata bježale su prema Osijeku, a u samom Sarvašu zavladala je napetost. Kako navodi S.G., 64-godišnji Sarvašanin, te večeri u selo je u nekoliko kamiona i automobila s registarskim oznakama Slavonskog Broda pristiglo pedesetak naoružanih muškaraca u neoznačenim maskirnim uniformama. “Naoružani su šetali po selu, upadali ljudima u kuće pod izlikom da traže oružje, bili obijesni i bahati te su se ozbiljno sukobili s predsjednikom Mjesne zajednice i kriznog stožera Sarvaša Vladom Čerinom, koji je bio Hrvat. Kontrolu je nad njima imao samo mlađi muškarac strogog držanja koji se nikome nije predstavio”, ističe jedna postarija žena.

Drugog jutra u Osijek je stigla vijest o padu Aljmaša i Dalja. Kako ističu Nacionalovi sugovornici, neidentificirani muškarci u maskirnim uniformama, koji su večer prije stigli u selo, tada su krenuli u odmazdu nad dvadesetak staraca srpske nacionalnosti. Drugog su jutra sarvaška dvorišta bila natopljena krvlju, mještani su neke suseljane pronašli mrtve na kućnom pragu a neki od tadašnjih stanovnika Sarvaša i danas se vode kao nestali. Dan prije, načelnik Policijske uprave u Osijeku u jutarnjim satima poslao je dvojicu osječkih policajaca u rutinski obilazak terena, što je uključivalo i odlazak u Sarvaš. U Sarvaš su se zaputili 33-godišnji Zdravko Pokrajac i 34-godišnji Milorad Đekić. Iako srpske nacionalnosti, obojica su se na početku ratnih zbivanja izjasnili kao lojalni hrvatski građani, i u to su vrijeme bili poznati kao iznimno profesionalni i omiljeni među svojim kolegama Hrvatima. Tijekom dana netko je u policijskoj postaji u Osijeku primijetio da se njih dvojica ne vraćaju i da se nisu nikome javili.

Drugog jutra, osječki su policajci otišli u Sarvaš i tamo zatekli leševe nepoznatih osoba. Među leševima nisu pronašli svoje kolege, no jedan im je mještanin potvrdio da su oni posljednji put živi viđeni upravo u Sarvašu. Danima se u Osijeku i osječkoj policiji pričalo o nestanku dvojice policajaca. Sumnjalo se da su prebjegli na neprijateljsku stranu. Istina se saznala tek nekoliko mjeseci kasnije kada je u ožujku 1992. leš Milorada Đekića isplivao na površinu Dunava u blizini Novog Sada. U njegovom džepu pronađena je službena legitimacija po kojoj je identificiran, a obdukcija je pokazala da je ubijen vatrenim oružjem. Mjesec dana kasnije, Drava je kraj osječke četvrti Jug II izbacila tijelo Zdravka Pokrajca. Osim nekoliko metaka u predjelu potkoljenice, na njegovom je tijelu pronađeno više ubodnih rana nožem. Tada je mnogima postalo jasno da je dvojicu policajaca mogao ubiti samo netko s hrvatske strane, odnosno da je Pokrajac bio iz Sarvaša doveden u Osijek, umoren i bačen u rijeku. Osijekom se ubrzo proširila vijest o sudbini dvojice policajaca. Izvjesno je da su ih ubili pripadnici misteriozne vojne grupacije koja je krajem srpnja 1991. stigla u Sarvaš, no još uvijek nije utvrđen točan motiv ubojstva. Po nekima, Pokrajac i Đekić likvidirani su jer su bili svjedoci ubojstava srpskih civila, a po drugima su ih naoružani vojnici likvidirali zbog njihove srpske nacionalnosti.

Vijest o likvidaciji srpskih civila u Sarvašu Osijekom se proširila drugi dan, a navečer tog dana iz sela su nestali misteriozni vojnici. Prema nekim svjedocima, ta je skupina bila jedan vod rezervnog sastava iz Slavonskog Broda, na što su upućivale registarske pločice vozila u kojima su stigli u Sarvaš. Prema drugima, to je bila slavonska kažnjenička bojna - skupina kriminalaca koji su duge zatvorske kazne pristali zamijeniti odlaskom na ratište. Dosadašnje istrage utvrdile su da ta vojna grupacija nikad nije bila evidentirana, odnosno da u tadašnjem zapovjedništvu zbornog područja Osijek ne postoji pisani trag o dolasku vojne pomoći iz Slavonskog Broda. Isti dan kad se u Sarvašu pojavila skupina nepoznatih boraca iz Slavonskog Broda, tadašnji šef kriznog stožera za Slavoniju i Baranju Vladimir Šeks u intervjuu za Glas Slavonije najavio je skorašnju hrvatsku protuofenzivu prema Aljmašu i Dalju. “Iako sarvaški masakr do danas nije u potpunosti razriješen, nemoguće je da u kriznom stožeru nisu znali ništa o tim vojnicima. Mislite da je moguće da grupa od pedeset nepoznatih vojnika dođe u Osijek, pa potom u Sarvaš, a da se u kriznom štabu ne zna tko i odakle su oni, te kamo idu? Moguće je da je to bila nečija jedinica za posebne namjene, ali i tada je šef slavonskog kriznog stožera morao znati tko su oni, jer je on koordinirao i civilni i vojni sektor obrane Slavonije”, kazao je Nacionalovom novinaru Osječanin koji je 1991. bio pripadnik Zbora narodne garde.

Rođaci žrtava podigli su 1996. kaznenu prijavu u kojoj su ukazali na moguće počinitelje. Četiri godine nije bilo nikakvih informacija o tijeku istrage, a potom su Općinsko državno odvjetništvo i Županijski sud u Vukovaru 11. srpnja 2000. kompletni spis ustupili Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, koje ga je nastavilo voditi pod oznakom DO-K-49/2000. Policijska istraga nije dala rezultata pa je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 22. listopada 2001. odbacilo kaznenu prijavu vezanu uz masakr u Sarvašu. Kronološki gledano, za masakr sarvaških Srba i dvojice policajaca zapovjedno su mogla biti odgovorna trojica ljudi: zapovjednik obrane Osijeka Franjo Čebić, pomoćnik zapovjednika u kriznom stožeru za Slavoniju i Baranju pukovnik Franjo Pejić te sam zapovjednik kriznog stožera Vladimir Šeks. I danas je teško povjerovati da njih trojica nisu imali saznanja o dolasku i djelovanju misteriozne vojne skupine na njihovom teritoriju, a ako i nisu, trebali bi odgovoriti jesu li ikad naložili istragu zločina koje je ta skupina počinila. Budući da je Franjo Čebić još prije desetak godina poginuo u prometnoj nesreći kraj Požege a Franjo Pejić umro u prosincu prošle godine, odgovore na ta pitanja danas bi mogao dati samo - Vladimir Šeks.

SLABA I NEPOTPUNA ISTRAGA POKOLJA

Ne zna se ni točan broj žrtava Niti danas se pouzdano ne zna koliko je civila stradalo u pokolju koji je 1. kolovoza 1991. u Sarvašu počinila skupina nepoznatih hrvatskih vojnika. Prema službenim podacima, drugog jutra u Sarvašu je pronađeno devet leševa: Bojanić Melanija (1927), Bojanić Dušan (1950), Bojanić Branka (1952), Adamović Veselin (1944), Adamović Gospava (1949), Jerenić Lazar (1954), Petrović Zorka (1926), Sandić Svetislav (1939) i Milojević Dušan (1964). Veliki broj sarvaških žrtava isplivao je na površinu Drave i Dunava i nekoliko mjeseci nakon tragičnog događaja.>email to:Plamenko Cvitic

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika