Objavljeno u Nacionalu br. 549, 2006-05-22

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Vjesnici proljeća

Had se svakog proljetnog dana napio Dionizova vina, slušao priče o Laksmi i Višnuu i tako lakše podnosio odsutnost voljene Perzefone, očekujući da mu se vrati već početkom jeseni

Veljko BarbieriVeljko BarbieriPrema najstarijim indijskim Vedama boginja Laksmi bila je žena velikog Višnua i pojavila se na zemlji u isto vrijeme kad se rodio i njezim božanski muž, najstariji sin kralja Dašarte, koji je tek poslije zadobio božanske moći. Ona mu se odmah ponudila za ženu, jer je bila predodređena da bude boginja rađanja i obnavljanja svijeta, što je Višnu sa zadovoljstvom prihvatio. Živjeli su oni u sreći i tjelesnom zadovoljstvu, ali nisu mogli stalno biti skupa, jer je jedna od Laksminih zadaća bila da svake jeseni i zime čuva prirodu od velikih poplava i kiša te tjera nametnike koji bi se u vlažnim isparavanjima obrušili na bilje i životinje. A Laksmi se skrbila o svima. Pa bi je, predosjećajući nepogode, dobri Višnu otpuštao iz svoje ložnice, a ona bi mu se vraćala kad bi oluje prestale, jašući na krilatim slonovima, iz štala Višnuova oca Dašarte, koji su usput prolijevali kišu iz svojih surli, ali samo toliko da se navlaži plodno indijsko tlo i propusti tek iznikle mladice. Ti proljetni supružnički susreti Laksmi i Višnua u doba kad se obnavlja priroda bili su prepuni topline i zadovoljstva i cijeli se svijet veselio njihovoj sreći, a ponajviše mladunčad divljih zvijeri, tigrova, pantera, slonova, majmuna i močvarnih bivola, uživajući u buđenju novog ciklusa života, baš kao i mlade biljke, onako podatne, pripravcima od kojih su i ljudi slavili Laksminu i Višnuovu sreću. Pa bi nakon strasnog zagrljaja Višnu svoju milu suprugu položio u lopočev cvijet i tamo bi se ona prala kapima kojima ju je oplahivao jedan od Višnuovih letećih slonova. Taj isti cvijet lopoča poslije je princu Sidarti, budućem Budi, poklonila Laksmi, a on ju je zauzvrat obdario velikom mudrošću i njezin cvijet proglasio znakom umnosti i meditacije, dok je onako mlad, još uvijek vjerujući u hinduistički nauk, slavio Laksmi kao boginju plodnosti i poljodjelstva, obnavljanja prirode i cijelog živog svijeta. Bio je silno ponosan na svoju prelijepu i mudru, plodnu i moćnu suprugu plemeniti Višnu i oni su zajedno odgonetali složene zagonetke prirode i učili ljude i životinje životnom skladu. Sve je doista tada bilo usklađeno. Životinje su poštovale jedne druge, biljke su živjele u miru s ljudima koji su sadili njihove usjeve i brali njihove plodove i lišće. Sve u slavu dobre i nježne Laksmi koja im je svima bila pomajka. A toj zajedničkoj sreći nije bilo kraja i nije je ništa moglo pomutiti, jer su nad tim skladom stalno bdjeli moćni Višnu i njegova mila žena. Ovu prastaru Vedu po predaji je u Europu prenio Dioniz kad se na jednom od svojih putovanja zatekao u Indiji i otamo je prenio u Kolhidu i Heladu zajedno s prvim sjemenkama vinove loze. Neki čak tvrde da mu je to sjeme koje će promijeniti lice našeg svijeta darovala sama Laksmi, a on je zauzvrat Indijce podučio kako da od grožđa naprave vino, jer je on već odavno znao kako pripremiti tu svetu tekućinu, ali od raznih bobica, plodova i zrnja. No tek kad je kušao pravo vino, osjetio je istinski ushit i nadahnuće i pao u zanos iz kojeg su nastali pjesništvo, drama i tragedija. Pa bi o proljeću odlazio često u podzemni svijet k svom prijatelju bogu Hadu, donosio mu tek izniklo bilje koje je posadila njegova žena Perzefona i, omamljen vinom, pričao o bezgraničnoj sreći Višnua i Laksmi i tješio ga zbog odsutnosti Perzefone. No ako je Had bio tužan, svi su se drugi veselili njezinu povratku u vanjski svijet i uživali u mladicama i plodovima, vjesnicima buđenja prirode. A jadni bi se Had svakog dana napio Dionizova vina i uglavnom spavao, slušajući priče o Laksmi i Višnuu, i tako lakše podnosio odsutnost voljene Perzefone, očekujući da mu se vrati već početkom jeseni.


JUHA OD KOPRIVE

Prokuhajte 0,5 kg mladih kopriva u vreloj vodi. Na maslacu zažutite 1 ribani luk, dodajte sjeckane skuhane koprive, malo juhe u kojoj se kuhala i podlijte 1 l povrtnog temeljca. Ulijte 1 dl domaćeg vrhnja i sve protisnite i vežite u mikseru.

ŽUTINICA S JAJIMA

Uberite 1 kg mlade žutinice ili radiča i obarite ga u vreloj vodi. Procijedite i u istoj vodi skuhajte 3 krumpira i 3 jaja. Ogulite krumpir, jaja očistite, dodajte procijeđenoj žutinici, posolite, popaprite, vilicom usitnite i podlijte s 2 dl maslinova ulja.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika