27.05.2006. / 11:02

Autor: Ante Pavić

AUSTRIJA

Sastanak ministara vanjskih poslova EU

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastat će se na neformalnom sastanku u subotu i nedjelju u Klosterneuburgu pokraj Beča kako bi razgovarali o budućnosti EU, o njezinom širenju i europskom Ustavu. Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, koja će predsjedavati sastankom, najavila je da će se razgovarati o konkretnim pitanjima vezanim uz bolje funkcioniranje EU-a, a ne nužno samo o sudbini Ustava, čija je ratifikacija zapela zbog odbijanja na referendumu u Francuskoj i Nizozemskoj prije gotovo godinu dana. U vrijeme sve jačih podjela oko planova o oživljavanju Ustava i o pitanju proširenja, Austrija, predsjedavajuća zemlja EU-a, nada se da će sastankom u samostanu u Klosterneuburgu uspjeti pročistiti neka pitanja pred summit Unije, ali se ne nada nikakvim čudima ili povijesnim zaključcima.Europski Ustav važan je dokument za daljnja proširenja Europske unije, jer Sporazum iz Nice na čijim temeljima danas počiva zajednica, ne predviđa više od 27 zemalja u Uniji, što je broj koji će se popuniti ulaskom Bugarske i Rumunjske 1. siječnja 2007. ili 2008. godine. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u četvrtak da će Hrvatska ući u EU do 2010. godine, pod uvjetom da EU usvoji svoj novi institucionalni okvir.
Pitanje budućnosti EU-a boljeg funkcioniranja institucija i daljnjeg proširenja bit će jedna od glavnih tema i na summitu EU-a u Bruxellesu 15. i 16. lipnja.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika