22.05.2006. / 14:01

Autor: Marko Nišević

CRNA GORA

Stratfor: Crna Gora će i dalje biti protektorat EU

"Najveću korist od osamostaljenja Crne Gore imalo bi Kosovo, koje s EU već pregovara o održavanju referenduma o nezavisnosti", ocijenio je Stratfor

«Crna Gora će ostati protektorat Europske unije, bez obzira na ishod referenduma» ocjenjuje američka agencija za strateška istraživanja Stratfor. «Ključna odluka o nezavisnosti Crne Gore ne tiče se samo Crnogoraca, već u bitnoj mjeri i Europske unije, koja je u više navrata ranijih godina sprječavala njeno izdvajanje iz zajednice. Svojim miješanjem EU je osigurala da dojučerašnja članica državne zajednice SCG i dalje ostane problem Europske unije» ocjenjuje Stratfor u svom izviješću. Prema ocjenama te agencije, najveću korist od osamostaljenja Crne Gore imalo bi Kosovo, koje s EU već pregovara o održavanju referenduma o nezavisnosti. «Ishod referenduma na Kosovu bit će daleko izvjesniji od crnogorskog, jer je sigurno da će albanska većina na Kosovu glasati za nezavisnost» zaključuje se u izvješću Stratfora.

Iz Bruxellesa najavljuju priznavanje rezultata crnogorskog referenduma: «EU će prihvatiti rezultate crnogorskog referenduma na kojem se više od 55 tisuća birača odlučilo za samostalnost» izjavio je Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Javier Solana, a prenio AFP.

Crnogorski premijer, Milo Đukanović za ruski dnevnik Komersant najavio je i daljnju dobru suradnju sa Rusijom, a vijest je prenio Tanjug. «Rusija je i dalje jedan od ključnih partnera Crne Gore, a tako će i ostati» zaključio je Đukanović.

Vezane vijesti

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA. Astrofizičari smatraju da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika