Objavljeno u Nacionalu br. 549, 2006-05-22

Autor: Maroje Mihovilović

LORDI U ATENI

Sotonisti iz Finske

Trijumf na Eurosongu hard rock benda Lordi iz Finske podigao je velik medijski interes za tim sastavom, ali i brojne optužbe za sotonizam

Lordi su ipak, unatoč prosvjedima, otišli u Atenu već i stoga što su na finskom natjecanju za izbor pjesme za Euroviziju uvjerljivo pobijedili dobivši 42 posto glasovaLordi su ipak, unatoč prosvjedima, otišli u Atenu već i stoga što su na finskom natjecanju za izbor pjesme za Euroviziju uvjerljivo pobijedili dobivši 42 posto glasova Finska je u mnogim sferama ljudskog djelovanja dala značajan doprinos ukupnom napretku svijeta, ali je u glazbi - ako se izuzme grandiozno djelo velikog kompozitora Jeana Sibeliusa - malo napravila na svjetskoj sceni, neovisno o kojem glazbenom žanru se radilo. Čak i u onom najbanalnijem, u sferi europske pop glazbe, slabo je kotirala, pa je i na Pjesmi Eurovizije, na kojoj nastupa od 1960., prolazila slabo. Do sada je najveći plasman ostvarila 1973., kada je njena pjevačica Marion Rung s pjesmom “Tom Tom Tom” osvojila šesto mjesto.

Godine 1982. finski pjevač Kojo s pjesmom “Nuku Pomiin” nije uspio osvojiti niti jedan bod, što je sramota koja je zadesila u skoro 50 godina tog natjecanja samo 15 od oko 1000 pjesama izvedenih na svim tim natjecanjima. Ni ove godine finska javnost nije mnogo očekivala od finske pjesme koja je poslana na završnu večer Pjesme Eurovizije u Atenu. Bilo je mnogo onih koji su smatrali da će se Finska ponovo osramotiti, te da su oni koji su odlučili da pjesma “Hard Rock Hallelujah” rock grupe Lordi ide u Atenu na jedno natjecanje pop glazbe možda i poludjeli. Čuli su se čak i zahtjevi da se odlazak sastava Lordi u Atenu službeno spriječi, jer ne samo da će njihov nastup baciti lošu sliku na Finsku, nego predstavlja i groznu blasfemiju. Grupa Lordi već godinama izaziva u Finskoj kontroverze. Mnogim Fincima je smetalo već i to što se grupa zove Lordi, što na finskom znači Bog, a iako se tako zove, gaji neki sotonistički imidž.

Kada je grupa pobijedila na finskom natjecanju za odlazak na Pjesmu Eurovizije, javio se svećenik Mitro Repo koji je pokrenuo akciju da se spriječi odlazak sastava Lordi u Atenu tvrdeći da se “netko grubo našalio na račun Finske, kojoj bi se Bog trebao smilovati”. Bilo je čak poziva finskoj predsjednici Tarji Halonen da ona intervenira kako grupa ne bi otišla u Atenu, a i iz Grčke je bilo zahtjeva da se grupi zbog blasfemije zabrani ulazak u zemlju. No Lordi su ipak, unatoč prosvjedima, otišli u Atenu već i stoga što su na finskom natjecanju za izbor pjesme za Euroviziju uvjerljivo pobijedili dobivši 42 posto glasova, dok je drugoplasirani natjecatelj dobio tek 28 posto, pa su na to po propozicijama natjecanja imali puno pravo. Grupa Lordi formirana je 1996. u gradu Rovaniemiju u Laponiji na sjeveru Finske. Ona je nastala prema ideji Tomija Putaansuuja, koji je bio nadahnut ne samo glazbom poznatih svjetskih hard rock grupa, nego i specifičnim konceptom koji su među prvima u svjetski rock uveli članovi američke hard rock glam skupine Kiss još 1973. Članovi grupe Kiss uvijek nastupaju ekstravagantno odjeveni i neobično obojenih lica, te nikada javnosti ne žele pokazati svoje stvarne fizionomije. Lordi su se opredijelili za isti koncept, samo što oni na licu nemaju boju, nego od plastike napravljene strašne maske, koje ih - zajedno s odgovarajućim kostimima - pretvaraju u prave monstrume.

Neke od maski čini se da su nadahnute likovima orka iz filma “Gospodar prstenova”. Skupinu, koja je u prošlosti mijenjala sastav, danas čini petero članova, koji ne samo da skrivaju svoja lica, nego neki skrivaju i identitet. Glavni član grupe je Lordi, po kojem se grupa i zove, a kojem je pravo ime Tomi Putaansuu. Za njega se zna da se rodio 15. veljače 1974. u Rovaniemiju, da je kao dječak bio obožavatelj sastava Kiss, da je studirao filmsku umjetnost i sam napravio prvi videospot svoje grupe. Gitarist ima nadimak Amen, a pravo mu je ime Jussi Sydanmaa. Bas svira Ox, čije ime nije poznato.

Na klavijaturi je Awa, kojoj je pravo ime Leena Paisa, a koja je prije nego što je došla u Lordi svirala u grupama Dolchamaar i Porvo. Na bubnjevima je Kita, kojem je pravo ime Sampsa Astala. Grupa se dosta dugo borila dok se u Finskoj nije afirmirala i 2002. napokon postigla veliki uspjeh kod publike albumom “Get Heavy”, koji se prodao u jako velikoj nakladi. Skupina je potom napravila i kompilacijski album “The Monster Show”, kojim je stekla publiku među ljubiteljima hard rocka i u nekim drugim europskim zemljama. Od samog početka skupinu su pratile kontroverze, jer su njeni članovi bili proglašeni sotonistima, a tu su optužbu oni energično odbijali. Njihovi kritičari upozoravali su na ono što su članovi grupe sami o sebi napisali na svojem internet siteu.

Za vođu skupine vokalista Lordija piše da je “antisveti gospodar potresa, najgrozniji kan svih kanova, grof Nosferatu, kopile tisuću megalomanijaka, biomehanički čovjek, divovski monstrum ogromnih očnjaka i svjetlećih krvavih očiju, odjeven u ambiotski oklop, pogrebnik i hulk podzemlja”. Za gitarista Amena se kaže da je “ubojica iz davnih vremena, vladar dinastije Anubis, mumificirani, raščerečeni, pokopani, živi mrtvac, nezaustavljivi osvetnik, koji čini ono što se mora učiniti”. Za Kitu se kaže da je izvanzemaljski čovjek zvijer, ralje terora, pripadnik intergalaktičke alijenske rase, ratnik orka, jebeni predator”. Za Awu se kaže da je ona “opsjednuta vještica, žena đavao, čarobnica zmijskih očiju, nezaustavljiva duša, vampirska grofica, duh vampir, Miss ludosti, kraljica pomahnitalosti, ishodište svjesnosti”. Za Oxa se kaže da je “bik iz pakla, glava s rogovima znana i kao lubanja s rogovima, bik-taurus, najstariji brat reda Kalmageddona, veliki moćnik kopita”. Tako su opisani, a ma što to značilo, to je jako uzbudilo njihove kritičare.

Ti kritičari su im predbacivali i kako se odijevaju, upozoravali su i na njihov izgled na sceni kao dokaz da su sotonisti, a upozoravali su i na tekstove nekih njihovih pjesama kao dokaz za to. Kada se sada zahuktala kontroverza oko njihova odlaska na Pjesmu Eurovizije, posebno se citirao kao sotonistički jedan stih iz njihove pjesme “Hard Rock Hallelujah: “Imam krila na leđima, imam rogove na glavi. Moji očnjaci su oštri, moje oči su krvave, Nisam anđeo, a ni onaj koji je pao Pridruži nam se ili idi ravno u pakao.” Tomi Putaansuu, koji je ne samo vođa, nego i glasnogovornik grupe, uvijek je odbijao sve te optužbe te tumačio da je sve to samo dio jednog umjetničkog koncepta, te da sve to ne treba ozbiljno shvaćati. Upozoravao je na činjenicu da teško da može biti sotonist netko tko izvodi pjesme s naslovima “Hard Rock Hallelujah” i “Devil is a Loser” - “Đavo je gubitnik”, a spominjao je i brojne druge stihove iz njihovih pjesama koji su samo igra nekih hard rock motiva, a nikako zagovaranje sotonističkih ideja.

I za skrivanje iza maski kaže da je dio umjetničkog koncepta, pa je to bio i razlog zbog čega se on nedavno jako razljutio i prijetio tužbom sudu kada je visokonakladni finski list Ilta Sanomat 15. ožujka ove godine objavio njegovu fotografiju bez maske u civilnom odijelu, na kojoj se čak vidio dio njegova lica. On je taj čin nazvao “uvredom i pokušajem da se uništi imidž monstrumskog benda koji su članovi gradili punih deset godina”. No i on sam je ponešto narušio taj imidž u Ateni, jer je na konferencijama za tisak bio u nekoliko navrata samoironičan prema tom njihovu imidžu. Članovi grupe su po cijeli dan bili u svojim odijelima, pa ih je ekipa britanskog BBC-ja snimila u tim kostimima pokraj hotelskog bazena. Na konferenciji za tisak na pitanje kako im je u takvim kostimima pod vrelim atenskim suncem on je rekao: “Nije nam lako, ali da bi se uspjelo, svašta treba izdržati.” Da on zna biti samoironičan vidjelo se i po jednom malom otkriću o njihovim nedavnim nevoljama. Nekoliko dana prije dolaska u Atenu Tomi Putaansuu ozlijedio se na jednom koncertu, te nije mogao stajati, pa je bilo predviđeno da će, ako ni u Ateni neće moći stajati, na binu doći u makabr uređenim invalidskim kolicima iz kojih će letjeti rakete. Nakon pobjede Tomi Putaansuu je bio ushićen, posebno nakon što je skupina dobila čestitku od same predsjednice Tarje Halonen.

Oduševljeno je govorio kako su oni “prvi rock sastav koji je osvojio prvo mjesto na ovom pop natjecanju”. Štoviše dobili su više bodova nego ijedan prijašnji pobjednik. O sotonističkim kontroverzama koje su grupu pratile, a koje su očito jako mnogo pomogle njenoj popularnosti, on je rekao: “U Finskoj se priča da mi za Božić jedemo djecu. Kada se pojavimo na javnom mjestu, mnogi okreću glavu od nas. No mi nismo sotonisti, mi se ne klanjamo i ne obožavano đavla. To je showbusiness. Otkrit ću vam istinu. Ispod ove maske je jedan normalan momak, koji svakog dana šeće svojeg psa, odlazi u trgovinu, gleda DVD-e, jede čokoladice. Da nema ove maske, bio bi to tip koji vas ni po čemu ne bi mogao zainteresirati.

”Finska je u mnogim sferama ljudskog djelovanja dala značajan doprinos ukupnom napretku svijeta, ali je u glazbi - ako se izuzme grandiozno djelo velikog kompozitora Jeana Sibeliusa - malo napravila na svjetskoj sceni, neovisno o kojem glazbenom žanru se radilo. Čak i u onom najbanalnijem, u sferi europske pop glazbe, slabo je kotirala, pa je i na Pjesmi Eurovizije, na kojoj nastupa od 1960., prolazila slabo. Do sada je najveći plasman ostvarila 1973., kada je njena pjevačica Marion Rung s pjesmom “Tom Tom Tom” osvojila šesto mjesto. Godine 1982. finski pjevač Kojo s pjesmom “Nuku Pomiin” nije uspio osvojiti niti jedan bod, što je sramota koja je zadesila u skoro 50 godina tog natjecanja samo 15 od oko 1000 pjesama izvedenih na svim tim natjecanjima. Ni ove godine finska javnost nije mnogo očekivala od finske pjesme koja je poslana na završnu večer Pjesme Eurovizije u Atenu.

Bilo je mnogo onih koji su smatrali da će se Finska ponovo osramotiti, te da su oni koji su odlučili da pjesma “Hard Rock Hallelujah” rock grupe Lordi ide u Atenu na jedno natjecanje pop glazbe možda i poludjeli. Čuli su se čak i zahtjevi da se odlazak sastava Lordi u Atenu službeno spriječi, jer ne samo da će njihov nastup baciti lošu sliku na Finsku, nego predstavlja i groznu blasfemiju. Grupa Lordi već godinama izaziva u Finskoj kontroverze. Mnogim Fincima je smetalo već i to što se grupa zove Lordi, što na finskom znači Bog, a iako se tako zove, gaji neki sotonistički imidž. Kada je grupa pobijedila na finskom natjecanju za odlazak na Pjesmu Eurovizije, javio se svećenik Mitro Repo koji je pokrenuo akciju da se spriječi odlazak sastava Lordi u Atenu tvrdeći da se “netko grubo našalio na račun Finske, kojoj bi se Bog trebao smilovati”. Bilo je čak poziva finskoj predsjednici Tarji Halonen da ona intervenira kako grupa ne bi otišla u Atenu, a i iz Grčke je bilo zahtjeva da se grupi zbog blasfemije zabrani ulazak u zemlju. No Lordi su ipak, unatoč prosvjedima, otišli u Atenu već i stoga što su na finskom natjecanju za izbor pjesme za Euroviziju uvjerljivo pobijedili dobivši 42 posto glasova, dok je drugoplasirani natjecatelj dobio tek 28 posto, pa su na to po propozicijama natjecanja imali puno pravo.

Grupa Lordi formirana je 1996. u gradu Rovaniemiju u Laponiji na sjeveru Finske. Ona je nastala prema ideji Tomija Putaansuuja, koji je bio nadahnut ne samo glazbom poznatih svjetskih hard rock grupa, nego i specifičnim konceptom koji su među prvima u svjetski rock uveli članovi američke hard rock glam skupine Kiss još 1973. Članovi grupe Kiss uvijek nastupaju ekstravagantno odjeveni i neobično obojenih lica, te nikada javnosti ne žele pokazati svoje stvarne fizionomije. Lordi su se opredijelili za isti koncept, samo što oni na licu nemaju boju, nego od plastike napravljene strašne maske, koje ih - zajedno s odgovarajućim kostimima - pretvaraju u prave monstrume. Neke od maski čini se da su nadahnute likovima orka iz filma “Gospodar prstenova”. Skupinu, koja je u prošlosti mijenjala sastav, danas čini petero članova, koji ne samo da skrivaju svoja lica, nego neki skrivaju i identitet. Glavni član grupe je Lordi, po kojem se grupa i zove, a kojem je pravo ime Tomi Putaansuu. Za njega se zna da se rodio 15. veljače 1974. u Rovaniemiju, da je kao dječak bio obožavatelj sastava Kiss, da je studirao filmsku umjetnost i sam napravio prvi videospot svoje grupe. Gitarist ima nadimak Amen, a pravo mu je ime Jussi Sydanmaa. Bas svira Ox, čije ime nije poznato. Na klavijaturi je Awa, kojoj je pravo ime Leena Paisa, a koja je prije nego što je došla u Lordi svirala u grupama Dolchamaar i Porvo. Na bubnjevima je Kita, kojem je pravo ime Sampsa Astala. Grupa se dosta dugo borila dok se u Finskoj nije afirmirala i 2002. napokon postigla veliki uspjeh kod publike albumom “Get Heavy”, koji se prodao u jako velikoj nakladi. Skupina je potom napravila i kompilacijski album “The Monster Show”, kojim je stekla publiku među ljubiteljima hard rocka i u nekim drugim europskim zemljama. Od samog početka skupinu su pratile kontroverze, jer su njeni članovi bili proglašeni sotonistima, a tu su optužbu oni energično odbijali. Njihovi kritičari upozoravali su na ono što su članovi grupe sami o sebi napisali na svojem internet siteu

. Za vođu skupine vokalista Lordija piše da je “antisveti gospodar potresa, najgrozniji kan svih kanova, grof Nosferatu, kopile tisuću megalomanijaka, biomehanički čovjek, divovski monstrum ogromnih očnjaka i svjetlećih krvavih očiju, odjeven u ambiotski oklop, pogrebnik i hulk podzemlja”. Za gitarista Amena se kaže da je “ubojica iz davnih vremena, vladar dinastije Anubis, mumificirani, raščerečeni, pokopani, živi mrtvac, nezaustavljivi osvetnik, koji čini ono što se mora učiniti”. Za Kitu se kaže da je izvanzemaljski čovjek zvijer, ralje terora, pripadnik intergalaktičke alijenske rase, ratnik orka, jebeni predator”. Za Awu se kaže da je ona “opsjednuta vještica, žena đavao, čarobnica zmijskih očiju, nezaustavljiva duša, vampirska grofica, duh vampir, Miss ludosti, kraljica pomahnitalosti, ishodište svjesnosti”. Za Oxa se kaže da je “bik iz pakla, glava s rogovima znana i kao lubanja s rogovima, bik-taurus, najstariji brat reda Kalmageddona, veliki moćnik kopita”. Tako su opisani, a ma što to značilo, to je jako uzbudilo njihove kritičare. Ti kritičari su im predbacivali i kako se odijevaju, upozoravali su i na njihov izgled na sceni kao dokaz da su sotonisti, a upozoravali su i na tekstove nekih njihovih pjesama kao dokaz za to. Kada se sada zahuktala kontroverza oko njihova odlaska na Pjesmu Eurovizije, posebno se citirao kao sotonistički jedan stih iz njihove pjesme “Hard Rock Hallelujah: “Imam krila na leđima, imam rogove na glavi. Moji očnjaci su oštri, moje oči su krvave, Nisam anđeo, a ni onaj koji je pao Pridruži nam se ili idi ravno u pakao.” Tomi Putaansuu, koji je ne samo vođa, nego i glasnogovornik grupe, uvijek je odbijao sve te optužbe te tumačio da je sve to samo dio jednog umjetničkog koncepta, te da sve to ne treba ozbiljno shvaćati. Upozoravao je na činjenicu da teško da može biti sotonist netko tko izvodi pjesme s naslovima “Hard Rock Hallelujah” i “Devil is a Loser” - “Đavo je gubitnik”, a spominjao je i brojne druge stihove iz njihovih pjesama koji su samo igra nekih hard rock motiva, a nikako zagovaranje sotonističkih ideja. I za skrivanje iza maski kaže da je dio umjetničkog koncepta, pa je to bio i razlog zbog čega se on nedavno jako razljutio i prijetio tužbom sudu kada je visokonakladni finski list Ilta Sanomat 15. ožujka ove godine objavio njegovu fotografiju bez maske u civilnom odijelu, na kojoj se čak vidio dio njegova lica. On je taj čin nazvao “uvredom i pokušajem da se uništi imidž monstrumskog benda koji su članovi gradili punih deset godina”.

No i on sam je ponešto narušio taj imidž u Ateni, jer je na konferencijama za tisak bio u nekoliko navrata samoironičan prema tom njihovu imidžu. Članovi grupe su po cijeli dan bili u svojim odijelima, pa ih je ekipa britanskog BBC-ja snimila u tim kostimima pokraj hotelskog bazena. Na konferenciji za tisak na pitanje kako im je u takvim kostimima pod vrelim atenskim suncem on je rekao: “Nije nam lako, ali da bi se uspjelo, svašta treba izdržati.” Da on zna biti samoironičan vidjelo se i po jednom malom otkriću o njihovim nedavnim nevoljama. Nekoliko dana prije dolaska u Atenu Tomi Putaansuu ozlijedio se na jednom koncertu, te nije mogao stajati, pa je bilo predviđeno da će, ako ni u Ateni neće moći stajati, na binu doći u makabr uređenim invalidskim kolicima iz kojih će letjeti rakete. Nakon pobjede Tomi Putaansuu je bio ushićen, posebno nakon što je skupina dobila čestitku od same predsjednice Tarje Halonen. Oduševljeno je govorio kako su oni “prvi rock sastav koji je osvojio prvo mjesto na ovom pop natjecanju”. Štoviše dobili su više bodova nego ijedan prijašnji pobjednik. O sotonističkim kontroverzama koje su grupu pratile, a koje su očito jako mnogo pomogle njenoj popularnosti, on je rekao: “U Finskoj se priča da mi za Božić jedemo djecu. Kada se pojavimo na javnom mjestu, mnogi okreću glavu od nas. No mi nismo sotonisti, mi se ne klanjamo i ne obožavano đavla. To je showbusiness. Otkrit ću vam istinu. Ispod ove maske je jedan normalan momak, koji svakog dana šeće svojeg psa, odlazi u trgovinu, gleda DVD-e, jede čokoladice. Da nema ove maske, bio bi to tip koji vas ni po čemu ne bi mogao zainteresirati.”Finska je u mnogim sferama ljudskog djelovanja dala značajan doprinos ukupnom napretku svijeta, ali je u glazbi - ako se izuzme grandiozno djelo velikog kompozitora Jeana Sibeliusa - malo napravila na svjetskoj sceni, neovisno o kojem glazbenom žanru se radilo. Čak i u onom najbanalnijem, u sferi europske pop glazbe, slabo je kotirala, pa je i na Pjesmi Eurovizije, na kojoj nastupa od 1960., prolazila slabo.

Do sada je najveći plasman ostvarila 1973., kada je njena pjevačica Marion Rung s pjesmom “Tom Tom Tom” osvojila šesto mjesto. Godine 1982. finski pjevač Kojo s pjesmom “Nuku Pomiin” nije uspio osvojiti niti jedan bod, što je sramota koja je zadesila u skoro 50 godina tog natjecanja samo 15 od oko 1000 pjesama izvedenih na svim tim natjecanjima. Ni ove godine finska javnost nije mnogo očekivala od finske pjesme koja je poslana na završnu večer Pjesme Eurovizije u Atenu. Bilo je mnogo onih koji su smatrali da će se Finska ponovo osramotiti, te da su oni koji su odlučili da pjesma “Hard Rock Hallelujah” rock grupe Lordi ide u Atenu na jedno natjecanje pop glazbe možda i poludjeli. Čuli su se čak i zahtjevi da se odlazak sastava Lordi u Atenu službeno spriječi, jer ne samo da će njihov nastup baciti lošu sliku na Finsku, nego predstavlja i groznu blasfemiju. Grupa Lordi već godinama izaziva u Finskoj kontroverze. Mnogim Fincima je smetalo već i to što se grupa zove Lordi, što na finskom znači Bog, a iako se tako zove, gaji neki sotonistički imidž. Kada je grupa pobijedila na finskom natjecanju za odlazak na Pjesmu Eurovizije, javio se svećenik Mitro Repo koji je pokrenuo akciju da se spriječi odlazak sastava Lordi u Atenu tvrdeći da se “netko grubo našalio na račun Finske, kojoj bi se Bog trebao smilovati”. Bilo je čak poziva finskoj predsjednici Tarji Halonen da ona intervenira kako grupa ne bi otišla u Atenu, a i iz Grčke je bilo zahtjeva da se grupi zbog blasfemije zabrani ulazak u zemlju.

No Lordi su ipak, unatoč prosvjedima, otišli u Atenu već i stoga što su na finskom natjecanju za izbor pjesme za Euroviziju uvjerljivo pobijedili dobivši 42 posto glasova, dok je drugoplasirani natjecatelj dobio tek 28 posto, pa su na to po propozicijama natjecanja imali puno pravo. Grupa Lordi formirana je 1996. u gradu Rovaniemiju u Laponiji na sjeveru Finske. Ona je nastala prema ideji Tomija Putaansuuja, koji je bio nadahnut ne samo glazbom poznatih svjetskih hard rock grupa, nego i specifičnim konceptom koji su među prvima u svjetski rock uveli članovi američke hard rock glam skupine Kiss još 1973. Članovi grupe Kiss uvijek nastupaju ekstravagantno odjeveni i neobično obojenih lica, te nikada javnosti ne žele pokazati svoje stvarne fizionomije. Lordi su se opredijelili za isti koncept, samo što oni na licu nemaju boju, nego od plastike napravljene strašne maske, koje ih - zajedno s odgovarajućim kostimima - pretvaraju u prave monstrume. Neke od maski čini se da su nadahnute likovima orka iz filma “Gospodar prstenova”. Skupinu, koja je u prošlosti mijenjala sastav, danas čini petero članova, koji ne samo da skrivaju svoja lica, nego neki skrivaju i identitet. Glavni član grupe je Lordi, po kojem se grupa i zove, a kojem je pravo ime Tomi Putaansuu. Za njega se zna da se rodio 15. veljače 1974. u Rovaniemiju, da je kao dječak bio obožavatelj sastava Kiss, da je studirao filmsku umjetnost i sam napravio prvi videospot svoje grupe. Gitarist ima nadimak Amen, a pravo mu je ime Jussi Sydanmaa. Bas svira Ox, čije ime nije poznato.

Na klavijaturi je Awa, kojoj je pravo ime Leena Paisa, a koja je prije nego što je došla u Lordi svirala u grupama Dolchamaar i Porvo. Na bubnjevima je Kita, kojem je pravo ime Sampsa Astala. Grupa se dosta dugo borila dok se u Finskoj nije afirmirala i 2002. napokon postigla veliki uspjeh kod publike albumom “Get Heavy”, koji se prodao u jako velikoj nakladi. Skupina je potom napravila i kompilacijski album “The Monster Show”, kojim je stekla publiku među ljubiteljima hard rocka i u nekim drugim europskim zemljama. Od samog početka skupinu su pratile kontroverze, jer su njeni članovi bili proglašeni sotonistima, a tu su optužbu oni energično odbijali. Njihovi kritičari upozoravali su na ono što su članovi grupe sami o sebi napisali na svojem internet siteu. Za vođu skupine vokalista Lordija piše da je “antisveti gospodar potresa, najgrozniji kan svih kanova, grof Nosferatu, kopile tisuću megalomanijaka, biomehanički čovjek, divovski monstrum ogromnih očnjaka i svjetlećih krvavih očiju, odjeven u ambiotski oklop, pogrebnik i hulk podzemlja”. Za gitarista Amena se kaže da je “ubojica iz davnih vremena, vladar dinastije Anubis, mumificirani, raščerečeni, pokopani, živi mrtvac, nezaustavljivi osvetnik, koji čini ono što se mora učiniti”. Za Kitu se kaže da je izvanzemaljski čovjek zvijer, ralje terora, pripadnik intergalaktičke alijenske rase, ratnik orka, jebeni predator”.

Za Awu se kaže da je ona “opsjednuta vještica, žena đavao, čarobnica zmijskih očiju, nezaustavljiva duša, vampirska grofica, duh vampir, Miss ludosti, kraljica pomahnitalosti, ishodište svjesnosti”. Za Oxa se kaže da je “bik iz pakla, glava s rogovima znana i kao lubanja s rogovima, bik-taurus, najstariji brat reda Kalmageddona, veliki moćnik kopita”. Tako su opisani, a ma što to značilo, to je jako uzbudilo njihove kritičare. Ti kritičari su im predbacivali i kako se odijevaju, upozoravali su i na njihov izgled na sceni kao dokaz da su sotonisti, a upozoravali su i na tekstove nekih njihovih pjesama kao dokaz za to. Kada se sada zahuktala kontroverza oko njihova odlaska na Pjesmu Eurovizije, posebno se citirao kao sotonistički jedan stih iz njihove pjesme “Hard Rock Hallelujah: “Imam krila na leđima, imam rogove na glavi. Moji očnjaci su oštri, moje oči su krvave, Nisam anđeo, a ni onaj koji je pao Pridruži nam se ili idi ravno u pakao.” Tomi Putaansuu, koji je ne samo vođa, nego i glasnogovornik grupe, uvijek je odbijao sve te optužbe te tumačio da je sve to samo dio jednog umjetničkog koncepta, te da sve to ne treba ozbiljno shvaćati. Upozoravao je na činjenicu da teško da može biti sotonist netko tko izvodi pjesme s naslovima “Hard Rock Hallelujah” i “Devil is a Loser” - “Đavo je gubitnik”, a spominjao je i brojne druge stihove iz njihovih pjesama koji su samo igra nekih hard rock motiva, a nikako zagovaranje sotonističkih ideja. I za skrivanje iza maski kaže da je dio umjetničkog koncepta, pa je to bio i razlog zbog čega se on nedavno jako razljutio i prijetio tužbom sudu kada je visokonakladni finski list Ilta Sanomat 15. ožujka ove godine objavio njegovu fotografiju bez maske u civilnom odijelu, na kojoj se čak vidio dio njegova lica. On je taj čin nazvao “uvredom i pokušajem da se uništi imidž monstrumskog benda koji su članovi gradili punih deset godina”. No i on sam je ponešto narušio taj imidž u Ateni, jer je na konferencijama za tisak bio u nekoliko navrata samoironičan prema tom njihovu imidžu. Članovi grupe su po cijeli dan bili u svojim odijelima, pa ih je ekipa britanskog BBC-ja snimila u tim kostimima pokraj hotelskog bazena. Na konferenciji za tisak na pitanje kako im je u takvim kostimima pod vrelim atenskim suncem on je rekao: “Nije nam lako, ali da bi se uspjelo, svašta treba izdržati.”

Da on zna biti samoironičan vidjelo se i po jednom malom otkriću o njihovim nedavnim nevoljama. Nekoliko dana prije dolaska u Atenu Tomi Putaansuu ozlijedio se na jednom koncertu, te nije mogao stajati, pa je bilo predviđeno da će, ako ni u Ateni neće moći stajati, na binu doći u makabr uređenim invalidskim kolicima iz kojih će letjeti rakete. Nakon pobjede Tomi Putaansuu je bio ushićen, posebno nakon što je skupina dobila čestitku od same predsjednice Tarje Halonen. Oduševljeno je govorio kako su oni “prvi rock sastav koji je osvojio prvo mjesto na ovom pop natjecanju”. Štoviše dobili su više bodova nego ijedan prijašnji pobjednik. O sotonističkim kontroverzama koje su grupu pratile, a koje su očito jako mnogo pomogle njenoj popularnosti, on je rekao: “U Finskoj se priča da mi za Božić jedemo djecu. Kada se pojavimo na javnom mjestu, mnogi okreću glavu od nas. No mi nismo sotonisti, mi se ne klanjamo i ne obožavano đavla. To je showbusiness. Otkrit ću vam istinu. Ispod ove maske je jedan normalan momak, koji svakog dana šeće svojeg psa, odlazi u trgovinu, gleda DVD-e, jede čokoladice. Da nema ove maske, bio bi to tip koji vas ni po čemu ne bi mogao zainteresirati.”Finska je u mnogim sferama ljudskog djelovanja dala značajan doprinos ukupnom napretku svijeta, ali je u glazbi - ako se izuzme grandiozno djelo velikog kompozitora Jeana Sibeliusa - malo napravila na svjetskoj sceni, neovisno o kojem glazbenom žanru se radilo. Čak i u onom najbanalnijem, u sferi europske pop glazbe, slabo je kotirala, pa je i na Pjesmi Eurovizije, na kojoj nastupa od 1960., prolazila slabo.

Do sada je najveći plasman ostvarila 1973., kada je njena pjevačica Marion Rung s pjesmom “Tom Tom Tom” osvojila šesto mjesto. Godine 1982. finski pjevač Kojo s pjesmom “Nuku Pomiin” nije uspio osvojiti niti jedan bod, što je sramota koja je zadesila u skoro 50 godina tog natjecanja samo 15 od oko 1000 pjesama izvedenih na svim tim natjecanjima. Ni ove godine finska javnost nije mnogo očekivala od finske pjesme koja je poslana na završnu večer Pjesme Eurovizije u Atenu. Bilo je mnogo onih koji su smatrali da će se Finska ponovo osramotiti, te da su oni koji su odlučili da pjesma “Hard Rock Hallelujah” rock grupe Lordi ide u Atenu na jedno natjecanje pop glazbe možda i poludjeli. Čuli su se čak i zahtjevi da se odlazak sastava Lordi u Atenu službeno spriječi, jer ne samo da će njihov nastup baciti lošu sliku na Finsku, nego predstavlja i groznu blasfemiju. Grupa Lordi već godinama izaziva u Finskoj kontroverze. Mnogim Fincima je smetalo već i to što se grupa zove Lordi, što na finskom znači Bog, a iako se tako zove, gaji neki sotonistički imidž. Kada je grupa pobijedila na finskom natjecanju za odlazak na Pjesmu Eurovizije, javio se svećenik Mitro Repo koji je pokrenuo akciju da se spriječi odlazak sastava Lordi u Atenu tvrdeći da se “netko grubo našalio na račun Finske, kojoj bi se Bog trebao smilovati”. Bilo je čak poziva finskoj predsjednici Tarji Halonen da ona intervenira kako grupa ne bi otišla u Atenu, a i iz Grčke je bilo zahtjeva da se grupi zbog blasfemije zabrani ulazak u zemlju.

No Lordi su ipak, unatoč prosvjedima, otišli u Atenu već i stoga što su na finskom natjecanju za izbor pjesme za Euroviziju uvjerljivo pobijedili dobivši 42 posto glasova, dok je drugoplasirani natjecatelj dobio tek 28 posto, pa su na to po propozicijama natjecanja imali puno pravo. Grupa Lordi formirana je 1996. u gradu Rovaniemiju u Laponiji na sjeveru Finske. Ona je nastala prema ideji Tomija Putaansuuja, koji je bio nadahnut ne samo glazbom poznatih svjetskih hard rock grupa, nego i specifičnim konceptom koji su među prvima u svjetski rock uveli članovi američke hard rock glam skupine Kiss još 1973. Članovi grupe Kiss uvijek nastupaju ekstravagantno odjeveni i neobično obojenih lica, te nikada javnosti ne žele pokazati svoje stvarne fizionomije. Lordi su se opredijelili za isti koncept, samo što oni na licu nemaju boju, nego od plastike napravljene strašne maske, koje ih - zajedno s odgovarajućim kostimima - pretvaraju u prave monstrume. Neke od maski čini se da su nadahnute likovima orka iz filma “Gospodar prstenova”. Skupinu, koja je u prošlosti mijenjala sastav, danas čini petero članova, koji ne samo da skrivaju svoja lica, nego neki skrivaju i identitet. Glavni član grupe je Lordi, po kojem se grupa i zove, a kojem je pravo ime Tomi Putaansuu.

Za njega se zna da se rodio 15. veljače 1974. u Rovaniemiju, da je kao dječak bio obožavatelj sastava Kiss, da je studirao filmsku umjetnost i sam napravio prvi videospot svoje grupe. Gitarist ima nadimak Amen, a pravo mu je ime Jussi Sydanmaa. Bas svira Ox, čije ime nije poznato. Na klavijaturi je Awa, kojoj je pravo ime Leena Paisa, a koja je prije nego što je došla u Lordi svirala u grupama Dolchamaar i Porvo. Na bubnjevima je Kita, kojem je pravo ime Sampsa Astala. Grupa se dosta dugo borila dok se u Finskoj nije afirmirala i 2002. napokon postigla veliki uspjeh kod publike albumom “Get Heavy”, koji se prodao u jako velikoj nakladi. Skupina je potom napravila i kompilacijski album “The Monster Show”, kojim je stekla publiku među ljubiteljima hard rocka i u nekim drugim europskim zemljama. Od samog početka skupinu su pratile kontroverze, jer su njeni članovi bili proglašeni sotonistima, a tu su optužbu oni energično odbijali. Njihovi kritičari upozoravali su na ono što su članovi grupe sami o sebi napisali na svojem internet siteu.

Za vođu skupine vokalista Lordija piše da je “antisveti gospodar potresa, najgrozniji kan svih kanova, grof Nosferatu, kopile tisuću megalomanijaka, biomehanički čovjek, divovski monstrum ogromnih očnjaka i svjetlećih krvavih očiju, odjeven u ambiotski oklop, pogrebnik i hulk podzemlja”. Za gitarista Amena se kaže da je “ubojica iz davnih vremena, vladar dinastije Anubis, mumificirani, raščerečeni, pokopani, živi mrtvac, nezaustavljivi osvetnik, koji čini ono što se mora učiniti”. Za Kitu se kaže da je izvanzemaljski čovjek zvijer, ralje terora, pripadnik intergalaktičke alijenske rase, ratnik orka, jebeni predator”. Za Awu se kaže da je ona “opsjednuta vještica, žena đavao, čarobnica zmijskih očiju, nezaustavljiva duša, vampirska grofica, duh vampir, Miss ludosti, kraljica pomahnitalosti, ishodište svjesnosti”.

Za Oxa se kaže da je “bik iz pakla, glava s rogovima znana i kao lubanja s rogovima, bik-taurus, najstariji brat reda Kalmageddona, veliki moćnik kopita”. Tako su opisani, a ma što to značilo, to je jako uzbudilo njihove kritičare. Ti kritičari su im predbacivali i kako se odijevaju, upozoravali su i na njihov izgled na sceni kao dokaz da su sotonisti, a upozoravali su i na tekstove nekih njihovih pjesama kao dokaz za to. Kada se sada zahuktala kontroverza oko njihova odlaska na Pjesmu Eurovizije, posebno se citirao kao sotonistički jedan stih iz njihove pjesme “Hard Rock Hallelujah: “Imam krila na leđima, imam rogove na glavi. Moji očnjaci su oštri, moje oči su krvave, Nisam anđeo, a ni onaj koji je pao Pridruži nam se ili idi ravno u pakao.” Tomi Putaansuu, koji je ne samo vođa, nego i glasnogovornik grupe, uvijek je odbijao sve te optužbe te tumačio da je sve to samo dio jednog umjetničkog koncepta, te da sve to ne treba ozbiljno shvaćati. Upozoravao je na činjenicu da teško da može biti sotonist netko tko izvodi pjesme s naslovima “Hard Rock Hallelujah” i “Devil is a Loser” - “Đavo je gubitnik”, a spominjao je i brojne druge stihove iz njihovih pjesama koji su samo igra nekih hard rock motiva, a nikako zagovaranje sotonističkih ideja. I za skrivanje iza maski kaže da je dio umjetničkog koncepta, pa je to bio i razlog zbog čega se on nedavno jako razljutio i prijetio tužbom sudu kada je visokonakladni finski list Ilta Sanomat 15. ožujka ove godine objavio njegovu fotografiju bez maske u civilnom odijelu, na kojoj se čak vidio dio njegova lica. On je taj čin nazvao “uvredom i pokušajem da se uništi imidž monstrumskog benda koji su članovi gradili punih deset godina”.

No i on sam je ponešto narušio taj imidž u Ateni, jer je na konferencijama za tisak bio u nekoliko navrata samoironičan prema tom njihovu imidžu. Članovi grupe su po cijeli dan bili u svojim odijelima, pa ih je ekipa britanskog BBC-ja snimila u tim kostimima pokraj hotelskog bazena. Na konferenciji za tisak na pitanje kako im je u takvim kostimima pod vrelim atenskim suncem on je rekao: “Nije nam lako, ali da bi se uspjelo, svašta treba izdržati.” Da on zna biti samoironičan vidjelo se i po jednom malom otkriću o njihovim nedavnim nevoljama. Nekoliko dana prije dolaska u Atenu Tomi Putaansuu ozlijedio se na jednom koncertu, te nije mogao stajati, pa je bilo predviđeno da će, ako ni u Ateni neće moći stajati, na binu doći u makabr uređenim invalidskim kolicima iz kojih će letjeti rakete. Nakon pobjede Tomi Putaansuu je bio ushićen, posebno nakon što je skupina dobila čestitku od same predsjednice Tarje Halonen. Oduševljeno je govorio kako su oni “prvi rock sastav koji je osvojio prvo mjesto na ovom pop natjecanju”. Štoviše dobili su više bodova nego ijedan prijašnji pobjednik. O sotonističkim kontroverzama koje su grupu pratile, a koje su očito jako mnogo pomogle njenoj popularnosti, on je rekao: “U Finskoj se priča da mi za Božić jedemo djecu. Kada se pojavimo na javnom mjestu, mnogi okreću glavu od nas. No mi nismo sotonisti, mi se ne klanjamo i ne obožavano đavla. To je showbusiness. Otkrit ću vam istinu. Ispod ove maske je jedan normalan momak, koji svakog dana šeće svojeg psa, odlazi u trgovinu, gleda DVD-e, jede čokoladice. Da nema ove maske, bio bi to tip koji vas ni po čemu ne bi mogao zainteresirati.”

>email to:Maroje Mihovilovic

Vezane vijesti

Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Loreen je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika