18.05.2006. / 09:32

Autor: Ana Kirin

BiH

"Hrvatska BiH oduzima status pomorske države"

"Proizilazi da međunarodni ugovori koje je RH potpisala žive koliko i jedan saziv tamošnje vlade. Što bi Bruxelles kazao kada bi se BiH ponašala slično i odustala od Ugovora o slobodnoj trgovini sa RH", izjavio je Terzić u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje"

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hrecegovine Adnan Terzić optužio je Vladu Hrvatske da pokušajem izmjene morske granice kod Neuma zapravo nastoji njegovoj zemlji oduzeti status pomorske države. U intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Terzić je najavio internacionaliziranje neriješenih graničnih pitanja između dvije države. Terzić je kazao kako bi bosanskohercegovačko more bilo svedeno na uski priobalni pojas prihvate li se zahtjevi hrvatske strane da joj pripadnu otočići Veliki i Mali Školj. "Time se BiH praktično zatvara", kazao je Terzić, te dodao kako je iz Povjerenstva za granice BiH dobio "niz vjerodostojnih argumenata" koji potvrđuju da su vrh Kleka i ova dva otočića dio teritorija BiH. Terzić je ocijenio kako se osporavanjem ugovora o granicama iz 1999. godine pokušava stvoriti politički prostor za gradnju nagodbe oko mosta Pelješac. "Hrvatska već godinama odbija ratificirati Ugovor o granici BiH i RH i Ugovor o nesmetanom prolazu RH kroz Neum i slobodnom prolazu BiH u i iz Luke Ploče. Proizilazi da međunarodni ugovori koje je RH potpisala žive koliko i jedan saziv tamošnje vlade. Što bi Bruxelles kazao kada bi se BiH ponašala slično i odustala od Ugovora o slobodnoj trgovini sa RH", izjavio je Terzić naznačivši kako bi Sarajevo doista moglo postaviti ovakva pitanja pred forume Europske unije. "Ne vidim zašto Predsjedništvo BiH ne napravi jaku vanjskopolitičku ofenzivu da se RH pred međunarodnim faktorima predstavi kao zemlja koja ne želi ratificirati već potpisane ugovore", izjavio je Terzić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika