02.06.2006. / 14:01

Autor: Ana Kirin

IRAK

Još jedan ratni zločin američkih vojnika?

BBC tvrdi da posjeduje video snimke ubojstva iračkih civila koje opovrgavaju prvotnu službenu američku verziju događaja

Američka vojska istražuje događaje od 15. ožujka u jednoj kući u Ishaqiju, oko 100 km sjeverno od Bagdada, gdje je poginulo 11-ero iračkih civila, prenosi BBC izjavu glasnogovornika američkih snaga u Iraku. BBC tvrdi da je u posjedu video snimke sunitske skupine koja se protivi prisustvu američkih snaga u Iraku i ocjenjuje da te snimke opovrgavaju službenu američku verziju događaja. Prema prvoj verziji predstavnika američkih snaga u Iraku, Amerikanci su bili uključeni u pucnjavu zbog dojave da se u kući nalazi jedan pristaša al-Qaede, a nakon razmjene vatre, zgrada se srušila i ubila četvero ljudi – osumnjičenog, dvije žene i dijete. U izvješću iračke policije, pak, američku se vojsku optužuje da su opkolili i namjerno ubili 11 civila, uključujući petero djece i četiri žene, prije nego što su srušili kuću, a snimka to potvrđuje.
Pojavljivanje ove snimke poklopilo se s otkrivanjem navodnog masakra u Hadithi kojeg su američki marinci počinili nad 24-ero iračkih civila. Postoji sumnja i da američke snage prikrivaju ubojstva civila u studenom 2005. godine. Prema američkim vojnim izvorima, Pentagon upravo istražuje događaje u Hadithi i još nekoliko incidenata.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika