Objavljeno u Nacionalu br. 551, 2006-06-05

Autor: Maroje Mihovilović

SVJETSKO PRVENSTVO

Najbolji napadač na svijetu

Henry je prvi put za francusku reprezentaciju zaigrao već kao 20-godišnjak u listopadu 1997. godineHenry je prvi put za francusku reprezentaciju zaigrao već kao 20-godišnjak u listopadu 1997. godineLondonski Arsenal dospio je u finale ovogodišnje Lige prvaka protiv Barcelone. Dvije velike zvijezde, Barcelonin Brazilac Ronaldinho i Arsenalov Francuz Thierry Henry, htjeli su pred milijunskom televizijskom publikom i pred nogometnim stručnjacima pokazati tko je najbolji nogometaš svijeta. Mnogi smatraju da je to Ronaldinho, ali je na toj utakmici Henry bio uvjerljivo bolji i pružio argument onima koji smatraju da prethodno općenito prihvaćeno mišljenje nije točno.

Prema njihovu sudu, Ronaldinho je u posljednje vrijeme imao više sportskih uspjeha jer igra u bogatijem klubu i ima znatno bolje suigrače pa na igralištu svoje zamisli lakše provodi u djelo. Arsenal je znatno siromašniji od Barcelone pa osim Henryja i nema pravih zvijezda, posebno ove sezone kad su poznati igrači Arsenala otišli u mirovinu ili u druge klubove. U toj velikoj smjeni generacija Henry igra s mnogo mlađim i neiskusnijim, iako darovitim suigračima.

Henry, tvrde nogometni stručnjaci, danas najbrže na svijetu vodi loptu, ima jako brz start i osjećaj za raspored protivničkih igrača kad ih treba izbaciti iz igre. Njegovo je poznavanje dinamike kretanja i suigrača i protivničkih igrača takvo da vlastitim prodorima i dodavanjima sasvim promijeni stratešku situaciju pred protivničkim golom i stvori neočekivanu šansu za gol. Ujedno ima vrlo točan udarac pa abija mnogo golova.

Henry rodio se 27. kolovoza 1977. u Les Ulisu, radničkom predgrađu Pariza s mnogo useljenika. Otac mu se doselio s karipskog otoka Guadeloupea, a majka s Martiniquea. Otac je obojicu sinova potaknuo da se bave nogometom. Stariji brat Willy dogurao je do prve momčadi lokalnog tima, u kojem su igrali samo crnci i Arapi, a danas je vozač pariškog mertroas. A lokalnog trenera Claudea Chezellea otac je uvjeravao da mu je 11-godišnji sin Thierry toliko talentiran da će "sigurno jednom zaigrati za reprezentaciju Francuske". Otac ga je redovito vodio na treninge, a kad je zbog toga zakasnio na posao izgubio je posao zaštitara. Chezelle je poslije pričao: "Henry je imao talenta, ali nije imao volje. Volju je imao njegov otac." I sam Thierry Henry je rekao: "Otac me natjerao da se bavim nogoetom, ja za to nisam baš imao volje."

Thierry Henry je bio krhke građe, visok, mršav, pa su ga veći, stariji i jači igrači često grubo faulirali. Nakon lokalnog Palasie 1990. je sa samo 13 godina prešao u suparnički lokalni Viry Chatillon. Tada je i njegov trener iz prijašnjeg kluba otišao za njim u taj klub jer je uviđao njegov talent. Nakon što je Viry Chatillon u jednoj utakmici pobijedio sa 6:0 a Henry zabio svih šest golova, tako mlad prešao je u Monaco, ali ga je taj klub poslao u Nacionalnu školu nogometa u Clairefontaineu, gdje je pohađao i redovitu nastavu. Kao 17-godišnjak, početkom 1995., debitirao je za prvu momčad Monaca. Trener Arsène Wenger postavio ga je na mjesto krilnog napadača. Za Monaco je Henry u četiri sezone odigrao 115 utakmica i postigao 21 gol.

Za francusku reprezentaciju prvi je put igrao već kao 20-godišnjak u listopadu 1997. protiv Južne Afrike a s njom je 1998. pobijedio i na SP-u u Francuskoj, gdje je postigao tri gola. Trebao je ući u drugom poluvremenu finala protiv Brazila, ali se ozlijedio srednji branič Marcel Desailly pa je umjesto njega ušao jedan obrambeni igrač.

Vrlo brzo su ga zapazili strani menadžeri pa je vrlo rano dobio ponudu da prijeđe u madridski Real. Potpisao je ugovor, ali mu Fifa zbog ugovora s Monacom nije odobrila prijelaz a zbog potpisivanja tog drugog ugovora dok mu je vrijedio još prvi kaznila ga globom od 40.000 dolara. No menadžeri su za velik novac izvukli Henryja iz Monaca pa je 1999. za 20 milijuna eura prešao u torinski Juventus. Uopće mu se nije sviđao talijanski nogomet. Trener Marcello Lippi stavio ga je na lijevo krilo, dao mu i obrambene zadatke, ali Henry nije mogao pokazati svoja znanja. Juventus je te sezone završio na devetom mjestu, a Henry je odigrao samo 16 utakmica i zabio samo tri gola. Putujući iz Torina u Pariz u avionu je susreo svog starog trenera iz Monaca, Wengera, koji je preuzeo londonski Arsenal, i nagovorio ga da dođe k njemu igrati vođu navale. Wenger je nagovorio upravu Arsenala da otkupi Henryja od Juventusa, a Juventu" ga je pustio da na kraju proljetne sezone 1999. ode čak i za manje novca od onog za koji ga je kupio od Monaca.

Henry je uskoro zablistao. Dosad je za Arsenal odigrao 336 utakmica, zabio 209 golova i postao najbolji strijelac u povijesti kluba. Od ove je godine i kapetan. U francuskoj reprezentaciji je u 69 utakmica zabio 28 golova. Na jesen će Henry možda napustiti Arsenal. Govori se da mu najviše novca nudi Barcelona. Tada bi napokon postalo jasno je li bolji Ronaldinho ili on.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika