04.06.2006. / 10:38

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA - CRNA GORA

Predsjednik Mesić pozdravio neovisnost Crne Gore

Predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je odluku crnogorske Skupštine o proglašenju samostalnosti i pozvao vodstvo Crne Gore da zajednički s Hrvatskom radi na na otvaranju nove stranice hrvatsko-crnogorskih odnosa."Republika Hrvatska spremna je na razvijanje normalnih, dobrosusjedskih odnosa s Crnom Gorom, te na uspostavljanje svestrane suradnje na svim područjima na kojima obostrano postoji interes za to. Upravo zato podržat ću prijedlog hrvatske Vlade o priznavanju Crne Gore, čim mi takav prijedlog bude podnesen", rekao je, uz ostalo, predsjednik Mesić. Hrvatski predsjednik čestitao je svim Crnogorcima na uspostavi države, pozivajući vodstvo te zemlje da zajednički s Hrvatskom radi na prevladavanju hipoteka iz prošlosti te otvori novu stranicu hrvatsko-crnogorskih odnosa.

Podsjetimo, u subotu navečer na svečanoj sjednici crnogorska Skupština na temelju rezultata referenduma provedenog 21. svibnja, Crna Gora je proglašena neovisnom državom s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom u svojim postojećim državnim granicama. Nakon što su zastupnici saslušali i prihvatili izvještaj predsjednika Republičkog referendumskog izaslanstva, slovačkog diplomata Františeka Lipke, zastupnici su usvojili Odluku o proglašenju neovisnosti i Deklaraciju neovisne Crne Gore. Uz najviše crnogorske dužnosnike, predsjednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića te dosadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, na svečanoj sjednici bio je nazočan i izaslanik Europskog parlamenta Jelko Kacin.

Na sjednici nisu bili zastupnici nijedne parlamentarne stranke iz unionističkog bloka. "Crna Gora će urediti način preuzimanja poslova koji su dosad obavljale institucije Državne zajednice i posebnim aktima Skupštine i Vlade Crne Gore utvrditi i objaviti načela na kojima će se izgrađivati i voditi unutrašnja i vanjska politika", stoji u skupštinskoj odluci o proglašenju neovisnosti. Crna Gora iskazuje poseban interes i punu spremnost da sa Srbijom riješi dosadašnja međusobna prava i obveze te da razvija dobre i prijateljske međudržavne odnose, stoji uz ostalo u Deklaraciji o nezavisnosti Crne Gore. U deklaraciji se još navodi da će Crna Gora na principima međunarodnog prava uspostaviti i razvijati bilateralne odnose s drugim državama, prihvaćajući prava i obveze iz dosadašnjih aranžmana i nastaviti s aktivnom politikom dobrosusjedstva i regionalne suradnje.

Vezane vijesti

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA. Astrofizičari smatraju da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika