06.06.2006. / 16:54

Autor: Vedrana Baričević

HRVATSKI SABOR

Žustra rasprava o imovinskom cenzusu

Ministar zdravstva Neven Ljubičić naglasio je da se "ne može dopustiti da netko ima 1300 kuna dohotka i da ga se zato oslobađa participacije, iako ima dionice nekoliko tvrtki"

U živoj raspravi o Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva do 2011. godine u utorak zastupnici su se oštro podijelili u mišljenju o stanju u hrvatskom zdravstvu i potrebi uvođenja imovinskog cenzusa. Zastupnica SDP-a Željka Antunović žestoko je kritizirala predloženu strategiju imovinskog cenzusa, nazivajući je "još jednom prijevarom građana, koja će dodatno osiromašiti najsiromašnije." Josip Sudec iz HSU-a predloženi imovinski cenzus smatra "genocidom", koji će omogućiti da zdravlje u budućnosti postane povlastica bogatih, te je predložio da o imovinskom cenzusu odluče sami građani na referendumu. Zastupnik HSP-a Pero Kovačević izrazio je uvjerenje da je prijedlog imovinskog cenzusa došao "po diktatu MMF-a, a Vlada će troškove prevaliti na leđa pacijenata, kako bi MMF bio siguran da ćemo mu redovito vraćati dugove." Damir Kajin iz IDS-a ključ reforme zdravstva vidi u reformi lokalne samouprave, odnosno u radikalnoj decentralizaciji. Ministar zdravstva Neven Ljubičić na ovakve je navode odgovorio tvrdnjom da se "ne može dopustiti da netko ima 1300 kuna dohotka i da ga se zato oslobađa participacije, iako ima dionice nekoliko tvrtki. Sustav treba urediti tako da beneficije idu onima koji najviše trebaju." Ministar je istaknuo da će cijeli projekt biti realiziran do kraja idućeg mandata.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika