09.06.2006. / 11:35

Autor: Vedrana Baričević

BiH

Parlament BiH traži sankcioniranje Dodika

U deklaraciji se zahtijeva da Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling, u skladu s obvezama iz Daytona, sankcionira Dodika kako bi "spriječio legalizaciju ekstremizma"

Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH usvojio je u četvrtak deklaraciju u kojoj se traži sankcioniranje premijera Republike Srpske i predsjednika SNDS-a Milorada Dodika. Parlament je tako reagirao na Dodikov prijedlog o raspisivanju referenduma o odcjepljenju Republike Srpske, jer "pridonosi širenju ideja podjele" prenose Nezavisne Novine. Deklaracijiom se zahtijeva da Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling, u skladu s obvezama iz Daytona sankcionira Dodika kako bi "spriječio legalizaciju ekstremizma". Dodik je na deklaraciju reagirao tvrdnjom da je njezinim usvajanjem Predstavnički dom izašao iz okvira svog zakonodavnog djelovanja i počeo se baviti dnevnopolitičkim potrebama u interesu pojedinih stranaka. Odbacio je navode o ekstremizmu i secesionizmu, tvrdeći da je njegova stranka i on sam za "dejtonsku, suverenu i europsku BiH". Zastupnik SNDS-a u Domu naroda Federacije BiH Dragan Puzigaća izjavio je kako "pitanje referenduma nije daytonsko pitanje, već je demokratsko pravo na vlastito mišljenje. Dodik i SNSD nisu nikada bili za otcjepljenje RS niti je neko rekao da će raspisati referendum. Priča o referendumu je samo mišljenje i odgovor na pritisak iz FBiH iz koje stalno povlače pitanje ukidanja RS".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika