01.06.2006. / 17:05

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Glavaš u ponedjeljak nastavlja s iskazom

Glavaš je rekao da je "paravojska postojala, ali nije bilo paravojske Branimira Glavaša, nego cijelog hrvatskog naroda koji je ocijenio da se hrvatska država mora braniti svim mogućim sredstvima"

Branimir Glavaš u četvrtak je pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem davao iskaz koji je trajao od 9 ujutro do 15.30 sati s polusatnom pauzom. Glavaša se sumnjiči da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag. Prije ulaska u zgradu Županijskog suda u Zagrebu Glavaš je u kraćoj izjavi ponovio da se protiv njega vodi montirani politički proces. "Iznio sam prvi dio svog iskaza koji se odnosi na okolnosti u ratnom i predratnom Osijeku, kao i na stvaranje hrvatske vojske. Također postavilo se pitanje o mojoj zapovjednoj odgovornosti u obrani Osijeka, a mene je 7. prosinca 1991. pokojni predsjednik Tuđman postavio na dužnost zapovjednika obrane grada», izjavio je Glavaš po izlasku iz sudnice. Njegovo saslušanje nastavlja se u ponedjeljak u 10 sati, a u petak će istražni sudac saslušati i suosumnjičenog Krunoslava Fehira, bivšeg pripadnika I. osječke bojne, kojom je 1991. zapovjedao Glavaš. Fehir je u javnosti priznao da je pucao u jednog zarobljenika i svjedočio navodnoj Glavaševoj umiješanosti u ubojstva srpskih civila. O tome je Glasvaš kazao: "Fehir me ne zanima. Ponosan sam svojom ulogom u stvaranju hrvatske države, a ako je netko sudjelovao u ratnim zločinima neka za to odgovara. Časno sam i čisto radio svoj posao u obrani Hrvatske." Negirajući medijske naslove kako je u Osijeku postojala takozvana Branimirova bojna, BOB, koja je bila izvan sustava policije, vojske i kriznih stožera, Glavaš je rekao da je "paravojska postojala, ali nije bilo paravojske Branimira Glavaša, nego cijelog hrvatskog naroda koji je ocijenio da se hrvatska država mora braniti svim mogućim sredstvima." Glavaša i Fehira tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po Osnovnom krivičnom zakonu koji je vrijedio do 1998. Kazna za to nedjelo je od pet do dvadeset godina zatvora. Nakon saslušanja sudac Posavec mora odlučiti hoće li pokrenuti istragu ili izraziti neslaganje s istražnim zahtjevom zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika