17.05.2006. / 14:27

Autor: Ana Kirin

BESPRAVNA GRADNJA

Na Viru srušena četiri objekta

Tijekom prvog dana uklanjanja bespravno sagrađenih objekata na Viru, u uvali Smratina i Slatina, Građevinska je inspekcija uklonila četiri objekta, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Od ta četiri objekta dva su apartmanska objekta u gradnji u vlasništvu mađarskih državljana, jedan objekt u temeljima je u vlasništvu hrvatskog državljanina, a jedan objekt u temeljima vlasništvo je slovenskog državljanina. Uklanjanje bespravnih objekta na Viru nastavlja se sutra, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Na terenu je  velik broj policajaca osiguravao akciju.

Oko 30 vlasnika bespravno sagrađenih kuća na otoku Viru u 14 se sati okupilo ispred općinske zgrade u mjestu, prosvjedujući protiv akcije rušenja. Prosvjed je trajao pola sata i nije bilo izgreda. Okupljenima se obratio načelnik općine Vir Kristijan Kapović , koji je pozvao okupljene da ostanu mirni. "Svi objekti koji su sagrađeni do Vladine uredbe o zaštiti obalnog pojasa iz 2004. godine mogu se interpolirati i legalizirati kroz prostorni plan, koji će općina donijeti početkom lipnja", kazao je Kapović. Dodao je da se objekti sagrađeni nakon toga mogu rušiti. "Ako je u današnjoj akciji bilo rušenja i objekata koji su sagrađeni prije Vladine uredbe, onda je to velika tragedija", naveo je Kapović, koji je posjetio uvalu Slatina u kojoj je počelo rušenje.

Ranije tijekom dana je predstavnica investitora iz Mađarske Krisztina Vass održala improviziranu konferenciju za novinare i rekla da akcija rušenja može rezultirati "teškim pa i tragičnim posljedicama". "U kućama su stvari velike vrijednosti, a možda u ponekima ima i ljudi", izjavila je. Rekla je da su investitori od mađarskog veleposlanika u RH dobili obavijest kako se neće rušiti gotove kuće, a po njezinim riječima, mađarskom veleposlaniku je to obećanje dala ministrica Marina Matulović Dropulić. Mađari su kuće gradili 2002., prije Vladine uredbe o zaštićenom obalnom pojasu, stoga smatramo da ih je potrebno legalizirati, rekla je predstavnica mađarskih investitora. "Tražimo da se zaustavi rušenje barem dok se vlasnici apartmana ne pojave i ne pokupe vrijednosti iz kuća", dodala je. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odlučno je demantiralo navode Krisztine Vass. "Ministrica Marina Matulović Dropulić izvijestila je potkraj prošloga tjedna mađarskog veleposlanika o postupanju inspekcije na Viru i uklanjanju bespravno sagrađenih građevina, vlasnici kojih su i mađarski državljani. Nije bilo govora o tome da se neće rušiti sagrađene kuće, kako tvrdi gospođa Vass", navodi Ministarstvo.

Vezane vijesti

Milan Bandić odbio poziv za koncert Simone Gotovac

Milan Bandić odbio poziv za koncert Simone Gotovac

U sklopu tradicionalne fešte na Viru, ove godine publiku je zabavljala i novootkrivena pjevačica Simona Gotovac. No, na razočarenje svih građana, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika