Objavljeno u Nacionalu br. 552, 2006-06-12

Autor: Eduard Šoštarić

BESMISLICE SRS-a

Šovinistički napad na Ivanu Dulić-Marković je laž

Optužbe Srpske radikalne stranke da je majka Ivana Dulić-Marković osnivačica HDZ-a u Vojvodini i da je njen brat bio pripadnik HV-a su neistinite

srbijansku ministricu poljoprivrede Ivanu Dulić-Markovićsrbijansku ministricu poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković Prošlog je tjedna zastupnik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić izlaskom za govornicu srbijanskog parlamenta vrlo grubo i neprimjereno izvrijeđao srbijansku ministricu poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković, optužujući pri tome njezinu majku da je bila jedna od utemeljitelja HDZ-a, a brata označio pripadnikom postrojbi ZNG-a za vrijeme rata u Hrvatskoj. Krasić je ministricu osobno izvrijeđao govoreći kako je dovela svoje ustaše u različite parlamentarne odbore Skupštine Srbije. Napad je uslijedio nakon što je Ivana Dulić-Marković bila predložena za mjesto potpredsjednika srbijanske vlade iz redova stranke G-17 Plus umjesto dotadašnjeg potpredsjednika Miroljuba Labusa, koji je dao ostavku nakon što je Europska unija blokirala pregovore sa službenim Beogradom zbog nesuradnje s Haaškim sudom. Srpski radikali oštro su se suprotstavili ustoličenju Ivane Dulić-Marković, a najdalje je otišao zastupnik Dragan Krasić. U srbijanskom parlamentu se proteklih godina moglo čuti svašta, vrijeđanje i omalovažavanje svake vrste, ali ne i to da se kandidatu za jedno od najviših položaja u srbijanskoj vladi onemogućava izbor zbog pripadnosti hrvatskoj naciji.

Odmah potom uslijedile su reakcije svih političkih stranaka u Srbiji, premijera i predsjednika Vojislava Koštunice i Borisa Tadića. Zbog grubog vrijeđanja Ivane Dulić-Marković, općinsko tužiteljstvo u Beogradu već je pokrenulo istragu protiv zastupnika SRS-a Zorana Krasića zbog osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo povrede ugleda naroda, nacionalne manjine ili etničke zajednice. Osam nevladinih organizacija podnijele su zahtjev Ustavnom sudu Srbije za brisanje SRS iz registra političkih stranaka. Reagirali su i najviši dužnosnici Srbije, predsjednik i premijer, ali i predstavnici Srba u Hrvatskoj. Na uporna novinarska pitanja upućena radikalima da dokažu svoje tvrdnje iznesene za govornicom, iz stranke je odgovarano: "Čut će se sve." Nacional je proteklih dana u razgovoru s nekoliko sugovornika s područja Subotice i Čačka, te suradnika ministrice Ivane Dulić-Marković otkrio kako su šovinističke tvrdnje Zorana Krasića bile potpuno besmislene i neistinite.

Njezina majka Kata Dulić nema nikakve veze s osnivanjem HDZ-a, pogotovo ne u Vojvodini, jer ga tamo nikad nije niti bilo. Pouzdano se zna da Kata Dulić nije nikad bila sudionik osnivanja Hrvatskog nacionalnog vijeća ili Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini, niti je danas politički angažirana. Kata Dulić poznatija je kao jedan od vodećih stručnjaka na području zaštite bilja i suautor nekih stručnih knjiga koje se i danas nalaze u knjižnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, primjerice, "Izbor mjera za suzbijanje lisnih minera" i "Prilog poznavanju lisnih minera jabuke" iz 1981. Kata Dulić nije živjela u Zagrebu, već je tamo samo završila Agronomski fakultet, a istodobno sa završetkom studija, 13. lipnja 1961. u Zagrebu je rođena i njezina kći, sadašnja srbijanska ministrica Ivana Dulić-Marković. Otac Domagoj i majka Kata su se odmah po rođenju njihove kćeri Ivane Dulić vratili u Suboticu, gdje je Ivana provela djetinjstvo, završila osnovnu i srednju školu.

Njezina majka Kata bila je dugo vremena zaposlena u subotičkom poduzeću Peščara, a u to vrijeme surađivala je kao stručnjak iz područja zaštite bilja s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, i to je njezina jedina veza sa Zagrebom. Kad je riječ o njezinom mlađem bratu, Draganu Duliću, Nacionalovi sugovornici znaju samo da nije napuštao Suboticu tijekom Domovinskog rata i da nikad nije bio pripadnik nikakvih postrojbi Hrvatske vojske, a izjavu Dragana Krasića smatraju besmislenom laži. Dok ministrica Dulić-Marković sa svoje dvoje malodobne djece živi u roditeljskom domu, brat Dragan Dulić i njegova obitelj žive nedaleko od nje. Ivana Dulić-Marković upisala je 1980. Studij voćarstva, vinogradarstva i vinarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i kao jako dobar student diplomirala 18.veljače 1985. s radom "Neka iskustva u dokazivanju virusa šarke u nasadima breskve". Odmah po završetku studija zaposlila se u Institutu za voćarstvo u Čačku, gdje je upoznala sada već pokojnog supruga s kojim ima dvoje djece. Upravo je on bio dobrim dijelom zaslužan što se Ivana bavi politikom. Kad je Milošević srušen s vlasti, suprug joj se 2000. obratio riječima: "Dosad si kritikovala, a sad idi i uradi nešto." Ivana Dulić-Marković se potom učlanila u stranku G-17 Plus.

Još dok je radila u Institutu za voćarstvo u Čačku a prije ulaska u politiku, Ivana je spremala magistarsku radnju na području zaštite bilja "Svojstva virusa kržljavosti šljive-izolata iz breskve", koju je obranila 29. siječnja 1991. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, te doktorirala poljoprivredne znanosti 1999. u Beogradu iz područja biotehničkih znanosti, zaštite bilja i virologije. Ivana Dulić-Marković se 2000. zaposlila na mjestu direktora Saveznog zavoda za biljne i animalne genetičke resurse u Beogradu, gdje je ostala do 2003. U to je vrijeme svakodnevno putovala iz Čačka u Beograd, i to autobusom svakog jutra u 5.00 i vraćala se kasno popodne, jer su joj djeca bila mala. Nakon što je izgubila supruga u prometnoj nesreći, Ivana Dulić-Marković se sa svojom djecom vratila u Suboticu. Dolaskom na vlast njezine stranke G-17 Plus, Ivana Dulić-Marković je kao veliki stručnjak iz područja poljoprivrede postala ministrica u koalicijskoj srbijanskoj vladi. Na početku svog mandata ministrica je svakog dana putovala autobusom iz Subotice za Beograd.

Ona prva dolazi na posao između 7.00 i 7.30 i posljednja napušta Ministarstvo sa svojim pomoćnicima između 20.00 i 21.00, a vikendom radi i kod kuće. "Ne želim da me ljudi gledaju kao Hrvaticu već osobu koja vrijedno radi", izjavila je nedavno nakon verbalnog napada radikala u Skupštini. Poznata je kao veliki kritičar politike premijera Vojislava Koštunice kad je riječ o suradnji s Haaškim sudom. Na njezinom radnom stolu i danas je slika pokojnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, za kojeg je rekla da je bio oličenje svega onoga što vjeruje i što je vjerovala cijeli svoj život. Rekla je da je poštovala njegovu viziju: govoriti istinu i raditi brzo. Predstavnici Europske komisije ocijenili su da je u Srbiji ostvaren veliki napredak u reformama i prihvaćenim zakonima u području poljoprivrede, gdje je na čelu Ivana Dulić-Marković. Izvoz poljoprivrednih proizvoda Srbije kontinuirano raste posljednjih nekoliko godina, a prošle je godine nadmašio uvoz za 200 milijuna američkih dolara, što je pokazalo da je poljoprivreda najuspješnija privredna grana Srbije. Ivana Dulić-Marković se u središtu pozornosti našla prošle godine kad je u Skupštini Srbije za govornicom rekla da su tijekom vladavine Miloševićeva SPS-a "u hladnjačama umjesto breskvi, prevoženi leševi".

Zastupnici SPS-a su zatražili da se ministrica ispriča jer je povrijedila dostojanstvo parlamenta i uznemirila javnost, pa su demonstrativno napustili skupštinu. Pridružili su im se članovi Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, što je izazvalo blokadu rada parlamenta. Poslanici SRS-a optužili su Ivanu Dulić-Marković da je odgovorna za uvoz nekoliko stotina tisuća tona genetski modificirane hrane i ocijenili kako bi mogla nastupiti kao ministar u Hrvatskom saboru, te su aludirajući na njezino hrvatsko podrijetlo, u Novom Sadu dijelili letke na kojima je njezino ime u pozadini imalo šahovnicu. Povodom rekacije SPS-a i SRS-a, ministrica je izjavila: "Meni je zaista žao ako se netko osobno prepoznao u mojim izjavama. Ali taj koji se prepoznao, ne zaslužuje moju ispriku.

Ne pada mi na pamet ispričavati se, jer za govornicom nisam izjavila ništa netočno". Uz potpredsjednika vlade i lidera G 17 Plus Miroljuba Labusa, ministrica Ivana Dulić-Marković najviše je od svih ministara bila uključena u pregovore s EU. Budući da je EU odlučila prekinuti pregovore s Beogradom sve dok Haaškom sudu ne bude izručen bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, Labus je napustio vladu i zatražio da to učine i ostali ministri iz vlade članovi G 17 Plus. Tomu se suprotstavio potpredsjednik stranke i ministar financija Mlađan Dinkić s prijedlogom da članovi G 17 Plus ostanu u vladi, ali najkasnije do rujna ove godine, kada se očekuje Mladićevo izručenje Haaškome sudu. Ivana Dulić-Marković nije podržala Labusa, ali se opredijelila za Dinkića. Ne prihvati li Skupština uskoro kandidaturu Ivane Dulić-Marković za potpredsjednicu srbijanske vlade, u Srbiji će još ovog mjeseca uslijediti izvanredni parlamentarni izbori. Jasna reakcija vlasti, opozicije i nevladinog sektora povodom napada na ministricu poljoprivrede pokazala je kako su ipak prošla vremena kada je Srbijom vladao rječnik šovinizma i mržnje, ali eventualna zabrana SRS-a rizičan je i teško ostvariv potez. S pravnog stajališta je to možda i izvedivo, ali s političkog je davno prošlo vrijeme za takav potez, smatraju u Srbiji, jer su prilike propuštene davno prije.

Vezane vijesti

Ljerka Mintas Hodak: I godinu dana nakon ubojstva svaki dan plačem za Ivanom

Ljerka Mintas Hodak: I godinu dana nakon ubojstva svaki dan plačem za Ivanom

Za ubojstvo 26-godišnje pravnice Ivane Hodak, kćeri bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka, u stubištu zgrade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika