Objavljeno u Nacionalu br. 549, 2006-05-22

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Sanader odustao od ulaska u EU 2009.

POSLJEDNJI ISTUPI VISOKIH čelnika EU pokazali su da bez novog Ustava Unije nijedna zemlja neće biti primljena u članstvo i zato je premijer prestao davati optimistična obećanja, realno je da će RH u Uniju ući tek 2011.

Prvi se javio Hannes Swoboda, jedan od vođa Partije europskih socijalista, i zauzeo za ulazak Hrvatske 2010. ili godinu kasnijePrvi se javio Hannes Swoboda, jedan od vođa Partije europskih socijalista, i zauzeo za ulazak Hrvatske 2010. ili godinu kasnije Vodeći hrvatski političari su posljednjih desetak dana sve uvjereniji kako Hrvatska neće postati članica Europske unije prije 2011. godine. Ono što predstavlja potpunu promjenu u odnosu na prije samo nekoliko mjeseci jest podatak da i u HDZ-u i oporbi odgodu više nitko ne doživljava tragično. Upravo suprotno, Nacionalovi sugovornici iz vrha svojih stranaka potvrdili su spremnost na konsenzus oko usporavanja pregovora ako bi to dovelo do boljih uvjeta pod kojima će Hrvatska biti primljena u EU.

“Već neko vrijeme zapravo i ne postoje izgledi za realizaciju roka prema kojem bi 2009. čitava stvar bila okončana i zato je Ivo Sanader prestao davati decidirane optimistične izjave. Međutim, to ne znači da se nalazimo u lošem položaju. Možda malo kasnimo u otvaranju pregovora, ali do kraja godine ćemo svladati i tu zapreku. Sada je najvažnije da u Europi više nema niti jedne države koja je protiv primanja Hrvatske u EU”, ispričao je prije nekoliko dana dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova. Radi se o tri istupa važnih europskih političara koji su izjavili kako će poslije ulaska Bugarske i Rumunjske doći do privremenog zastoja u procesu širenja. Prvi se javio Hannes Swoboda, jedan od vođa Partije europskih socijalista, i zauzeo za ulazak Hrvatske 2010. ili godinu kasnije. Potom je Ollie Rehn, povjerenik za proširenje EU, eksplicitno izjavio da bi EU nakon ulaska Bugara i Rumunja trebala zaustaviti proširenje i najprije dovršiti pregovore oko novog institucionalnog ustroja.

“To će se dogoditi prije sljedećeg proširenja, bila to Hrvatska ili Island”, rekao je Rehn. Njegove riječi potvrdio je i finski premijer Matti Vanhanen, koji se prigodom prošlotjednog susreta sa Sanaderom odbio izjasniti o datumu primanja Hrvatske. Drugim riječima, prije donošenja novog Ustava EU nijedna zemlja neće biti primljena u članstvo. Time je otpala i posljednja mogućnost ostvarenja premijerovog obećanja o dovršetku cijelog procesa u iduće dvije i pol godine. Hrvatski pregovarači vjerojatno će do 2009. završiti pregovore, međutim, onda slijedi ratifikacija u parlamentima svih 27 članica Unije koja će trajati oko dvije godine, tako da se pristupanje očekuje krajem 2010. ili nekoliko mjeseci kasnije. Diplomati očekuju da Hrvatska 12. lipnja otvori prve pregovore, i to u poglavlju za znanost i istraživanja.

Prema njihovim riječima, Europska unija pooštrila je kriterije prilikom otvaranja novih poglavlja. Uvedeni su tzv. “benchmarks”, odnosno mjerila koja će članice postavljati prilikom otvaranja ili zatvaranja poglavlja. Drugim riječima, pregovori neće početi ako EU utvrdi da nedostaje neki zakon ili se ne provodi u praksi. Osim toga, svaka država-članica ima mogućnost zaustaviti pregovore ako smatra da Hrvatska ne ispunjava pojedine odredbe. Cijela stvar se tada vraća u Zagreb gdje se obavljaju dopune i preinake, zatim se dokumenti vraćaju u dotičnu državu i, ako ih tamošnja administracija prihvati, šalje se odobrenje u Bruxelles. Konkretno, svaka intervencija jedne od 25 članica odužit će pregovore za najmanje mjesec dana. Pozitivna strana implementacije benchmarksa je podizanje kvalitete pregovora i njihovo ubrzanje, budući da će se poglavlja zatvarati puno brže.

Zanimljivo je da u opoziciji ne namjeravaju zaoštravati kampanju što se tiče ovih pitanja. Čak se i njihovi vanjskopolitički stručnjaci slažu kako duži pregovori nemaju negativne reperkusije na državne interese. Drugi razlog za ovakvu koncilijantnost je stajalište po kojem ionako ništa ne dobivaju napadima na Sanadera vezanima za europske teme. “Europska unija nije prioritetno pitanje za Sanaderovo biračko tijelo i kao što ulaskom Hrvatske 2009. u EU ne bi dobio izbore, tako ih zbog dvogodišnje odgode neće izgubiti. To i nije tako bitno, jer ćemo sasvim sigurno biti 28. članica i zato se treba koncentrirati na važnija pitanja, kao što je stvaranje razvojne strategije”, smatraju u SDP-u. Odgoda neće ostaviti ni negativne financijske posljedice, jer u proračunu EU postoje rezerve za buduće članice.

Neće ostati zakinuti ni ovdašnji političari koji su se 2009. namjeravali kandidirati za članove Europskog parlamenta, jer će se nakon ulaska Hrvatske organizirati dopunski izbor za 12 ovdašnjih zastupnika. Kampanja će zasigurno biti izuzetno žestoka, jer mjesečna plaća parlamentaraca u Bruxellesu iznosi oko 7000 eura, plus dnevnice i svi plaćeni troškovi. Za razliku od socijaldemokrata, neki od ovdašnjih diplomata drže da Rehnovo stajalište predstavlja novi pritisak na Hrvatsku vladu kako bi prihvatila sporazum o novoj CEFTA-i. Pregovori počinju u lipnju a konačni cilj je ukidanje sadašnjeg 31 bilateralnog sporazuma i stvaranje balkanske zone slobodne trgovine. Europska komisija je inzistirala na prihvaćanju sporazuma i Hrvatska je morala pristati, jer bi u protivnom došli u pitanje i pregovori s Bruxellesom. Kako bi izbjegao asocijacije na stvaranje tržišta bivše Jugoslavije, Sanader je uspio privoljeti i ulazak Moldavije. Nade oko ulaska Hrvatske ponovno se ulažu u Njemačku. Nacionalov sugovornik podsjeća kako 1. siječnja 2007. predsjedanje Europskom unijom preuzima vlada Angele Merkel i mnogi očekuju da će u tih šest mjeseci doći do kompromisa u vezi s Europskim ustavom. To je najvažnije pitanje za EU i može ga riješiti samo jedna od najjačih članica. Ako Nijemci doista uspiju, to bi moglo ubrzati pregovore a time i ulazak Hrvatske u EU.

>email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika