03.06.2006. / 10:08

Autor: Hrvoje Perinić

BEOGRAD

Koštunica odbio pomoć Europske unije

Dok je Koštunica Solani kazao da će rješavanje statusa Kosova biti "velik, ozbiljan test i za EU", Drašković je zatražio zaštitu srpskog naroda na Kosovu i primjenu standarda koji ne mijenjaju granice na Balkanu,

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je u razgovoru s povjerenikom Europske unije Javierom Solanom odbio pomoć te institucije u procesu razdruživanja Srbije i Crne Gore. "Stvari su potpuno jasne, Srbija je slijednica Državne zajednice. Skupština Srbije će donijeti odluku kojom se ta činjenica konstatira i kojom se vlada i sve institucije obvezuju poduzeti sve korake kako bi preuzele to sljedništvo", rekao je Koštunica nakon susreta sa Solanom u Beogradu. Koštunica je naglasio da svi problemi Beograda i Podgorice "mogu i bit će riješeni". Solana je rekao da mu je Koštunica jasno stavio do znanja da Srbiji ne treba pomoć u razdruživanju. "EU će se u skladu s time i ponašati", rekao je Solana, dodajući da je razgovor s premijerom Koštunicom bio dobar i iskren, ali "povremeno tužan" u kontekstu posljednjih događaja "koji su za neke ljude ovdje bili bolni".

Solana, koji u Beogradu boravi prvi put poslije crnogorskog referenduma o neovisnosti, rekao je da je cilj njegovih susreta sa srbijanskim dužnosnicima da građanima Srbije prenese kako je Europskoj uniji "stalo do Srbije i da Srbija ima mjesto u europskoj obitelji". "Mislim da je vrlo važno da Srbija i Crna Gora imaju konstruktivan odnos", kazao je Solana i dodao da će Srbija naslijediti pravni kontinuitet Državne zajednice Srbije i Crne Gore, s tim da će trebati riješiti još puno tehničkih i političkih pitanja. Nakon sastanka sa Solnamo, predsjednik Srbije BorisTadić je izjavio da se zauzima za ujedinjavanje svih demokratskih snaga jer je to "jamstvo da će u ubrzanom ritmu Srbija prijeći sve zapreke do članstva u Europskoj uniji".

Također je izjavio da priznaje službene rezultate referenduma u Crnoj Gori i očekuje da će vlade, sada dviju država - Srbije i Crne Gore - početi rješavati pitanja budućih odnosa. Visoki predstavnik razgovarao je i s dosadašnjim ministrom vanjskih poslova SCG-a Vukom Draškovićem i zatim novinarima izjavio da je nastavak europskih integracija prioritet za Srbiju, kao i prethodno rješavanje pitanja suradnje s Haaškim sudom. U razgovorima Solane s Koštunicom i Draškovićem bilo je riječi i o Kosovu. Dok je Koštunica Solani kazao da će rješavanje statusa Kosova biti "velik, ozbiljan test i za EU", Drašković je zatražio zaštitu srpskog naroda na Kosovu i primjenu standarda koji ne mijenjaju granice na Balkanu, naglasivši da se ne smije dopustiti da Srbi budu suočeni s osjećajem poniženosti "koji bi nastao kada bi se na teritoriju Srbije stvorila još jedna albanska država".

Vezane vijesti

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu i Čačku uhićeno je troje osumnjičenih za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika