Objavljeno u Nacionalu br. 549, 2006-05-22

Autor: Ante Mihić

HRVATSKI NOGOMET I BIZNIS

Momčad za 150 mil. eura

Hrvatska reprezentacija mogla bi na Svjetskom prvenstvu znatno povećati vrijednost svojih igrača, na 150 milijuna eura sa sadašnja 93

Hrvatski reprezentativci, budu li dobro igrali u Njemečkoj, moći će se znatno bolje prodati nakon SP-aHrvatski reprezentativci, budu li dobro igrali u Njemečkoj, moći će se znatno bolje prodati nakon SP-a Nogometni menadžeri smatraju da će se nastupom hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj povećati vrijednost mnogih hrvatskih igrača. Trenutačna vrijednost hrvatske reprezentacije procjenjuje se na 93,75 milijuna eura, a ta bi cijena nakon prvenstva prema nekim analizama mogla dosegnuti i 150 milijuna. Na primjerima nekoliko igrača najbolje se može vidjeti koliko bi njihove cijene mogle narasti budu li igrali i dokazali svoju kvalitetu. Zbog mladosti, ali i medijske eksponiranosti na ovom prvenstvu, znatno bi se mogla povećati vrijednost dvojice najmlađih hrvatskih reprezentativaca, Nike Kranjčara i Luke Modrića. Trenutačna vrijednost Kranjčara iznosi 5 milijuna eura, ali ako odigra nekoliko kvalitenih utakmica na prvenstvu, mogao bi dobiti na vrijednosti i njegova cijena mogla bi biti desetak milijuna eura.

Cijena od 2,5 milijuna eura za Luku Modrića nije prevelika, ako ga izbornik Zlatko Kranjčar stavi u igru na nekoj od utakmica, njegova cijena mogla bi vrlo brzo narasti. Modriću ide naruku i to što ga je Fifa svrstala među 40 najtalentiranijih mladih igrača koji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Od igrača koji već nekoliko sezona igraju u Europi, najviše bi se mogla povećati vrijednost Darija Srne, za kojeg je interes pokazalo nekoliko eurospkih klubova. Cijena Srne je oko 4,5 milijuna eura, a ako Srna prije prvenstva ne produži ugovor s ukrajinskim Šahtjorom, mogao bi puno više vrijediti nakon nastupa na prvenstvu. Najskuplji hrvatski nogometaš na SP-u bit će Ivan Klasnić, član njemačkog Werdera koji vrijedi 12 milijuna kuna. Klasnićeva će se cijena povećati ovisno o nastupima i golovima, a nepotpisivanje ugovora s Werderom moglo bi znatno utjecati na njegovu tržišnu vrijednost.

Mnogi su predviđali da će Josip Šimunić napraviti veliki transfer i da će njegova cijena nakon prvenstva dosegnuti i 15 milijuna eura, ali potpisom za Herthu ostao je na cijeni od 8 milijuna eura. Nakon Klasnića i Šimunića najveću vrijednost trenutačno imaju napadači Dado Pršo i Boško Balaban, koji vrijede 7,5 i 6 milijuna eura. Od ostalih hrvatskih nogometaša čije vrijednosti prelaze 4 milijuna eura treba spomenuti Jerka Leku, koji vrijedi 5 milijuna eura, Ivicu Olića čija je cijena 5250 milijuna eura te Stjepana Tomasa koji na tržištu ima cijenu od 4 milijuna eura. Svi ostali, i zbog godina i zbog liga u kojima nastupaju, imaju manju vrijednost, a njihove cijene kreću se između 1,5 do 3 milijuna eura. Koliko nastup na SP-u može podići cijenu pojedinom igraču, možda se najbolje može vidjeti iz podataka o tome koliko su naši reprezentaivci vrijedili 2004. i 2005. Klasnić je 2004. imao cijenu od 6 milijuna eura, dok je 2005. njegova vrijednost bila 7,5 milijuna. Cijena Jospia Šimunića i u 2004. i u 2005. iznosila je 4,5 milijuna, ali njegovi nastupi za klub i reprezentaciju povećali su njegovu tržišnu vrijednost. Kranjčar je protekle dvije godine imao cijenu od 3 milijuna eura, pa unatoč tomu što nije odigrao dobru sezonu, cijena mu je prije prvenstva narasla za 2 milijuna eura.

Drugim hrvatskim igračima vrijednost se nije previše povećavala, iako svi imaju jednake ili veće cijene u odnosu na 2004. i 2005. godinu. Uspoređujući ovu hrvatsku reprezentaciju i onu koja je nastupila na SP-u u Francuskoj 1998., vidimo razliku u cijenama igrača. Naskuplji hrvatski nogometaš bio je Davor Šuker, koji je bio i najbolji strijelac prvenstva, vrijedio je 12 milijuna eura. Šuker je na prvenstvu bio na vrhuncu forme, ali ipak nije uspio probiti limit od 15 milijuna eura. Svi ostali nogometaši su, unatoč svojim kvalitetama, imali relativno malu tržišnu vrijednost, pa je Zvonimir Boban vrijedio 7,5 milijuna eura, Robert Jarni 7 milijuna, Mario Stanić 5 milijuna a Robert Prosinečki 4 milijuna eura. Koliko je mladost bitan čimbenik u određivanju vrijednosti igrača i koliko su klubovi zainteresirani za mlade igrače, pokazuje i to što, iako 1998. nisu imali punu minutažu, Dario Šimić i Silvio Marić uspjeli su postići cijenu od 5 milijuna eura, dok je vrijednost Igora Tudora bila 4 milijuna eura. Najskuplji hrvatski nogometaš na SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji bio je Robert Kovač, koji je imao vrijednost od čak 10 milijuna eura. Jedini koji je u tom trenutku po svojoj vrijednosti bio u rangu s njim bio je njegov brat Niko, čija je vrijednost iznosila 7,5 milijuna eura.

Od igrača koji su tada nastupali solidnu tržišnu cijenu imali su Boško Balaban, koji je vrijedio 4 milijuna eura, Dario Šimić (3 milijuna) i Milan Rapaić (2,5-3 milijuna eura). Koliko su godine važne u određivanju cijene pojedinog igrača, pokazuje i podatak da je većina hrvatskih nogometaša jako izgubila na cijeni između prvenstava 1998. i 2002. Možda je najbolji primjer Šuker koji je 1998. vrijedio 12 milijuna eura, dok je njegova cijena 2002. bila samo 250.000 eura. Vrijednost Roberta Jarnija u četiri godine pala je za 7 milijuna eura, dok se cijena Prosinečkog smanjila s 4 milijuna na 500.000 eura. Razdoblje od četiri godine znatno je utjecalo i na cijene Nike i Roberta Kovača, pa se tako vrijednost Roberta Kovača umanjila u odnosu na 2002. za 7 milijuna eura, dok je vrijednost Nike Kovača 2006. manja za 5,25 milijuna eura. Iz godine u godinu pokazuje se da s godinama pada i cijena nogometaša i da su sve traženiji mladi nogometaši. Prema nekim statističkim podacima i trenutačnom stanju na nogometnom tržištu, najskuplja reprezentacija prvenstva bit će Brazil, čija će momčad na startu prvenstva vrijediti nevjerojatnih 373 milijuna i 750.000 eura.

Najskuplji brazilski igrač je Ronaldinho, čija se vrijednost procjenjuje na 70.000.000 eura, a vijednost Kakàa, Adriana i Ronalda procjenjuje se na po 30.000.000 eura. Svi ostali brazilski reprezentativci vrijede manje, a najmanju cijenu ima Cafu, igrač talijanskog Milana, čija je vrijednost od 2 milijuna eura uvjetovana njegovim poznim godina, ali i učestalim ozljedama. Iako Englezi posljednjih godina nisu postizali zapažene rezultate na velikim natjecanjima, na drugom mjestu po vrijednosti je njihova nogometna reprezentacija. Cijena njihovih igrača rasla je velikim ulaganjem u njihov klupski nogomet i u njihovim nastojanjima da reprezentacija ponovo dođe u sam vrh svjetskog nogometa. Vrijednost engleske nogometne reprezentacije je oko 373 milijuna eura, a najskuplji su igrači Wayne Rooney, čija cijena unatoč teškoj ozljedi nije padala, i Frank Lampard, koji zajedno vrijede 70 milijuna eura. Iako je marketinški vjerojatno jedan od najbolje plaćenih nogometaša, vrijednost Davida Beckhama iznosi "samo" 22 milijuna eura. Iako Talijani imaju jednu od najjačih liga na svijetu i njihovi klubovi već godinama postižu zapažene rezultate u europskim klupskim natjecanjima, njihovi nogometaši imaju vrijednost od 340 milijuna eura.

Treba spomenuti da u njihovoj reprezentacije čak 12 igrača ima vrijednost veću od 14 milijuna eura. Najskuplji je Francesco Totti, kapetan Rome, koji unatoč godinama još uvijek ima veliku vrijednost na europskom nogometnom tržištu. Iza njega slijede Alessandro Nesta s 32 i Alberto Gilardino s 30 milijuna eura. Sve ostale nogometne reprezentacije vrijede manje od 300 milijuna eura. Reprezentacija Španjolske ima vrijednost od oko 295 milijuna, a iza nje su reprezentacije Portugala, koja vrijedi 250 milijuna, Argentine (220), Nizozemske (200) i Francuske (187,25). Domaćin SP-a Njemačka procijenjena je na 115 milijuna, ali kapetan reprezentacije Michael Ballack vrijedi 35 milijuna eura. Iako njihove reprezentacija nisu među najskupljima, nekoliko igrača bi svojim igrama i rastom svoje cijene mogli obilježiti ovogodišnji SP. Jedan od najskupljih igrača SP-a svakako je Thiérry Henry, čija se vrijednost procjenjuje na 45 milijuna eura, a ako Francuska napravi kvalitetan rezultat, Henry bi mogao prijeći granicu od 50 milijuna. Ruud Van Nistelrooy jedan je od najboljih napadača svijeta i upravo zbog toga njegova vrijednost iznosi golemih 36 milijuna eura.

Mladi igrači poput Portugalca Cristiana Ronalda i Španjolca Joséa Antonija Reyesa igraju u poznatim engleskim klubovima, ali stručnjaci predviđaju da bi njihova cijena na SP-u još mogla rasti. Reyes kao član Arsenala vrijedi 35 milijuna , dok je cijena Ronalda 27 milijuna eura. Gana, Obala Bjelokosti, Češka, Ukrajina i Švedska teško mogu osvojiti SP, ali u tim reprezentacijama igraju igrači velikih vrijednosti. Michael Essien je reprezentativac Gane i engleskog Chelseaja, a njegova vrijednost procjenjuje se na 38 milijuna eura, dok cijela njegova reprezentacija vrijedi 60 milijuna. Najskuplji nogometaš Obale Bjelokosti je napadač Didier Drogba, a njegova trenutačna vrijednost je 25 milijuna eura. Pavel Nedved već godinama igra kvalitetan nogomet, a upravo to utječe na njegovu vrijednost koja iznosi 24 milijuna eura. Iako nije imao zapaženu sezonu u Juventusu, napadač švedske reprezentacije Zlatan Ibrahimović zbog svojih reprezentativnih nastupa i mladosti postigao je cijenu od 28 milijuna eura. Najpoznatiji od svih nogometaša čija reprezenatcija nema veliku cijenu jest Andrij Ševčenko, napadač Milana i jedan od najboljih napadača svijeta, a iako većina njegovih suigača u ukrajinskoj reprezentaciji ne prelazi cifru od 6 milijuna eura, Ševčenko je sa 40 milijuna eura, nakon Ronaldihna i Henryja, najskuplji nogometaš svijeta.

>email to:Ante Mihic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika