12.06.2006. / 16:20

Autor: Vedrana Baričević

BORBENA VOZILA

Slovenija se odlučila za Patrijina vozila

Slovenski ministar obrane objasnio je da su kriteriji za izbor ponuđača bila tehnička učinkovitost, komercijalna učinkovitost i dugoročna korist za slovensko gospodarstvo u vidu slovenskog izvoza

Na natječaju za nabavu oklopnih borbenih vozila za Slovensku vojsku, Ministarstvo obrane Republike Slovenije odlučilo se za kupnju borbenih vozila AMV 8X8 finskog proizvođača Patria, prenosi slovensko Delo. Glavni konkurent finskom proizvođaču bio je slovenski proizvođač Sistemska tehnika s vozilima Krpan. Slovenski ministar obrane Karl Erjavec objasnio je da su kriteriji za izbor ponuđača bila tehnička učinkovitost, komercijalna učinkovitost i dugoročna korist za slovensko gospodarstvo u vidu slovenskog izvoza.

Za razliku od Slovenije koja je o optimalnom ponuđaču oklopnih vozila odlučila u roku četiri mjeseca, Hrvatska o tome nije uspjela odlučiti u posljednje dvije godine. Naime, hrvatsko Ministarstvo obrane treba izabrati između već navedenog finskog proizvođača Patria i austrijskog proizvođača Steyr, a vrijednost cijele investicije je 200 milijuna eura. S obzirom da finski AMV 8X8 spada u posljednju, 4. generaciju vozila, a austrijski Pandur II 8X8 pripada 3. generaciji istih vozila, postoje velike tehničko-tehnološke razlike među dvama proizvodima koje utječu sigurnost vojnika u mirovnim misijama i ratnim prilikama. Naime, u odnosu na finski proizvod, austrijski je proizvod zastario. Usto, austrijski proizvod još zapravo nije proizveden, već te bi njegova upotreba u Hrvatskoj bila svojevrsni eksperiment. U MORH-u objašnjavaju da su oba tipa vozila zadovoljila kriterije, ali ne žele govoriti o detaljima i prednostima AMV-a u odnosu na konkurenciju s obzirom na naprednu tehnologiju. Dakle, odlučujući o vozilima, MORH će morati odlučiti između sigurnosti vojnika i političkih koristi. Kada dođe do izbora ponuđača, posljednju će riječ imati premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić. Za koga će odlučiti još nije poznato, no važno je napomenuti da je austrijski ministar obrane Gunther Platter, prilikom posjeta hrvatskom Ministarstvu obrane 10. svibnja, na novinarska pitanja odgovorio iznoseći lažne podatke. Naime, odgovarajući na pitanje je li se prigodom sastanka s državnim tajnikom Matom Rabotegom razgovaralo o natječaju vezanom uz kupovinu oklopnih borbenih vozila na kojem sudjeluje i austrijska tvrtka Steyr sa vozilom Pandur II 8X8, Platter je odgovorio potvrdno izjavivši kako je Pandur izniman proizvod i da austrijska vojska ima 68 vozila u uporabi. Međutim, u austrijskoj vojsci se nalazi tehnološki zaostalo vozilo Pandur I 6x6, a vozilo koje se javilo na natječaj za opremanjem HV-a u svijetu se još nigdje ne proizvodi, pa čak niti u Austriji niti ga nema u svom sastavu austrijska vojska. Više o tome pročitajte u komentaru Eduarda Šoštarića na http://www.nacional.hr/articles/view/25097/2/.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika