22.05.2006. / 15:35

Autor: Hrvoje Perinić

CRNA GORA

Solana čestitao Crnoj Gori, Slovenija ponudila pomoć

"Ono što sada možemo reći jest da će EU u potpunosti poštivati rezultat referenduma", izjavio je Solana u prilikom prvog službenog očitovanja Europske unije

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je u ponedjeljak uspješno održavanje referenduma u Crnoj Gori, najavivši da će EU poštivati volju crnogorskih građana. "Želim čestitati crnogorskom narodu na uspješnom referendumu. Još čekamo konačne rezulatate, ali prema službenim preliminarnim rezultatima, izgleda da oni koji su glasovali za imaju većinu od preko 55 posto", rekao je Solana na konferenciji za novinare.

Službeni preliminarni podaci Referendumskog povjerenstva u Crnoj Gori pokazuju da je za neovisnost glasovalo 55,4 posto birača, a za ostanak u državnoj zajednici sa Srbijom 44,6 posto. Glasovalo je 86,3 posto birača."Ono što sada možemo reći jest da će EU u potpunosti poštivati rezultat referenduma", dodao je Solana. Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je istaknuo da je volja birača u Crnoj Gori jasna, ali da je potrebno što prije uspostaviti dijalog Beograda i Podgorice, te da je Slovenija spremna pomagati i jednoj i drugoj državi u njihovim euroatlantskim ambicijama. Janša je pozvao Srbiju i Crnu Goru da "na novim osnovama" i dalje nastoje ostvariti svoje euroatlantske ambicije i nastave "plodnu suradnju". U svemu im je tome Slovenije spremna pružiti svekoliku pomoć, navodi se u izjavi.

"Izbor birača je jasan, a iz toga proizlazi i odgovornost svih upletenih strana da takav izbor poštuju i doprinesu njegovu ostvarenju", istaknuo je Janša, izražavajući nadu da zbog referendumskog rezultata neće doći do napetosti. "S neovisnošću će Crna Gora preuzeti i suverenost, a time i odgovornost za sve svoje stanovnike, a Srbiji u procesu prijenosa zajedničkih državnih funkcija pripada uloga prirodnog partnera. Zato je neophodno da obje strane što prije uspostave konstruktivan dijalog i postignu dogovor o načelima prijateljske koegzistencije (suživota)", navodi se u Janšinoj izjavi.

Hrvatska stranka prava pozdravila je uspjeh referenduma o samostalnosti Crne Gore i pozvala hrvatsku Vladu da, odmah nakon proglašenja službenih rezultata referenduma, objavi međunarodno priznanje Crne Gore. I Predsjednici hrvatske i makedonske vlade, Ivo Sanader i Vlado Bučkovski, na svom su se susretu u Skoplju složili da će osamostaljenje Crne Gore pridonijeti stabilizaciji regije i da se time otvara put ovoj državi za približavanje Europi i NATO-u.

Vezane vijesti

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA. Astrofizičari smatraju da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika