22.05.2006. / 09:00

Autor: Hrvoje Perinić

CRNA GORA

Potvrđena neovisnost Crne Gore

Ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković zatražio je da se, nakon Crnogorskog odcjepljenja, u Srbiji proglasi kraljevina Srbija

Predsjednik Referendumskog povjerenstva František Lipka izjavio je u ponedjeljak preostali manji broj neprebrojanih glasačkih listića ne može više bitno promijeniti rezultate referenduma za neovisnost Crne Gore. Na referendum o neovisnosti Crne Gore izašlo je 86,3 posto birača, za neovisnost se izjasnilo 55,4 a za zajednicu sa Srbijom 44,6 posto. Lipka je na konferenciji za novinare rekao da još nije obrađeno 45 glasačkih mjesta, većinom u Podgorici. Riječ je o 25.000 glasačkih listića što predstavlja pet posto glasova. Lipka je rekao da ti glasovi neće izazvati veće promjene u rezultatu referenduma.

"Odlukom građana Crne Gore obnovljena je neovisna, suverena država Crna Gora", izjavio je tijekom noći vođa suverenističkog bloka Milo Đukanović, nakon što je i podgorički Centar za monitoring - CEMI, na temelju pregledanih 99,85 posto glasačkih listića, objavio da je na referendumu o neovisnosti Crne Gore. Đukanović je čestitao građanima na obnovi državnosti, te istaknuo jučerašnji dan kao najznačajniji u novijoj povijesti Crne Gore. Tom prilikom se zahvalio i onima koji nisu glasali za nacionalnu državu, ali su svojim sudjelovanjem pomogli da referendum bude održan po najvišim standardima, "Odgovorili smo na oštar zahtjev Europske unije i nadmašili ga", rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je čestitao i Srbiji na neovisnosti i izrazio uvjerenje da će i ona "osvajati svoje dionice u europskim integracijama" doprinijeti trajnoj stabilnosti zapadnog Balkana. Republičko referendumsko povjerenstvo danas će oko 10 sati objaviti službene preliminarne rezultate referenduma. Savjetnik srbijanskog premijera za vanjsku politiku Vojislava Koštunice Vladeta Janković sinoć je za Televiziju B92 izjavio da će "svi, pa i Srbija" prihvatiti rezultate crnogorskog referenduma, kakvi god oni bili. U ponedjeljak se očekuju i prve službene izjave o referendumu od strane visokog predstavnika EU Javiera Solane i generalnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, no iz diplomatskih krugova se već sada se priopćuje da je referendum protekao "sasvim uredno" i da su se građani odazvali u velikom broju. Kako je B 92 prenio u noći s nedjelje na ponedjeljak, ukoliko i konačni rezultati potvrde da su se građani Crne Gore izjasnili za nezavisnost, onda će EU "potaknuti vlasti u Beogradu i Podgorici na dijalog o onome što slijedi - odvajanju Crne Gore od državne veze sa Srbijom".

Ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković izjavio je novinarima kako je odcjepljenje Crne Gore prilika da se Srbija proglasi kraljevinom. "Vjerujem da je ovo povijesni trenutak da se Srbija vrati svom povijesnom početku koji je bio utemeljen u povijesno provjerenim i pobjedničkim stubovima srpske države, a to su stubovi kraljevine", naglasio je Drašković.

Vezane vijesti

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA. Astrofizičari smatraju da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika