13.06.2006. / 11:57

Autor: Nacionalova redakcija

EKSKLUZIVNO: INTERVJU

"Glavaš me je molio da spriječim kaznenu prijavu"

"Treba napraviti razliku između političke odgovornosti za koordinaciju obrambenih priprema i izravne zapovjedne odgovornosti nad vojnim i policijskim jedinicama na terenu", rekao je Šeks.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u razgovoru je za Nacional objasnio što misli o problemima koje mu je prošlih tjedana stvorio Branimir Glavaš , njegov dugogodišnji politički partner i prijatelj, a odnedavna politički protivnik i osumnjičenik za ratne zločine. Glavaš, osumnjičen za ratne zločine u Osijeku, više je puta nedavno prozivao Šeksa, izražavajući sumnju da je i on odgovoran za ono što njemu stavljaju na teret, jer mu je tada bio nadređen. Nakon tih Glavaševih istupa Vesna Škare-Ožbolt, Ivica Račan i Josip Friščić, šefovi DC-a, SDP-a i HSS-a, zatražili su njegovo odstupanje s funkcije predsjednika Sabora. Premijer Ivo Sanader te je zahtjeve nazvao politikantstvom i brani Šeksa. Ispričao je da iza političkih napada na njega stoji Vesna Škare-Ožbolt. «Glavna je pokretačica ove zlobne konstrukcije smijenjena ministrica Vesna Škare-Ožbolt. Smijenjena je zato što je bila nekompetentna ministrica, koja se bavila stvaranjem percepcije o svojim uspjesima kao ministrice pravosuđa, koja je ugrozila i kompromitirala suradnju s Haaškim sudom. Bez moga supotpisa, kao predsjednika Hrvatskoga sabora, ona nije mogla biti razriješena dužnosti. Stoga je radi političke osvete protiv mene, a i premijera Sanadera, inscenirala sve ove napadaje", rekao je Šeks. "Glavaš mi je istodobno preko posrednika više puta slao poruke dvojake naravi - vapio je za pomoć i prijetio. Preko posrednika mi je poručivao: "Vlado, ti možeš spriječiti podnošenje kaznene prijave, jer imaš tu moć. Molim te, učini to." Takvu moć ja nisam imao, a i da sam imao, ne bih to smio učiniti. Pa javnost bi Bajića razapela da je bacio u koš prijavu za zločine", opisuje Šeks. On je detaljno je opisao što je on zapravo radio u vrijeme kad su ubijani srpski civili u Osijeku i okolici i objasnio zašto se za to ne smatra odgovornim. «Ni ja, ni Glavaš nismo u vrijeme kad sam bio predsjednik regionalnog kriznog stožera zapovijedali postrojbama hrvatske vojske ili MUP-a. U medijskoj prezentaciji Glavaš iznosi kontradikciju koja vrišti do neba. Navodi da nije učinio ništa protuzakonito, ali dodaje da sam mu ja bio nadređeni. Ako već nije učinio ništa protuzakonito, a ja ga ne teretim jer o tome za što ga sumnjiče nemam nikakvih spoznaja, zašto mene spominje?», pita se Šeks. Cijeli razgovor možete pročitati u najnovijem broju Nacionala.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika